Vyučující
|
-
Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
-
Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Úvod do senzorického hodnocení potravin, základní pojmy. - Uspořádání senzorického pracoviště, základní zásady přípravy a hodnocení vzorků. - Lidské smysly využívané při senzorické analýze potravin. - Posuzovatelé a jejich výcvik. - Metody senzorické analýzy potravin I. (rozdílové a pořadové zkoušky). - Metody senzorické analýzy potravin II. (stupnicové zkoušky). - Metody senzorické analýzy potravin III. (profilové metody, konzumentské zkoušky, instrumentální metody).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Praktické procvičování
- Příprava na zápočet
- 90 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
charakterizovat hlavní zásady senzorického posuzování |
charakterizovat hlavní zásady senzorického posuzování |
popsat požadavky na senzorické pracoviště |
popsat požadavky na senzorické pracoviště |
objasnit průběh výcviku senzorických posuzovatelů |
objasnit průběh výcviku senzorických posuzovatelů |
vysvětlit význam lidských smyslů v senzorickém hodnocení |
vysvětlit význam lidských smyslů v senzorickém hodnocení |
charakterizovat základní metody používané v senzorické analýze |
charakterizovat základní metody používané v senzorické analýze |
Odborné dovednosti |
---|
realizovat senzorické hodnocení základních chutí s využitím srovnávací zkoušky |
realizovat senzorické hodnocení základních chutí s využitím srovnávací zkoušky |
realizovat senzorické hodnocení barevných vzorků s využitím pořadové zkoušky |
realizovat senzorické hodnocení barevných vzorků s využitím pořadové zkoušky |
realizovat senzorické hodnocení vonných látek s využitím popisné zkoušky |
realizovat senzorické hodnocení vonných látek s využitím popisné zkoušky |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Didaktický test |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
Buňka, F., Hrabě, J., Vospěl, B. Senzorická analýza potravin I. Vyd. 2.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2010. ISBN 978-80-7318-887-0.
-
POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H., PUDIL, F. Senzorická analýzy potravin - laboratorní cvičení. Brno : MZLU, 1997. ISBN 80-7157-283-7.
-
Pokorný, Jan. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Vyd. 2. dopl. Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1997. ISBN 8085120607.
|