Předmět: Analýza a hodnocení potravin

« Zpět
Název předmětu Analýza a hodnocení potravin
Kód předmětu TUTP/TEZAH
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Princip a využití extrakčních instrumentálních metod v analýze potravin. 2. Rozdělení instrumentálních metod a jejich použití v jednotlivých oblastech analýzy potravin. 3. Princip a využití spektrofotometrických metod v analýze potravin. 4. Chromatografické metody ? rozdělení, základní principy a jejich použití v jednotlivých oblastech AP. 5. Instrumentální metody používané na stanovení sacharidů ? principy a popis. 6. Instrumentální metody pro stanovení AMK a bílkovin ? principy a popis. 7. Instrumentální metody pro stanovení lipidových frakcí a mastných kyselin ? principy a popis. 8. Instrumentální metody používané pro stanovení vitamínů ? principy a popis. 9. Instrumentální metody používané pro stanovení minerálních prvků. 10. Princip metod stanovení organických kontaminantů ? v potravinách (PAU, PCB, pesticidy). 11. Princip a využití metod pro stanovení aromatických látek separačními metodami v analýze potravin. 12. Princip a využití metod hmotnostní spektrometrie v analýze potravin 13. Plynová a kapalinová chromatografie ? princip, používané techniky a jejich aplikace. 14. Instrumentální metody používané pro analýzu organických kyselin ? principy a popis. 15. Instrumentální metody používané pro analýzu přírodních barviv ? principy a popis. 16. Princip a využití nukleární magnetické rezonance v analýze potravin.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Charakterizovat využití extrakčních metod v analýze potravin
Charakterizovat využití extrakčních metod v analýze potravin
Popsat rozdělení a využití instrumentálních metod analýzy v potravinářství
Popsat rozdělení a využití instrumentálních metod analýzy v potravinářství
Popsat principy a využití spektrofotometrických metod v oblasti analýzy potravin
Popsat principy a využití spektrofotometrických metod v oblasti analýzy potravin
Popsat principy a využití chromatografických metod v oblasti analýzy potravin
Popsat principy a využití chromatografických metod v oblasti analýzy potravin
Charakterizovat instrumentální metody pro stanovení nutričních a biologicky aktivních látek potravin
Charakterizovat instrumentální metody pro stanovení nutričních a biologicky aktivních látek potravin
Vyučovací metody
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • DAVÍDEK, J. a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin. Praha: SNTL, 1981.
  • HÁLKOVÁ, J., RUMÍŠKOVÁ, M., RIEGLOVÁ, J. Analýza potravin, 2. vyd.. Újezd u Brna: I. Straka, 2001. ISBN 80-86494- 02-0.
  • Klouda P. Moderní analytické metody. nakl. Pavel Klouda, 2.vyd., Ostrava, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
  • POMERANZ, Y., MELOAN, C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3rd Ed.. New York: ITP, 1994. ISBN 978-1-4615-6998-5.
  • PRÍBELA, A. Analýza potravin.. Bratislava: STU, 1991. ISBN 80-227-0398-2.
  • VELÍŠEK J. Chemie potravin. Ossis, Tábor, 1999. ISBN 80-902391-5-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr