Předmět: Produkce potravinářských surovin

« Zpět
Název předmětu Produkce potravinářských surovin
Kód předmětu TUTP/TK1PS
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Polášek Zdeněk, MVDr. Ph.D.
  • Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do problematiky produkce potravinářských surovin, základní terminologie. 2. Produkce obilovin, anatomická a chemická stavba obilky. 3. Produkce luskovin, anatomická a chemická charakteristika semen. 4. Produkce okopanin, anatomická a chemická charakteristika řepné bulvy a bramborové hlízy. 5. Produkce surovin pro získávání rostlinných olejů a tuků využívaných při výrobě kosmetických prostředků. Anatomická a chemická charakteristika surovin. 6. Ovoce a zelenina - nároky na produkci, anatomická a chemická charakteristika průmyslově zpracovávaného ovoce a zeleniny. 7. Pěstování a charakteristika révy vinné, produkce a vlastnosti chmele, produkce aromatických rostlin a koření. 8. Produkce vepřového masa, anatomická stavba svaloviny, chemické složení. 9. Produkce hovězího a skopového masa, anatomická stavba svaloviny, chemické složení. 10. Produkce drůbežího, králičího masa a zvěřiny, anatomická stavba svaloviny, chemické složení. 11. Produkce a charakteristika mléka. 12. Produkce a charakteristika vajec. 13. Produkce a charakteristika ryb a jiných vodních a suchozemských živočichů. 14. Produkce medu.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 78 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student má znalosti o životním prostředí, biologii a základech pěstování rostlin a chovu hospodářských zvířat.
Student má znalosti o životním prostředí, biologii a základech pěstování rostlin a chovu hospodářských zvířat.
Orientuje se ve složení a základním zpracování rostlinných a živočišných potravinářských surovin.
Orientuje se ve složení a základním zpracování rostlinných a živočišných potravinářských surovin.
Student má znalosti o vlastnostech surovin používaných pro výrobu potravin.
Student má znalosti o vlastnostech surovin používaných pro výrobu potravin.
Odborné dovednosti
Na základě dané modelové situace dokáže student určit surovinovou skladbu daného potravinářského výrobku.
Na základě dané modelové situace dokáže student určit surovinovou skladbu daného potravinářského výrobku.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Analýza prezentace studenta
Analýza prezentace studenta
Doporučená literatura
  • CHAIYABUTR, N. et al. Milk Production - An Up-to-Date Overview of Animal Nutrition. Management and Health, Publisher: InTech, 2012. ISBN 978-953-51-0765-1.
  • JŮZL, M. a kol. ROSTLINNÁ VÝROBA ? III (Okopaniny). 2000. ISBN 80-7157-446-5.
  • KOPEC, K., BALÍK, J. Kvalitologie zahradnických produktů. . Brno.
  • Prugar J. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha, 2008. ISBN 978-80-86576-28-2.
  • ROBINSON, G. et al. Handbook on the Globalisation of Agriculture (Handbooks on Globalisation series). Publisher: Edward Elgar Pub, 2015.
  • Stupka, R., Šprysl, M., Čítek, J. Základy chovu prasat. ČZU v Praze, 2013. ISBN 978-80-87415-87-0.
  • STUPKA, R. ŠPRYSL, M., ČÍTEK, J. Základy chovu prasat. ČZU v Praze, 2013. ISBN 978-80-87415-87-0.
  • ŠNOBL, J. a kol. ROSTLINNÁ VÝROBA ? IV (Chmel, len, konopí, využití biomasy k energetickým účelům). 2004. ISBN 80-213-1153-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr