Vyučující
|
-
Sedláček Tomáš, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Základní kapitoly kinetiky chemických reakcí (Klasifikace reakcí; Definice reakční rychlosti; Kinetické rovnice; Arrheniova rovnice). - Simultánní reakce (Jednoduché řešení následných a bočních reakcí; Stanovení rychlosti určujícího kroku). - Transportní procesy (Základní rovnice sdílení tepla; Základní rovnice sdílení hmoty). - Zařízení pracující na principu transportních procesů (výměníky tepla, hmoty - destilační, rektifikační, adsorpční, extrakční kolony). - Separační procesy (Usazování; Filtrace; Odstřeďování; Fluidní procesy). - Kinetika anaerobních a aerobních procesů (Základní rovnice enzymové kinetiky pro homogenní a heterogenní systémy; Katalytické působení enzymů; Vliv transportních jevů na enzymovou kinetiku). - Základní vztahy pro výpočet bioreaktorů (Anaerobní a aerobní fermentory; Vliv míchání; Vliv transportních procesů). - Příklady využití pro potravinářské inženýrství (Sladovnictví, pivovarnictví; Cukrovarnictví; Kvasné technologie).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
- Domácí příprava na výuku
- 14 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 8 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 20 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 50 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti z chemie, fyzikální chemie, procesního inženýrství. |
Znalosti z chemie, fyzikální chemie, procesního inženýrství. |
Výsledky učení |
---|
Absolventi předmětu Potravinářské inženýrství budou schopni zejména uplatnit racionalizační opatření potravinářských procesů, podílet se na projekci reálných technologických procesů a bioprocesů v potravinářské výrobě, za účelem optimalizace procesu, minimalizaci spotřeby pomocných přípravků a následně minimalizaci produkce odpadních látek z výroby. |
Absolventi předmětu Potravinářské inženýrství budou schopni zejména uplatnit racionalizační opatření potravinářských procesů, podílet se na projekci reálných technologických procesů a bioprocesů v potravinářské výrobě, za účelem optimalizace procesu, minimalizaci spotřeby pomocných přípravků a následně minimalizaci produkce odpadních látek z výroby. |
Vyučovací metody |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Blanch, H.,W., Papoutsakis, T., Stephanopoulos, G. Foundations of Biochemical Engineering. ACHS Washington, 1983. ISBN 80-842-0752-6.
-
Dunn, I., J., Heinzle, E. Ingham, J., Prenosil, J.,E. Biological reaction engineering. Principles, applications and modelling with pc simulation. Weinheim, New York, 1992. ISBN 3-527-28511-3.
-
Kaštánek, F. Bioinženýrství. Academia, Praha, 2001. ISBN 80-200-0768-7.
-
Kraus, M., Schneider, P., Beranek, L. Chemická kinetika pro inženýry. SNTL, Praha, 1978.
-
Sandler, Stanley I. Chemical, biochemical, and engineering thermodynamics. 4th ed. Hoboken, N.J. : John Wiley, 2006. ISBN 978-0-471-66174-0.
-
Vodrážka, Zdeněk. Bioorganická chemie. 1. vyd. Praha : SNTL, 1991. ISBN 80-03-00547-7.
|