Vyučující
|
-
Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Princip a využití extrakčních instrumentálních metod v analýze potravin. 2. Rozdělení instrumentálních metod a jejich použití v jednotlivých oblastech analýzy potravin. 3. Princip a využití spektrofotometrických metod v analýze potravin. 4. Chromatografické metody ? rozdělení, základní principy a jejich použití v jednotlivých oblastech AP. 5. Instrumentální metody používané na stanovení sacharidů ? principy a popis. 6. Instrumentální metody pro stanovení AMK a bílkovin ? principy a popis. 7. Instrumentální metody pro stanovení lipidových frakcí a mastných kyselin ? principy a popis. 8. Instrumentální metody používané pro stanovení vitamínů ? principy a popis. 9. Instrumentální metody používané pro stanovení minerálních prvků. 10. Princip metod stanovení organických kontaminantů ? v potravinách (PAU, PCB, pesticidy). 11. Princip a využití metod pro stanovení aromatických látek separačními metodami v analýze potravin. 12. Princip a využití metod hmotnostní spektrometrie v analýze potravin 13. Plynová a kapalinová chromatografie ? princip, používané techniky a jejich aplikace. 14. Instrumentální metody používané pro analýzu organických kyselin ? principy a popis. 15. Instrumentální metody používané pro analýzu přírodních barviv ? principy a popis. 16. Princip a využití nukleární magnetické rezonance v analýze potravin.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Charakterizovat využití extrakčních metod v analýze potravin |
Charakterizovat využití extrakčních metod v analýze potravin |
Popsat rozdělení a využití instrumentálních metod analýzy v potravinářství |
Popsat rozdělení a využití instrumentálních metod analýzy v potravinářství |
Popsat principy a využití spektrofotometrických metod v oblasti analýzy potravin |
Popsat principy a využití spektrofotometrických metod v oblasti analýzy potravin |
Popsat principy a využití chromatografických metod v oblasti analýzy potravin |
Popsat principy a využití chromatografických metod v oblasti analýzy potravin |
Charakterizovat instrumentální metody pro stanovení nutričních a biologicky aktivních látek potravin |
Charakterizovat instrumentální metody pro stanovení nutričních a biologicky aktivních látek potravin |
Vyučovací metody |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
DAVÍDEK, J. a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin. Praha: SNTL, 1981.
-
HÁLKOVÁ, J., RUMÍŠKOVÁ, M., RIEGLOVÁ, J. Analýza potravin, 2. vyd.. Újezd u Brna: I. Straka, 2001. ISBN 80-86494- 02-0.
-
Klouda P. Moderní analytické metody. nakl. Pavel Klouda, 2.vyd., Ostrava, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
-
NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
-
POMERANZ, Y., MELOAN, C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3rd Ed.. New York: ITP, 1994. ISBN 978-1-4615-6998-5.
-
PRÍBELA, A. Analýza potravin.. Bratislava: STU, 1991. ISBN 80-227-0398-2.
-
VELÍŠEK J. Chemie potravin. Ossis, Tábor, 1999. ISBN 80-902391-5-3.
|