Předmět: Výroba potravin I

« Zpět
Název předmětu Výroba potravin I
Kód předmětu TUTP/TE7VP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
  • Polášek Zdeněk, MVDr. Ph.D.
  • Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
  • Gál Robert, Ing. Ph.D.
  • Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
  • Adámek Richard, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Chemické složení a vlastnosti mléka pro průmyslové zpracování. 2. Základní mlékárenská ošetření a technologie výroby konzumního mléka a smetany. 3. Technologie výroby kysaných mléčných výrobků. 4. Technologie výroby sladkých sýrů. 5. Technologie výroby tvarohů a kyselých sýrů. 6. Technologie výroby másla, zahuštěných a sušených mléčných výrobků. 7. Minoritní živočišné produkty. 8. Chemické složení a technologické vlastnosti masa, biochemie postmortálních změn masa. 9. Hodnocení jatečných zvířat, jatečnictví, chlazení a zmrazování masa, bourání masa. 10. Technologické operace v masné výrobě. 11. Technologie výroby jednotlivých druhů masných výrobků. Zpracování živočišných tuků. 12. Chemické složení a vlastnosti drůbežího masa. 13. Jateční zpracování drůbeže a finalizace drůbežího masa. Výrobky z drůbežího masa. 14. Technologie zpracování ryb a rybích výrobků.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Domácí příprava na výuku - 20 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 70 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
popsat principy základních mlékárenských ošetření charakterizovat technologii výroby mléčných výrobků chatakterizovat vyrobu masných výrobků
popsat principy základních mlékárenských ošetření charakterizovat technologii výroby mléčných výrobků chatakterizovat vyrobu masných výrobků
Odborné dovednosti
realizovat sladké a kyselé srážení mléka vyrobit různé kysané mléčné vyrobky uskutečnit výrobu šunek
realizovat sladké a kyselé srážení mléka vyrobit různé kysané mléčné vyrobky uskutečnit výrobu šunek
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Buňka a kol. Mlékárenská technologie I. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-254-1.
  • Bylund, G. Dairy Processing Handbook. Lund: Tetra Pak Processing, 1995.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha, 2008. ISBN 978-80-7080-510-7.
  • Kadlec, P. a kol. Technologie potravin I. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-509-9.
  • KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
  • SMIT, G. (Ed.). Dairy Processing: Improving Quality. Cambridge: Woodhead, 2003. ISBN 0849317584.
  • STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Brno: LAST, 1995. ISBN 80-9002260-4-4.
  • ŠNIRC, J., GOLIAN, J., HERIAN, K., BUŇKA, F., BUŇKOVÁ, L., ČANIGOVÁ, M. Mlieko a mliečne výrobky. Nitra: SPU, 2016. ISBN 978-80-552-1451-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr