Předmět: Technologie výroby potravin živočišného původu I

« Zpět
Název předmětu Technologie výroby potravin živočišného původu I
Kód předmětu TUTP/TE7TZ
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
  • Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
  • Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
  • Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Chemické složení mléka. - Fyzikálně-chemické vlastnosti mléka. - Principy technologických procesů v mlékárenství. Základní operace v mlékárenství. - Čisté mlékařské kultury. - Výroba konzumního mléka a másla. - Kysané mléčné výrobky I. - Kysané mléčné výrobky II. - Technologie výroby přírodních sýrů I. - Technologie výroby přírodních sýrů II. - Charakteristika jednotlivých skupin přírodních sýrů. - Technologie výroby tavených sýrů I. - Technologie výroby tavených sýrů II. - Výroba zahuštěných a sušených mléčných výrobků. - Technologie výroby ostatních mléčných výrobků.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Příprava na zkoušku - 180 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti obecné mikrobiologie, biochemie (na bakalářské úrovni), potravinářské mikrobiologie.
Znalosti obecné mikrobiologie, biochemie (na bakalářské úrovni), potravinářské mikrobiologie.
Znalosti základních principů mlékárenské výroby.
Znalosti základních principů mlékárenské výroby.
Výsledky učení
Student má znalosti o technologických operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých skupin mléčných výrobků.
Student má znalosti o technologických operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých skupin mléčných výrobků.
Student se orientuje v chemických procesech, ke kterým během výroby mléčných výrobků dochází.
Student se orientuje v chemických procesech, ke kterým během výroby mléčných výrobků dochází.
Student má přehled o jakostních vadách mléčných výrobků.
Student má přehled o jakostních vadách mléčných výrobků.
Odborné dovednosti
Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost mléčných výrobků a je schopný navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.
Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost mléčných výrobků a je schopný navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Známkou
Didaktický test
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Buňka a kol. Mlékárenská technologie I. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-254-1.
  • GAJDŮŠEK, S. Mlékařství II. Brno : MZLU, 1998. ISBN 80-7157-342-6.
  • Kadlec, Pavel. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava : Key Publishing, 2010. ISBN 978-80-7418-051-4.
  • Kadlec, Pavel. Technologie potravin II. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. ISBN 80-7080-510-2.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr