Předmět: Technologická cvičení I

« Zpět
Název předmětu Technologická cvičení I
Kód předmětu TUTP/TE8TC
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kratochvílová Alena, Ing.
  • Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
  • Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
  • Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
  • Adámek Richard, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Bezpečnost práce. 2. Zpracování mléka a výroba mléčných výrobků I. 3. Zpracování mléka a výroba mléčných výrobků II. 4. Zpracování mléka a výroba mléčných výrobků III. 5. Zpracování mléka a výroba mléčných výrobků IV. 6. Zpracování surovin rostlinného původu I. 7. Zpracování surovin rostlinného původu II. 8. Zpracování surovin rostlinného původu III. 9. Zpracování surovin rostlinného původu IV. 10. Zpracování masa a výroba masných výrobků I. 11. Zpracování masa a výroba masných výrobků II. 12. Zpracování masa a výroba masných výrobků III. 13. Zpracování masa a výroba masných výrobků IV. 14. Vady výrobků a jejich příčiny.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 48 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
charakterizovat výrobu vybraných mléčných, masných a rostlinných výrobků
charakterizovat výrobu vybraných mléčných, masných a rostlinných výrobků
Odborné dovednosti
Vyrobit vybrané modelové vzorky potravin (mléčné výrobky, masné výrobky, výrobky rostlinného původu).
Vyrobit vybrané modelové vzorky potravin (mléčné výrobky, masné výrobky, výrobky rostlinného původu).
Objasnit vybrané faktory ovlivňující finální výrobek.
Objasnit vybrané faktory ovlivňující finální výrobek.
Senzoricky zhodnotit vyrobené výrobky.
Senzoricky zhodnotit vyrobené výrobky.
Posoudit, zda zvolená surovinová skladba byla pro daný výrobek vhodná.
Posoudit, zda zvolená surovinová skladba byla pro daný výrobek vhodná.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Doporučená literatura
  • Návody ke cvičením.
  • EDWARDS, W.P. The Science of Sugar Confectionery. Cambridge, 2000. ISBN 0-85404-596-7.
  • FEINER, G. Meat Products Handbook: Practical Science and Technology. Cambridge: Woodhead Pub., 2008. ISBN 9781845690502.
  • LAW, B.A., TAMIME, A.Y. Technology of Cheesemaking. 2nd Ed. Malden: Blackwell, 2010. ISBN 9781405182980.
  • RANKEN, M.D., KILL, R.C., BAKER, C. (Eds.). Food Industries Manual. London, 1997. ISBN 9780751404043.
  • TAMIME, A.Y., ROBINSON, R.K. Yoghurt - Science and Technology. 3rd Ed.. CRC Press, 2007.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr