Vyučující
|
-
Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
-
Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
-
Lorencová Eva, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Technologie výroby různých druhů čaje (pravé, bylinné a ovocné čaje). 2. Technologie výroby základních a speciálních druhů kávy, výroba kávovin. 3. Kvasné procesy, základy fermentačních technologií. 4. Suroviny pro výrobu piva, sladařství. 5. Pivovarnictví, výroba základních a speciálních druhů piv. 6. Technologie výroby tichých vín. 7. Výroba ostatních druhů vín (šumivých a perlivých vín, alkoholizovaných, kořeněných a přírodně sladkých vín). 8. Výroba ovocných vín, cideru a medoviny. 9. Lihovarnictví. 10. Výroba ovocných destilátů, destilátů z vína a matolin. 11. Výroba obilných destilátů, destilátů ze sladu a z vybraných speciálních surovin. 12. Technologie výroby lihovin (výroba ovocných, bylinných a emulzních likérů). 13. Technologie výroby nealkoholických nápojů (šťávy, nektary, koncentráty). 14. Technologie výroby nealkoholických nápojů (minerální vody a sycené vody, sirupy, limonády a nápoje jako funkční potraviny).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování
- Účast na výuce
- 36 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 14 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 40 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
umět charakterizovat suroviny a jejich jakostní parametry |
umět charakterizovat suroviny a jejich jakostní parametry |
znát technologická schémata výroby a moderní technologické postupy |
znát technologická schémata výroby a moderní technologické postupy |
vysvětlit, které faktory mají pozitivní/negativní vliv na proces výroby a konečný produkt |
vysvětlit, které faktory mají pozitivní/negativní vliv na proces výroby a konečný produkt |
znát vedlejší produkty výroby a možnosti jejich dalšího využití |
znát vedlejší produkty výroby a možnosti jejich dalšího využití |
znát základní principy úchovy a skladování nápojů |
znát základní principy úchovy a skladování nápojů |
umět specifikovat vybrané vlastnosti konečného produktu |
umět specifikovat vybrané vlastnosti konečného produktu |
orientovat se v legislativních předpisech týkající se vybraných nápojů |
orientovat se v legislativních předpisech týkající se vybraných nápojů |
Odborné dovednosti |
---|
navrhnout technologický postup konkrétních nápojů |
navrhnout technologický postup konkrétních nápojů |
daný produkt vyrobit |
daný produkt vyrobit |
uskutečnit základní provozní analýzy u výrobku |
uskutečnit základní provozní analýzy u výrobku |
identifikovat vady a určit postup k nápravě |
identifikovat vady a určit postup k nápravě |
výrobek senzoricky zhodnotit správnými degustačními postupy |
výrobek senzoricky zhodnotit správnými degustačními postupy |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
ASHURST, P.R. Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, 2nd Edition. New Yersey, 2005. ISBN 978-1-4051-2286-3.
-
BASAŘOVÁ, G. a kol. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. Praha, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
-
BUGLASS, A. J. Handbook of Alcoholic Beverages: Technical, Analytical and Nutritional Aspects. West Sussex, 2011. ISBN 978-0-470-51202-9.
-
KADLEC, P. a kol. Procesy potravinářských a biotechnologických výrob. Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
-
Kadlec, Pavel. Technologie potravin II. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
-
Související legislativní předpisy. zákony a prováděcí vyhlášky, nařízení a věstníky EU.
-
STEEN, P.R. a R. ASHURST. Carbonated Soft Drinks: Formulation and Manufacture. Oxford, 2006. ISBN 978-14051-3435-4.
-
VELÍŠEK, J. A J. HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Praha, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
-
WINTGENS, J.N. Coffee: Growing, Processing, Sustainable Production. Weinheim, 2004. ISBN 978-3-527-33253-3.
|