Vyučující
|
-
Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
-
Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Zpracování surovinové skladby vybrané potraviny a návrh základního modelu výrobního diagramu. 2. Program SuperPro Designer - softwarové rozhraní studentské verze programu. 3. Program SuperPro Designer - tvorba základního výrobního diagramu vybrané potraviny. 4. Program SuperPro Designer - materiálová bilance vstupů, meziproduktů a výstupů vybrané potraviny. 5. Program SuperPro Designer - optimalizace základních procesů u výroby vybrané potraviny. 6. Program SuperPro Designer - ovládání programu - faktory změny množství vstupů a optimalizace procesů. 7. Program SuperPro Designer - ovládání programu - faktory změny množství výstupů a optimalizace procesů. 8. Program SuperPro Designer - ovládání programu - faktory změny kapacity výrobních zařízení a optimalizace procesů. 9. Program SuperPro Designer - ovládání programu - časové souvislosti počátku a konce výroby, kontinuální a diskontinuální výroba. 10. Program SuperPro Designer - ovládání programu - ekonomické funkce programu (odhad investičních a provozních nákladů), vliv změn množství vstupů, výstupů a kapacit výrobních zařízení na ekonomické parametry výrobního procesu. 11. Program SuperPro Designer - ovládání programu - analýza využití kapacity jednotlivých výrobních zařízení, ekonomické souvislosti. 12. Program SuperPro Designer - aplikace změny množství vstupů, výstupů a kapacity výrobních zařízení a optimalizace procesů u vybrané potraviny I. 13. Program SuperPro Designer - aplikace změny množství vstupů, výstupů a kapacity výrobních zařízení a optimalizace procesů u vybrané potraviny II. 14. Prezentace výsledků tvorby modelové výrobní linky.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 48 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné dovednosti |
---|
Používat základní funkce softwarového nástrojů Super Pro Designer. |
Používat základní funkce softwarového nástrojů Super Pro Designer. |
Nastavit diskontinuální nebo kontinuální proces. |
Nastavit diskontinuální nebo kontinuální proces. |
Používat jednotkové operace používané v potravinářském průmyslu. |
Používat jednotkové operace používané v potravinářském průmyslu. |
Inicializovat jednotkové operace. |
Inicializovat jednotkové operace. |
Modelovat výrobní technologické schéma (flowchart) dané potraviny. |
Modelovat výrobní technologické schéma (flowchart) dané potraviny. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Demonstrace |
Demonstrace |
Odborné dovednosti |
---|
Cvičení na počítači |
Cvičení na počítači |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
Manuál k programu SuperPro Designer.
-
DOSTÁLOVÁ, J. a kol. Technologie potravin - Potravinářské zbožíznalství. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2.
-
GRIFFITHS, M. (Ed.). Improving the Safety and Quality of Milk. Improving Quality in Milk Products.. Cambridge: Woodhead Pub., 2010. ISBN 9781845699437.
-
KADLEC, P. a kol. Procesy potravinářských a biotechnologických výrob. Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Praha: VŠCHT, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
RANKEN, M.D., KILL, R.C., BAKER, C. (Eds.). Food Industries Manual. London, 1997. ISBN 9780751404043.
|