Předmět: Technologie zpracování polymerů

« Zpět
Název předmětu Technologie zpracování polymerů
Kód předmětu TUIP/TZTEZ
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Čermák Roman, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1 Přípravné technologické postupy výroby. Příprava primárních a sekundárních vstupních materiálů. Obecná charakterizace polymerních materiálů a možností jejich zpracování. 2 Příprava směsí a předsměsí. Míchání mísitelných a nemísitelných kapalin. Míchání plněných směsí. Reaktivní míchání. Granulace. 3 Vytlačování polymerních plošných, kruhových a tvarově složitých profilů. Specifické vytlačovací technologie. Výroba kabelů. 4 Vyfukování jedno a vícevrstvých polymerních produktů - duté nádoby, filmy, fólie. Specifické technologie pro vyfukování plastových produktů. Výroba biaxiálně orientovaných folií. 5 Výroba vláken a mikrovláken. Výroba netkaných textilií. 6 Výroba polymerních pěn. Chemické, fyzikální a mechanické lehčení. 7 Technologie vstřikování plastových produktů. Technologie PIM. Specifické technologie vstřikování - 2K, plynem a vodou asistované, sendvičové. Reaktivní vstřikování. pVT diagramy. 8 Dokončovací technologie plastikářských procesů, laminace, nanášení nehomogenních vrstev, potisk. 9 Vakuové tvarování. Rotační spékání. Máčení. 10 Zpracovatelské techniky polymerů (proteinů). Princip a popis rozpouštědlového (lití) a (termo)plastifikačního zpracování polymerů. Přehled průmyslových aplikací bílkovin. 11 Zpracování zvířecích kůží v koželužnách. Výroba holiny ze surové kůže. Činění (síťování), vyčiňující látky, princip činění (chromočinění, třísločinění). 12 Zpracování zvířecích kůží v koželužnách. Předúprava usní. Konečná úprava usní. Přednosti usní, srovnání vlastností usní a surových kůží. Aplikace usní. 13 Zpracování kolagenu na jedlé obaly (střeva, fólie). Přírodní střívka. Koextrusní technologie výroby masných výrobků. Příklady aplikací jedlých obalů. 14 Zpracování kolagenních surovin na hydrolysáty, typy hydrolysy. Hydrolysáty z nativního kolagenu a jejich aplikace v potravinářství. Výroba hydrolysátů z vedlejších produktů. Aplikace hydrolysátů. 15 Výroba želatin a klihů ? surovinové zdroje, postup výroby. Výroba želatin typu A a typu B (odlišnosti, procesní parametry). 16 Zpracování želatin k výrobě farmaceutických tablet a mikrokapsulí (koacervace, sprayové sušení). Aplikace želatin v potravinářském průmyslu, funkční vlastnosti želatin. 17 Charakterisktika reaktoplastů. Základní odlišnosti ve zpracování reaktoplastů. Jejich struktura, vlastnosti a tepelné chování. 18 Základní typy reaktivních pryskyřic. Výchozí materiály, způsob vytvrzování, typ polyreakce, možné aplikace. 19 Vytvrzování reaktoplastů. TTT diagram, čas gelovatění, vitrifikace, teplota skelného přechodu, doba zpracovatelnosti. Vliv teploty a zpracovávaného objemu. Používané metody pro stanovení stupně vytvrzení. 20 Technologie výroby kompozitních materiálů: diskontinuální technologie. Otevřené a uzavřené technologie. 21 Technologie výroby kompozitních materiálů: kontinuální technologie. 22 BMC (Bulk Molding Compound), SMC (Sheet Molding Compound), prepregy. 23 Gumárenské směsi. Definice receptury. Základní suroviny. Optimalizace směsi. 24 Plniva. Klasifikace plniv. Agregáty a aglomeráty. Specifický povrch. Saze. 25 Minerální plniva. Srážená silika. Silanizace. Změkčovadla. 26 Míchání. Dvouválec. Hnětič. 27 Vytlačování. Vytlačovací nástroje. Vulkanizace profilů. 28 Válcování. Dvouválce. Tříválce. Čtyřválce. 29 Lisování. Přetlačování. Vstřikování.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr