Vyučující
|
-
Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
-
Lorencová Eva, Ing. Ph.D.
-
Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Technologie výroby různých druhů čaje (pravé, bylinné a ovocné čaje). 2. Technologie výroby základních a speciálních druhů kávy, výroba kávovin. 3. Kvasné procesy, základy fermentačních technologií, lihovarnictví. 4. Výroba ovocných destilátů, destilátů z vína a matolin. 5. Výroba obilných destilátů, destilátů ze sladu a z vybraných speciálních surovin. 6. Technologie výroby lihovin (výroba ovocných, bylinných a emulzních likérů). 7. Suroviny pro výrobu piva, sladařství. 8. Pivovarnictví, výroba základních a speciálních druhů piv. 9. Technologie výroby tichých vín. 10. Výroba ostatních druhů vín (šumivých a perlivých vín, alkoholizovaných, kořeněných a přírodně sladkých vín). 11. Výroba ovocných vín, cideru a medoviny. 12. Fermentované nízkoalkoholické nápoje (kombucha, vodní kefír, zázvorové pivo, kvas) 13. Technologie výroby nealkoholických nápojů (šťávy, nektary, koncentráty). 14. Technologie výroby nealkoholických nápojů (minerální vody a sycené vody, sirupy, limonády a nápoje jako funkční potraviny).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování
- Účast na výuce
- 36 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 14 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 40 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
umět charakterizovat suroviny a jejich jakostní parametry |
umět charakterizovat suroviny a jejich jakostní parametry |
znát technologická schémata výroby a moderní technologické postupy |
znát technologická schémata výroby a moderní technologické postupy |
vysvětlit, které faktory mají pozitivní/negativní vliv na proces výroby a konečný produkt |
vysvětlit, které faktory mají pozitivní/negativní vliv na proces výroby a konečný produkt |
znát vedlejší produkty výroby a možnosti jejich dalšího využití |
znát vedlejší produkty výroby a možnosti jejich dalšího využití |
znát základní principy úchovy a skladování nápojů |
znát základní principy úchovy a skladování nápojů |
umět specifikovat vybrané vlastnosti konečného produktu |
umět specifikovat vybrané vlastnosti konečného produktu |
orientovat se v legislativních předpisech týkající se vybraných nápojů |
orientovat se v legislativních předpisech týkající se vybraných nápojů |
Odborné dovednosti |
---|
navrhnout technologický postup konkrétních nápojů |
navrhnout technologický postup konkrétních nápojů |
daný produkt vyrobit |
daný produkt vyrobit |
uskutečnit základní provozní analýzy u výrobku |
uskutečnit základní provozní analýzy u výrobku |
identifikovat vady a určit postup k nápravě |
identifikovat vady a určit postup k nápravě |
výrobek senzoricky zhodnotit správnými degustačními postupy |
výrobek senzoricky zhodnotit správnými degustačními postupy |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
ASHURST, P, HARGITT, R., PALMER, F. Soft Drink and Fruit Juice Problems Solved. Cambridge, UK. 2017.
-
BASAŘOVÁ, G. a kol. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. Praha, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
-
BUGLASS, A. J. Handbook of Alcoholic Beverages: Technical, Analytical and Nutritional Aspects. West Sussex, 2011. ISBN 978-0-470-51202-9.
-
DR VS SHARMA A DR KUMUDINI GUNASEKARE. Global tea science: Current status and future needs. Cambridge, UK, 2018. ISBN 9781786761620.
-
FIC V. Víno: Analýza, technologie, gastronomie. Český těšín, ČR. 2015.
-
MICHLOVSKÝ, M. Mikrobiologie a biochemie vína. Rakvice, ČR. 2020.
-
RAMAKRISHNA, A., GIRIDHAR P., JESZKA-SKOWRON, M. Coffee science: biotechnological advances, economics, and health benefits. Boca Raton, Florida, 2023. ISBN 9780367488437.
-
Související legislativní předpisy. zákony a prováděcí vyhlášky, nařízení a věstníky EU.
-
VELÍŠEK, J. A J. HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Praha, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
|