Vyučující
|
-
Lorencová Eva, Ing. Ph.D.
-
Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
-
Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod do problematiky výroby alkoholických a nealkoholických nápojů. 2. Vstupní suroviny pro výrobu révových a ovocných vín. 3. Postupy využívané při výrobě révového a ovocného vína. 4. Vstupní suroviny při výrobě piva. 5. Základní postupy využívané při výrobě piva. 6. Etanolové kvašení ve výrobě nápojů. 7. Destilace a její uplatnění v technologii výroby nápojů. 8. Výroba lihovin (produkce destilátů a lihovin vyráběných studenou cestou). 9. Požadavkynasurovinuatechnologicképostupyvevýrobězelenéhoačernéhočaje. 10. Požadavky na surovinu a technologické postupy ve výrobě kávy. 11. Požadavky na suroviny a technologické postupy ve výrobě nealkoholických nápojů (ovocné šťávy, nektary, limonády, balené vody). 12. Legislativní předpisy vztahující se na problematiku pitné vody a její povolené úpravy (voda balená voda pitná, pramenitá a minerální). 13. Legislativní předpisy týkající se nealkoholických nápojů a surovin pro jejich výrobu (včetně potravinářských přídatných látek). 14. Legislativní předpisy alkoholických nápojů (víno, pivo, lihoviny).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 35 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 74 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 25 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Charakterizovat suroviny a jejich jakostní parametry. |
Charakterizovat suroviny a jejich jakostní parametry. |
Ovládat technologická schémata výroby. |
Ovládat technologická schémata výroby. |
Ovládat základní principy úchovy nápojů. |
Ovládat základní principy úchovy nápojů. |
Specifikovat vybrané vlastnosti konečného produktu. |
Specifikovat vybrané vlastnosti konečného produktu. |
Orientovat se v legislativních předpisech týkajících se výrobků. |
Orientovat se v legislativních předpisech týkajících se výrobků. |
Odborné dovednosti |
---|
Navrhnout technologický postup konkrétních nápojů. |
Navrhnout technologický postup konkrétních nápojů. |
Vyrobit daný produkt. |
Vyrobit daný produkt. |
Provést u výrobku vybrané základní provozní analýzy. |
Provést u výrobku vybrané základní provozní analýzy. |
Identifikovat vady výrobku a určit postup k jejich nápravě. |
Identifikovat vady výrobku a určit postup k jejich nápravě. |
Senzoricky zhodnotit výrobek správnými degustačními postupy. |
Senzoricky zhodnotit výrobek správnými degustačními postupy. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Didaktický test |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Analýza seminární práce |
Analýza seminární práce |
Doporučená literatura
|
-
ASHURST, P.R. Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, 2nd Edition. New Yersey, 2005. ISBN 978-1-4051-2286-3.
-
BASAŘOVÁ, G. a kol. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. Praha, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
-
BUGLASS, A. J. Handbook of Alcoholic Beverages: Technical, Analytical and Nutritional Aspects. West Sussex, 2011. ISBN 978-0-470-51202-9.
-
KADLEC, P. a kol. Procesy potravinářských a biotechnologických výrob. Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
-
STEEN, P.R. a R. ASHURST. Carbonated Soft Drinks: Formulation and Manufacture. Oxford, 2006. ISBN 978-14051-3435-4.
-
VELÍŠEK, J. A J. HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Praha, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
-
WINTGENS, J.N. Coffee: Growing, Processing, Sustainable Production. Weinheim, 2004. ISBN 978-3-527-33253-3.
|