Vyučující
|
-
Polášek Zdeněk, MVDr. Ph.D.
-
Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod do problematiky produkce potravinářských surovin, základní terminologie. 2. Produkce obilovin, anatomická a chemická stavba obilky. 3. Produkce luskovin, anatomická a chemická charakteristika semen. 4. Produkce okopanin, anatomická a chemická charakteristika řepné bulvy a bramborové hlízy. 5. Produkce surovin pro získávání rostlinných olejů a tuků využívaných při výrobě kosmetických prostředků. Anatomická a chemická charakteristika surovin. 6. Ovoce a zelenina - nároky na produkci, anatomická a chemická charakteristika průmyslově zpracovávaného ovoce a zeleniny. 7. Pěstování a charakteristika révy vinné, produkce a vlastnosti chmele, produkce aromatických rostlin a koření. 8. Produkce vepřového masa, anatomická stavba svaloviny, chemické složení. 9. Produkce hovězího a skopového masa, anatomická stavba svaloviny, chemické složení. 10. Produkce drůbežího, králičího masa a zvěřiny, anatomická stavba svaloviny, chemické složení. 11. Produkce a charakteristika mléka. 12. Produkce a charakteristika vajec. 13. Produkce a charakteristika ryb a jiných vodních a suchozemských živočichů. 14. Produkce medu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 78 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Student má znalosti o životním prostředí, biologii a základech pěstování rostlin a chovu hospodářských zvířat. |
Student má znalosti o životním prostředí, biologii a základech pěstování rostlin a chovu hospodářských zvířat. |
Orientuje se ve složení a základním zpracování rostlinných a živočišných potravinářských surovin. |
Orientuje se ve složení a základním zpracování rostlinných a živočišných potravinářských surovin. |
Student má znalosti o vlastnostech surovin používaných pro výrobu potravin. |
Student má znalosti o vlastnostech surovin používaných pro výrobu potravin. |
Odborné dovednosti |
---|
Na základě dané modelové situace dokáže student určit surovinovou skladbu daného potravinářského výrobku. |
Na základě dané modelové situace dokáže student určit surovinovou skladbu daného potravinářského výrobku. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Analýza prezentace studenta |
Analýza prezentace studenta |
Doporučená literatura
|
-
CHAIYABUTR, N. et al. Milk Production - An Up-to-Date Overview of Animal Nutrition. Management and Health, Publisher: InTech, 2012. ISBN 978-953-51-0765-1.
-
JŮZL, M. a kol. ROSTLINNÁ VÝROBA ? III (Okopaniny). 2000. ISBN 80-7157-446-5.
-
KOPEC, K., BALÍK, J. Kvalitologie zahradnických produktů. . Brno.
-
Prugar J. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha, 2008. ISBN 978-80-86576-28-2.
-
ROBINSON, G. et al. Handbook on the Globalisation of Agriculture (Handbooks on Globalisation series). Publisher: Edward Elgar Pub, 2015.
-
Stupka, R., Šprysl, M., Čítek, J. Základy chovu prasat. ČZU v Praze, 2013. ISBN 978-80-87415-87-0.
-
STUPKA, R. ŠPRYSL, M., ČÍTEK, J. Základy chovu prasat. ČZU v Praze, 2013. ISBN 978-80-87415-87-0.
-
ŠNOBL, J. a kol. ROSTLINNÁ VÝROBA ? IV (Chmel, len, konopí, využití biomasy k energetickým účelům). 2004. ISBN 80-213-1153-3.
|