Předmět: Senzorické hodnocení potravin

« Zpět
Název předmětu Senzorické hodnocení potravin
Kód předmětu TUTP/TE7SP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
  • Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Základní pojmy, uspořádání senzorické laboratoře, zásady senzorického hodnocení. - Metody senzorické analýzy I (rozdílové metody, pořadový test, metody používající stupnice). - Metody senzorické analýzy II (hodnocení barvy a texturních vlastností). - Posuzovatelé a jejich výcvik. - Anatomie lidských smyslů využívaných v senzorické analýze I. - Anatomie lidských smyslů využívaných v senzorické analýze II. - Faktory ovlivňující vnímání chuti a vůně I. - Faktory ovlivňující vnímání chuti a vůně II. - Akreditace senzorických laboratoří. - Instrumentální metody v senzorické analýze potravin. - Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin I (opakování základních pojmů statistiky, vyhodnocování rozlišovacích metod). - Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin II (vyhodnocování pořadových metod). - Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin III (vyhodnocování stupnicových metod I). - Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin IV (vyhodnocování stupnicových metod II).

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Praktické procvičování
  • Příprava na zápočet - 140 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 10 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Základy senzorické analýzy potravin (znalosti na bakalářské úrovni).
Základy senzorické analýzy potravin (znalosti na bakalářské úrovni).
Výsledky učení
charakterizovat metody senzorického hodnocení barvy potravin
charakterizovat metody senzorického hodnocení barvy potravin
popsat metody senzorického hodnocení textury potravin
popsat metody senzorického hodnocení textury potravin
objasnit faktory, které ovlivňují smyslové vnímání
objasnit faktory, které ovlivňují smyslové vnímání
charakterizovat instrumentální metody v senzorické analýze potravin
charakterizovat instrumentální metody v senzorické analýze potravin
popsat statistické metody využívané v senzorické analýze potravin
popsat statistické metody využívané v senzorické analýze potravin
Odborné dovednosti
navrhnout senzorický dotazník pro vybranou potravinu
navrhnout senzorický dotazník pro vybranou potravinu
realizovat senzorické hodnocení vybrané potraviny
realizovat senzorické hodnocení vybrané potraviny
zpracovat semestrální projekt na téma senzorického hodnocení vybrané potraviny
zpracovat semestrální projekt na téma senzorického hodnocení vybrané potraviny
prezentovat výsledky semestrálního projektu týkajícího se senzorické analýzy vybrané potraviny
prezentovat výsledky semestrálního projektu týkajícího se senzorické analýzy vybrané potraviny
aplikovat znalosti statistických metod při výpočtu konkrétních příkladů
aplikovat znalosti statistických metod při výpočtu konkrétních příkladů
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Přednášení
Přednášení
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Známkou
Známkou
Příprava a přednes prezentace
Didaktický test
Příprava a přednes prezentace
Doporučená literatura
  • BAIGRIE, B. Taints and Off-flavours in Food. Boca Raton: CRC Press, 2003. ISBN 0-8493-1744-4.
  • KEMP, S. E., HORT, J., HOLLOWOOD, T. Descriptive Analysis in Sensory Evaluation. Hoboken, 2018. ISBN 978-1-1189-9167-1.
  • MEILGAARD, M. C., CIVILLE, G. V., CARR, B. T. Sensory Evaluation Techniques. Boca Raton, 2007. ISBN 978-0-8493-3839-7.
  • VOILLEY, A., ETIÉVANT, P. Flavour in Food. Boca Raton: CRC Press, 2006. ISBN 978-1-85573-960-4.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr