Předmět: Podpora přípravy a realizace výroby potravin II

« Zpět
Název předmětu Podpora přípravy a realizace výroby potravin II
Kód předmětu TUTP/TE8PR
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
  • Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Zpracování surovinové skladby vybrané potraviny a návrh základního modelu výrobního diagramu. 2. Program SuperPro Designer - softwarové rozhraní studentské verze programu. 3. Program SuperPro Designer - tvorba základního výrobního diagramu vybrané potraviny. 4. Program SuperPro Designer - materiálová bilance vstupů, meziproduktů a výstupů vybrané potraviny. 5. Program SuperPro Designer - optimalizace základních procesů u výroby vybrané potraviny. 6. Program SuperPro Designer - ovládání programu - faktory změny množství vstupů a optimalizace procesů. 7. Program SuperPro Designer - ovládání programu - faktory změny množství výstupů a optimalizace procesů. 8. Program SuperPro Designer - ovládání programu - faktory změny kapacity výrobních zařízení a optimalizace procesů. 9. Program SuperPro Designer - ovládání programu - časové souvislosti počátku a konce výroby, kontinuální a diskontinuální výroba. 10. Program SuperPro Designer - ovládání programu - ekonomické funkce programu (odhad investičních a provozních nákladů), vliv změn množství vstupů, výstupů a kapacit výrobních zařízení na ekonomické parametry výrobního procesu. 11. Program SuperPro Designer - ovládání programu - analýza využití kapacity jednotlivých výrobních zařízení, ekonomické souvislosti. 12. Program SuperPro Designer - aplikace změny množství vstupů, výstupů a kapacity výrobních zařízení a optimalizace procesů u vybrané potraviny I. 13. Program SuperPro Designer - aplikace změny množství vstupů, výstupů a kapacity výrobních zařízení a optimalizace procesů u vybrané potraviny II. 14. Prezentace výsledků tvorby modelové výrobní linky.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 48 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné dovednosti
Používat základní funkce softwarového nástrojů Super Pro Designer.
Používat základní funkce softwarového nástrojů Super Pro Designer.
Nastavit diskontinuální nebo kontinuální proces.
Nastavit diskontinuální nebo kontinuální proces.
Používat jednotkové operace používané v potravinářském průmyslu.
Používat jednotkové operace používané v potravinářském průmyslu.
Inicializovat jednotkové operace.
Inicializovat jednotkové operace.
Modelovat výrobní technologické schéma (flowchart) dané potraviny.
Modelovat výrobní technologické schéma (flowchart) dané potraviny.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Demonstrace
Demonstrace
Odborné dovednosti
Cvičení na počítači
Cvičení na počítači
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Manuál k programu SuperPro Designer.
  • DOSTÁLOVÁ, J. a kol. Technologie potravin - Potravinářské zbožíznalství. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2.
  • GRIFFITHS, M. (Ed.). Improving the Safety and Quality of Milk. Improving Quality in Milk Products.. Cambridge: Woodhead Pub., 2010. ISBN 9781845699437.
  • KADLEC, P. a kol. Procesy potravinářských a biotechnologických výrob. Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Praha: VŠCHT, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • RANKEN, M.D., KILL, R.C., BAKER, C. (Eds.). Food Industries Manual. London, 1997. ISBN 9780751404043.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr