Předmět: Základy senzorické analýzy

« Zpět
Název předmětu Základy senzorické analýzy
Kód předmětu TUTP/TK2ZA
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
  • Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do senzorického hodnocení potravin, základní pojmy. 2. Uspořádání senzorického pracoviště, základní zásady přípravy a hodnocení vzorků. 3. Lidské smysly využívané při senzorické analýze potravin. 4. Posuzovatelé a jejich výcvik. 5. Metody senzorické analýzy potravin I. (rozdílové a pořadové zkoušky). 6. Metody senzorické analýzy potravin II. (stupnicové zkoušky). 7. Metody senzorické analýzy potravin III. (profilové metody, konzumentské zkoušky, instrumentální metody).

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Praktické procvičování
  • Účast na výuce - 8 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 32 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
charakterizovat hlavní zásady senzorického posuzování
charakterizovat hlavní zásady senzorického posuzování
popsat požadavky na senzorické pracoviště
popsat požadavky na senzorické pracoviště
objasnit průběh výcviku senzorických posuzovatelů
objasnit průběh výcviku senzorických posuzovatelů
vysvětlit význam lidských smyslů v senzorickém hodnocení
vysvětlit význam lidských smyslů v senzorickém hodnocení
charakterizovat základní metody používané v senzorické analýze
charakterizovat základní metody používané v senzorické analýze
Odborné dovednosti
realizovat senzorické hodnocení základních chutí s využitím srovnávací zkoušky
realizovat senzorické hodnocení základních chutí s využitím srovnávací zkoušky
realizovat senzorické hodnocení barevných vzorků s využitím pořadové zkoušky
realizovat senzorické hodnocení barevných vzorků s využitím pořadové zkoušky
realizovat senzorické hodnocení vonných látek s využitím popisné zkoušky
realizovat senzorické hodnocení vonných látek s využitím popisné zkoušky
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Přednášení
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Známkou
Známkou
Didaktický test
Doporučená literatura
  • BOWMAN, L. Food Chemistry: Sensory Analysis and Mechanisms. New York: Syrawood Publishing House, 2016. ISBN 978-1-68286-087-8.
  • Buňka, F., Hrabě, J., Vospěl, B. Senzorická analýza potravin I. Vyd. 2.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2010. ISBN 978-80-7318-887-0.
  • LAWLESS, H. T., HEYMANN, H. Sensory Evaluation of Food: Principles and Practices. Gaithersburg: Aspen Publisher, 1999. ISBN 978-1-4757-6499-4.
  • POKORNÝ, J. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti, vyd. 2. dopl.. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1997. ISBN 978-80-8512-060-7.
  • POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H., PUDIL, F. Senzorická analýzy potravin - laboratorní cvičení. Brno : MZLU, 1997. ISBN 80-7157-283-7.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr