Vyučující
|
-
Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
-
Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
-
Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
-
Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Chemické složení mléka. - Fyzikálně-chemické vlastnosti mléka. - Principy technologických procesů v mlékárenství. Základní operace v mlékárenství. - Čisté mlékařské kultury. - Výroba konzumního mléka a másla. - Kysané mléčné výrobky I. - Kysané mléčné výrobky II. - Technologie výroby přírodních sýrů I. - Technologie výroby přírodních sýrů II. - Charakteristika jednotlivých skupin přírodních sýrů. - Technologie výroby tavených sýrů I. - Technologie výroby tavených sýrů II. - Výroba zahuštěných a sušených mléčných výrobků. - Technologie výroby ostatních mléčných výrobků.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
- Příprava na zkoušku
- 180 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti obecné mikrobiologie, biochemie (na bakalářské úrovni), potravinářské mikrobiologie. |
Znalosti obecné mikrobiologie, biochemie (na bakalářské úrovni), potravinářské mikrobiologie. |
Znalosti základních principů mlékárenské výroby. |
Znalosti základních principů mlékárenské výroby. |
Výsledky učení |
---|
Student má znalosti o technologických operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých skupin mléčných výrobků. |
Student má znalosti o technologických operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých skupin mléčných výrobků. |
Student se orientuje v chemických procesech, ke kterým během výroby mléčných výrobků dochází. |
Student se orientuje v chemických procesech, ke kterým během výroby mléčných výrobků dochází. |
Student má přehled o jakostních vadách mléčných výrobků. |
Student má přehled o jakostních vadách mléčných výrobků. |
Odborné dovednosti |
---|
Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost mléčných výrobků a je schopný navrhnout postupy minimalizace těchto rizik. |
Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost mléčných výrobků a je schopný navrhnout postupy minimalizace těchto rizik. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Známkou |
Didaktický test |
Známkou |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Buňka a kol. Mlékárenská technologie I. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-254-1.
-
GAJDŮŠEK, S. Mlékařství II. Brno : MZLU, 1998. ISBN 80-7157-342-6.
-
Kadlec, Pavel. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava : Key Publishing, 2010. ISBN 978-80-7418-051-4.
-
Kadlec, Pavel. Technologie potravin II. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
|