Předmět: Food Safety Management II

« Zpět
Název předmětu Food Safety Management II
Kód předmětu TUTP/TE9R2
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šiška Ladislav, MVDr.
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Biologická, chemická a fyzikální nebezpečí v potravinovém řetězci. 2. HACCP systém a jeho aplikace v potravinovém řetězci. 3. Hygienické požadavky pro konstrukci strojních zařízení. 4. Úmyslné poškozování potravin a možnosti jeho prevence. 5. Systém managementu jakosti ISO 9001 a jeho aplikace v potravinovém řetězci. 6. Systém managementu bezpečnosti potravin ISO 22000 a jeho aplikace v potravinovém řetězci. 7. GFSI, Inspekční standardy BRC a IFS a jejich aplikace v potravinovém řetězci. 8. Schéma FSSC 22000 a jeho aplikace v potravinovém řetězci. 9. Programy nezbytných předpokladů v zemědělství. 10. Programy nezbytných předpokladů ve výrobě potravin. 11. Programy nezbytných předpokladů v cateringových službách. 12. Programy nezbytných předpokladů ve výrobě obalů a obalových materiálů. 13. Programy nezbytných předpokladů v obchodě, dopravě a skladování. 14. Akreditace a certifikace v potravinovém řetězci.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Účast na výuce - 40 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 40 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z oblasti řízení bezpečnosti potravin.
Znalosti z oblasti řízení bezpečnosti potravin.
Výsledky učení
Charakterizovat a blíže popsat biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v jednotlivých potravinářských provozech.
Charakterizovat a blíže popsat biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v jednotlivých potravinářských provozech.
Vyjmenovat a podrobněji vysvětlit jednotlivé principy pro vypracování systému HACCP.
Vyjmenovat a podrobněji vysvětlit jednotlivé principy pro vypracování systému HACCP.
Vysvětlit principy a požadavky jednotlivých systémů managementu a inspekčních standardů využívaných v potravinářském průmyslu.
Vysvětlit principy a požadavky jednotlivých systémů managementu a inspekčních standardů využívaných v potravinářském průmyslu.
Odborné dovednosti
Identifikovat a ovládat nebezpečí v potravinovém řetězci.
Identifikovat a ovládat nebezpečí v potravinovém řetězci.
Sestavit plán HACCP pro výrobu konkrétní potraviny.
Sestavit plán HACCP pro výrobu konkrétní potraviny.
Pracovat s jednotlivými systémy managementu a inspekčními standardy využívanými v potravinářské praxi.
Pracovat s jednotlivými systémy managementu a inspekčními standardy využívanými v potravinářské praxi.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • ISO 22000:2005 Systém managementu bezpečnosti potravin - Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci..
  • ISO 9001:2015 Systém managementu kvality.
  • ISO/TS 22002-1:2009 Programy nezbytných předpokladů pro bezpečnost potravin Část 1: výroba potravin..
  • www.fssc22000.com.
  • MOTARJEMI, M., LELIEVELD, H. Food Safety Management.. Academic Press, 2014. ISBN 978-0-12-381504-0.
  • Petersen, B., Nüssel, M., Hamer, M. Quality and Risk Management in Agri-Food Chains. Wageningen Pers., 2014. ISBN 978-9-08686-236-8.
  • TREMLOVÁ, B., JAVŮRKOVÁ, Z. Řízení kvality a bezpečnosti potravin.. Brno: VFU, 2014. ISBN 978-80-7305-6858.
  • Yoe, Ch. Principles of Risk Analysis; Decision Making Under Uncertainty. CRC Press, 2011. ISBN 978-1-43985-749-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr