|
Vyučující
|
-
Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
-
Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
-
Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
-
Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
-
Vincová Anna, Ing.
-
Rejdlová Anita, Ing.
|
|
Obsah předmětu
|
- Chemické složení mléka. - Fyzikálně-chemické vlastnosti mléka. - Principy technologických procesů v mlékárenství. Základní operace v mlékárenství. - Čisté mlékařské kultury. - Výroba konzumního mléka a másla. - Kysané mléčné výrobky I. - Kysané mléčné výrobky II. - Technologie výroby přírodních sýrů I. - Technologie výroby přírodních sýrů II. - Charakteristika jednotlivých skupin přírodních sýrů. - Technologie výroby tavených sýrů I. - Technologie výroby tavených sýrů II. - Výroba zahuštěných a sušených mléčných výrobků. - Technologie výroby ostatních mléčných výrobků.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
- Příprava na zkoušku
- 180 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti obecné mikrobiologie, biochemie (na bakalářské úrovni), potravinářské mikrobiologie. |
| Znalosti obecné mikrobiologie, biochemie (na bakalářské úrovni), potravinářské mikrobiologie. |
| Znalosti základních principů mlékárenské výroby. |
| Znalosti základních principů mlékárenské výroby. |
| Výsledky učení |
|---|
| Student má znalosti o technologických operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých skupin mléčných výrobků. |
| Student má znalosti o technologických operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých skupin mléčných výrobků. |
| Student se orientuje v chemických procesech, ke kterým během výroby mléčných výrobků dochází. |
| Student se orientuje v chemických procesech, ke kterým během výroby mléčných výrobků dochází. |
| Student má přehled o jakostních vadách mléčných výrobků. |
| Student má přehled o jakostních vadách mléčných výrobků. |
| popsat vliv základních mlékárenských ošetření na výsledné mléčné produkty charakterizovat technologii výroby konzumního mléka a smetany ozřejmit technologii výroby sušených a zahuštěných mléčných výrobků objasnit technologii výroby mražených krémů vysvětlit technologii výroby tavených sýrů |
| popsat vliv základních mlékárenských ošetření na výsledné mléčné produkty charakterizovat technologii výroby konzumního mléka a smetany ozřejmit technologii výroby sušených a zahuštěných mléčných výrobků objasnit technologii výroby mražených krémů vysvětlit technologii výroby tavených sýrů |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost mléčných výrobků a je schopný navrhnout postupy minimalizace těchto rizik. |
| Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost mléčných výrobků a je schopný navrhnout postupy minimalizace těchto rizik. |
| vyrobit různé kysané mléčné výrobky s použitím odlišných mlékárenských kultur realizovat výrobu sýrů holandského typu (s nízkodohřívanou sýřeninou) provést výrobu tavených sýrů a vyhodnotit vliv surovinové skladby a procesních parametrů na jejich konzistenci uskutečnit výrobu mléčných dezertů a zhodnotit vliv hydrokoloidů na jejich vlastnosti |
| vyrobit různé kysané mléčné výrobky s použitím odlišných mlékárenských kultur realizovat výrobu sýrů holandského typu (s nízkodohřívanou sýřeninou) provést výrobu tavených sýrů a vyhodnotit vliv surovinové skladby a procesních parametrů na jejich konzistenci uskutečnit výrobu mléčných dezertů a zhodnotit vliv hydrokoloidů na jejich vlastnosti |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Laborování |
| Laborování |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Známkou |
| Ústní zkouška |
| Známkou |
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Ústní zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
Buňka a kol. Mlékárenská technologie I. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-254-1.
-
GAJDŮŠEK, S. Mlékařství II. Brno : MZLU, 1998. ISBN 80-7157-342-6.
-
Kadlec, Pavel. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava : Key Publishing, 2010. ISBN 978-80-7418-051-4.
-
Kadlec, Pavel. Technologie potravin II. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
|