Předmět: Potravinový řetězec

« Zpět
Název předmětu Potravinový řetězec
Kód předmětu TUTP/TK1PR
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný, Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
  • Lapčíková Barbora, doc. Mgr. Ph.D.
  • Šiška Ladislav, MVDr.
Obsah předmětu
1. Vymezení potravinového řetězce. 2. Postavení agrárního a potravinového sektoru v národním hospodářství. 3. Zemědělství. 4. Zpracování potravin a krmiv. 5. Obchod, doprava a skladování. 6. Výroba potravinářských obalů a obalových materiálů. 7. Hygiena potravin. 8. Cateringové služby; Výroba biochemických přípravků. 9. Akreditace a certifikace v potravinářství; Přehled norem a inspekčních standardů bezpečnosti potravin. 10. Světová zdravotnická organizace (WHO); Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) - jejich postavení a úloha. 11. Evropský úřad pro bezpečnost potravin - jeho postavení a úloha. 12. Systém rychlého varování v potravinářství.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 8 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 38 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 44 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Vysvětlit pojem potravinový řetězec a jeho součásti.
Vysvětlit pojem potravinový řetězec a jeho součásti.
Rozlišit operace prvovýroby a dalšího zpracování potravin.
Rozlišit operace prvovýroby a dalšího zpracování potravin.
Vysvětlit různé funkce obalových materiálů používaných v potravinářství, vyjmenovat druhy těchto obalových materiálů a popsat jejich výhody a nevýhody.
Vysvětlit různé funkce obalových materiálů používaných v potravinářství, vyjmenovat druhy těchto obalových materiálů a popsat jejich výhody a nevýhody.
Vyjmenovat a vysvětlit význam jednotlivých norem a inspekčních standardů bezpečnosti potravin.
Vyjmenovat a vysvětlit význam jednotlivých norem a inspekčních standardů bezpečnosti potravin.
Vyjmenovat a vysvětlit význam organizací spojených s potravinářským průmyslem a bezpečností potravin.
Vyjmenovat a vysvětlit význam organizací spojených s potravinářským průmyslem a bezpečností potravin.
Odborné dovednosti
Popsat vliv sklizně a skladování na kvalitu rostlinných surovin.
Popsat vliv sklizně a skladování na kvalitu rostlinných surovin.
Popsat vliv chovu a dopravy zvířat na kvalitu živočišných produktů.
Popsat vliv chovu a dopravy zvířat na kvalitu živočišných produktů.
Popsat jednoltivé kroky zpracování probíraných komodit potravin.
Popsat jednoltivé kroky zpracování probíraných komodit potravin.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Veřejný informační zdroj.
  • Veřený informační zdroj.
  • DORO-ON, A.M. Risk assessment and security for pipelines, tunnels, and underground rail and transit operations. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2014. ISBN 978-1-4665-6932-4.
  • ROBINSON, G.M., CARSON, D.A. Handbook on the globalisation of agriculture. Cheltenham: Edward Elgar Publishing, 2015. ISBN 978-0-85793-982-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr