Vyučující
|
-
Šiška Ladislav, MVDr.
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Biologická, chemická a fyzikální nebezpečí v potravinovém řetězci. 2. HACCP systém a jeho aplikace v potravinovém řetězci. 3. Hygienické požadavky pro konstrukci strojních zařízení. 4. Úmyslné poškozování potravin a možnosti jeho prevence. 5. Systém managementu jakosti ISO 9001 a jeho aplikace v potravinovém řetězci. 6. Systém managementu bezpečnosti potravin ISO 22000 a jeho aplikace v potravinovém řetězci. 7. GFSI, Inspekční standardy BRC a IFS a jejich aplikace v potravinovém řetězci. 8. Schéma FSSC 22000 a jeho aplikace v potravinovém řetězci. 9. Programy nezbytných předpokladů v zemědělství. 10. Programy nezbytných předpokladů ve výrobě potravin. 11. Programy nezbytných předpokladů v cateringových službách. 12. Programy nezbytných předpokladů ve výrobě obalů a obalových materiálů. 13. Programy nezbytných předpokladů v obchodě, dopravě a skladování. 14. Akreditace a certifikace v potravinovém řetězci.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Účast na výuce
- 40 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 40 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti z oblasti řízení bezpečnosti potravin. |
Znalosti z oblasti řízení bezpečnosti potravin. |
Výsledky učení |
---|
Charakterizovat a blíže popsat biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v jednotlivých potravinářských provozech. |
Charakterizovat a blíže popsat biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v jednotlivých potravinářských provozech. |
Vyjmenovat a podrobněji vysvětlit jednotlivé principy pro vypracování systému HACCP. |
Vyjmenovat a podrobněji vysvětlit jednotlivé principy pro vypracování systému HACCP. |
Vysvětlit principy a požadavky jednotlivých systémů managementu a inspekčních standardů využívaných v potravinářském průmyslu. |
Vysvětlit principy a požadavky jednotlivých systémů managementu a inspekčních standardů využívaných v potravinářském průmyslu. |
Odborné dovednosti |
---|
Identifikovat a ovládat nebezpečí v potravinovém řetězci. |
Identifikovat a ovládat nebezpečí v potravinovém řetězci. |
Sestavit plán HACCP pro výrobu konkrétní potraviny. |
Sestavit plán HACCP pro výrobu konkrétní potraviny. |
Pracovat s jednotlivými systémy managementu a inspekčními standardy využívanými v potravinářské praxi. |
Pracovat s jednotlivými systémy managementu a inspekčními standardy využívanými v potravinářské praxi. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Didaktický test |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
ISO 22000:2005 Systém managementu bezpečnosti potravin - Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci..
-
ISO 9001:2015 Systém managementu kvality.
-
ISO/TS 22002-1:2009 Programy nezbytných předpokladů pro bezpečnost potravin Část 1: výroba potravin..
-
www.fssc22000.com.
-
MOTARJEMI, M., LELIEVELD, H. Food Safety Management.. Academic Press, 2014. ISBN 978-0-12-381504-0.
-
Petersen, B., Nüssel, M., Hamer, M. Quality and Risk Management in Agri-Food Chains. Wageningen Pers., 2014. ISBN 978-9-08686-236-8.
-
TREMLOVÁ, B., JAVŮRKOVÁ, Z. Řízení kvality a bezpečnosti potravin.. Brno: VFU, 2014. ISBN 978-80-7305-6858.
-
Yoe, Ch. Principles of Risk Analysis; Decision Making Under Uncertainty. CRC Press, 2011. ISBN 978-1-43985-749-6.
|