Vyučující
|
-
Gál Robert, Ing. Ph.D.
-
Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
-
Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
-
Lapčíková Barbora, doc. Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Legislativa výroby potravin, označování potravin. 2. Mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské a cukrářské výrobky. 3. Škrob, luštěniny, olejnatá semena. 4. Přírodní sladidla, med, sladidla, cukrovinky, kakao, čokoláda. 5. Mražené krémy, jedlé tuky a oleje, brambory. 6. Ovoce a zelenina, suché skořápkové plody, houby. 7. Čaj, káva, kávoviny. 8. Koření, sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, hořčice. 9. Mléko, mléčné výrobky, sýry. 10. Maso a masné výrobky. 11. Drůbeží maso a drůbeží masné výrobky. 12. Vejce a výrobky z vajec. 13. Zvěřina, ryby, rybí výrobky, minoritní druhy mas. 14. Alkoholické a nealkoholické nápoje.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 74 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 20 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
objasnit zbožíznaleckou charakteristiku jednotlivých komodit |
objasnit zbožíznaleckou charakteristiku jednotlivých komodit |
charakterizovat požadavky na jakost jednotlivých potravin dle nároků příslušných komoditních vyhlášek |
charakterizovat požadavky na jakost jednotlivých potravin dle nároků příslušných komoditních vyhlášek |
charakterizovat požadavky na skladování jednotlivých potravin dle nároků příslušných komoditních vyhlášek |
charakterizovat požadavky na skladování jednotlivých potravin dle nároků příslušných komoditních vyhlášek |
popsat požadavky na označování potravin dle požadavků nařízení 1169/2011 |
popsat požadavky na označování potravin dle požadavků nařízení 1169/2011 |
Odborné dovednosti |
---|
vypracovat seminární práci týkající se zbožíznalecké charakteristiky vybrané komodity |
vypracovat seminární práci týkající se zbožíznalecké charakteristiky vybrané komodity |
orientovat se v informacích uvedených na obalech potravin |
orientovat se v informacích uvedených na obalech potravin |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Známkou |
Didaktický test |
Známkou |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
komoditní vyhlášky k jednotlivým potravinám.
-
ANDERLE, P., SCHWARZ, H., BORŮVKOVÁ, V., ŠTĚPÁNKOVÁ, V. Zbožíznalství. Praha: SNTL, 2005. ISBN 8090187145.
-
DOSTÁLOVÁ, J., KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Potravinářské zbožíznalství. Ostrava: KEY Publishing, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2.
-
HRABĚ, J., GÁL, R., BUŇKA, F., ROP, O., RŮŽIČKOVÁ, J. Základy zbožíznalství potravin. Zlín: UTB, 2011. ISBN 978-80-7454.
-
SIMEONOVOVÁ, J. Zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. 1. vyd.. Brno: MZLU, 2003. ISBN 80-7157-7081.
|