Předmět: Technologie potravin II

« Zpět
Název předmětu Technologie potravin II
Kód předmětu TUTP/TK4T2
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lorencová Eva, Ing. Ph.D.
  • Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
  • Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do problematiky výroby alkoholických a nealkoholických nápojů. 2. Vstupní suroviny pro výrobu révových a ovocných vín. 3. Postupy využívané při výrobě révového a ovocného vína. 4. Vstupní suroviny při výrobě piva. 5. Základní postupy využívané při výrobě piva. 6. Etanolové kvašení ve výrobě nápojů. 7. Destilace a její uplatnění v technologii výroby nápojů. 8. Výroba lihovin (produkce destilátů a lihovin vyráběných studenou cestou). 9. Požadavkynasurovinuatechnologicképostupyvevýrobězelenéhoačernéhočaje. 10. Požadavky na surovinu a technologické postupy ve výrobě kávy. 11. Požadavky na suroviny a technologické postupy ve výrobě nealkoholických nápojů (ovocné šťávy, nektary, limonády, balené vody). 12. Legislativní předpisy vztahující se na problematiku pitné vody a její povolené úpravy (voda balená voda pitná, pramenitá a minerální). 13. Legislativní předpisy týkající se nealkoholických nápojů a surovin pro jejich výrobu (včetně potravinářských přídatných látek). 14. Legislativní předpisy alkoholických nápojů (víno, pivo, lihoviny).

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 35 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 74 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 25 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Charakterizovat suroviny a jejich jakostní parametry.
Charakterizovat suroviny a jejich jakostní parametry.
Ovládat technologická schémata výroby.
Ovládat technologická schémata výroby.
Ovládat základní principy úchovy nápojů.
Ovládat základní principy úchovy nápojů.
Specifikovat vybrané vlastnosti konečného produktu.
Specifikovat vybrané vlastnosti konečného produktu.
Orientovat se v legislativních předpisech týkajících se výrobků.
Orientovat se v legislativních předpisech týkajících se výrobků.
Odborné dovednosti
Navrhnout technologický postup konkrétních nápojů.
Navrhnout technologický postup konkrétních nápojů.
Vyrobit daný produkt.
Vyrobit daný produkt.
Provést u výrobku vybrané základní provozní analýzy.
Provést u výrobku vybrané základní provozní analýzy.
Identifikovat vady výrobku a určit postup k jejich nápravě.
Identifikovat vady výrobku a určit postup k jejich nápravě.
Senzoricky zhodnotit výrobek správnými degustačními postupy.
Senzoricky zhodnotit výrobek správnými degustačními postupy.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Analýza seminární práce
Analýza seminární práce
Doporučená literatura
  • ASHURST, P.R. Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, 2nd Edition. New Yersey, 2005. ISBN 978-1-4051-2286-3.
  • BASAŘOVÁ, G. a kol. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. Praha, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
  • BUGLASS, A. J. Handbook of Alcoholic Beverages: Technical, Analytical and Nutritional Aspects. West Sussex, 2011. ISBN 978-0-470-51202-9.
  • KADLEC, P. a kol. Procesy potravinářských a biotechnologických výrob. Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
  • STEEN, P.R. a R. ASHURST. Carbonated Soft Drinks: Formulation and Manufacture. Oxford, 2006. ISBN 978-14051-3435-4.
  • VELÍŠEK, J. A J. HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Praha, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
  • WINTGENS, J.N. Coffee: Growing, Processing, Sustainable Production. Weinheim, 2004. ISBN 978-3-527-33253-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr