Předmět: Kvalita a bezpečnost potravin

« Zpět
Název předmětu Kvalita a bezpečnost potravin
Kód předmětu TUTP/TK5KB
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
  • Šiška Ladislav, MVDr.
Obsah předmětu
1. Bezpečnost potravin legislativní podklady, terminologie. 2. Infekce a infekční onemocnění, výskyt infekčního onemocnění. 3. Proces šíření nákazy, protiepidemická opatření preventivní a represivní, eliminace zdroje nákazy. 4. Přerušení cesty přenosu - dekontaminace, dezinfekce, dezinsekce a deratizace, sterilizace. 5. Alergie - patogeneze alergií, projevy alergické reakce dle orgánových soustav se zaměřením na trávicí soustavu. 6. Speciální epidemiologie - alimentární nákazy. 7. Biologické a chemické nebezpečí v potravinách. 8. Fyzikální nebezpečí v potravinách. 9. Křížová kontaminace v potravinách. Alergeny a řízení alergenů v potravinách. 10. HACCP systém. 11. Systém managementu kvality ISO 9001. 12. Systém managementu bezpečnosti potravin ISO 22000. 13. GFSI, inspekční standardy IFS a BRC, schéma FSSC22000. 14. Systém rychlého varování, stahování nebezpečných výrobků z trhu.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Vysvětlit základní pojmy obecné epidemiologie a formulovat významné rozdíly mezi danými pojmy.
Vysvětlit základní pojmy obecné epidemiologie a formulovat významné rozdíly mezi danými pojmy.
Charakterizovat preventivní a represivní protiepidemická opatření.
Charakterizovat preventivní a represivní protiepidemická opatření.
Znát základní pojmy a právní předpisy související s bezpečností potravin.
Znát základní pojmy a právní předpisy související s bezpečností potravin.
Charakterizovat a blíže popsat alimentární nákazy, biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v potravinách.
Charakterizovat a blíže popsat alimentární nákazy, biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v potravinách.
Vysvětlit pojem "systém HACCP" a funkci tohoto systému v potravinářském průmyslu.
Vysvětlit pojem "systém HACCP" a funkci tohoto systému v potravinářském průmyslu.
Odborné dovednosti
Identifikovat zdroj, původce, vehikulum, vektor a mechanizmus přenosu konkrétní alimentární nákazy.
Identifikovat zdroj, původce, vehikulum, vektor a mechanizmus přenosu konkrétní alimentární nákazy.
Navrhnout preventivní a represivní protiepidemické opatření pro konkrétní alimentární nákazu.
Navrhnout preventivní a represivní protiepidemické opatření pro konkrétní alimentární nákazu.
Určit neshodu a navrhnout nápravné a ovládací opatření.
Určit neshodu a navrhnout nápravné a ovládací opatření.
Určit a rozlišit biologické, fyzikální či chemické nebezpečí.
Určit a rozlišit biologické, fyzikální či chemické nebezpečí.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Didaktický test
Didaktický test
Známkou
Známkou
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • ISO 22000:2005 Systém managementu bezpečnosti potravin ? Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci.
  • ISO 9001:2015 Systém managementu kvality.
  • MADSEN, CH.B., CREVEL, R.W.R. Risk Management for Food Allergy. Academic Press, 2014. ISBN 978-0-12-381988-8.
  • MOTARJEMI, M., LELIEVELD, H. Food Safety Management. Academic Press, 2014. ISBN 978-0-12-381504-0.
  • Petersen, B., Nüssel, M., Hamer, M. Quality and Risk Management in Agri-Food Chains. Wageningen Pers., 2014. ISBN 978-9-08686-236-8.
  • Podstatová, Hana. Základy epidemiologie a hygieny. 1. vyd. Praha : Galén : Karolinum, 2009. ISBN 978-80-7262-597-0.
  • TREMLOVÁ, B., JAVŮRKOVÁ, Z. Řízení kvality a bezpečnosti potravin.. Brno: VFU, 2014. ISBN 978-80-7305-6858.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází