Předmět: Pokročilé polymerní materiály a technologie

« Zpět
Název předmětu Pokročilé polymerní materiály a technologie
Kód předmětu TUIP/TWN4P
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sedláček Tomáš, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Základní kapitoly kinetiky chemických reakcí (Klasifikace reakcí; Definice reakční rychlosti; Kinetické rovnice; Arrheniova rovnice). - Simultánní reakce (Jednoduché řešení následných a bočních reakcí; Stanovení rychlosti určujícího kroku). - Transportní procesy (Základní rovnice sdílení tepla; Základní rovnice sdílení hmoty). - Zařízení pracující na principu transportních procesů (výměníky tepla, hmoty - destilační, rektifikační, adsorpční, extrakční kolony). - Separační procesy (Usazování; Filtrace; Odstřeďování; Fluidní procesy). - Kinetika anaerobních a aerobních procesů (Základní rovnice enzymové kinetiky pro homogenní a heterogenní systémy; Katalytické působení enzymů; Vliv transportních jevů na enzymovou kinetiku). - Základní vztahy pro výpočet bioreaktorů (Anaerobní a aerobní fermentory; Vliv míchání; Vliv transportních procesů). - Příklady využití pro potravinářské inženýrství (Sladovnictví, pivovarnictví; Cukrovarnictví; Kvasné technologie).

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
  • Domácí příprava na výuku - 14 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 8 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 50 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z chemie, fyzikální chemie, procesního inženýrství.
Znalosti z chemie, fyzikální chemie, procesního inženýrství.
Výsledky učení
Absolventi předmětu Potravinářské inženýrství budou schopni zejména uplatnit racionalizační opatření potravinářských procesů, podílet se na projekci reálných technologických procesů a bioprocesů v potravinářské výrobě, za účelem optimalizace procesu, minimalizaci spotřeby pomocných přípravků a následně minimalizaci produkce odpadních látek z výroby.
Absolventi předmětu Potravinářské inženýrství budou schopni zejména uplatnit racionalizační opatření potravinářských procesů, podílet se na projekci reálných technologických procesů a bioprocesů v potravinářské výrobě, za účelem optimalizace procesu, minimalizaci spotřeby pomocných přípravků a následně minimalizaci produkce odpadních látek z výroby.
Vyučovací metody
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Blanch, H.,W., Papoutsakis, T., Stephanopoulos, G. Foundations of Biochemical Engineering. ACHS Washington, 1983. ISBN 80-842-0752-6.
  • Dunn, I., J., Heinzle, E. Ingham, J., Prenosil, J.,E. Biological reaction engineering. Principles, applications and modelling with pc simulation. Weinheim, New York, 1992. ISBN 3-527-28511-3.
  • Kaštánek, F. Bioinženýrství. Academia, Praha, 2001. ISBN 80-200-0768-7.
  • Kraus, M., Schneider, P., Beranek, L. Chemická kinetika pro inženýry. SNTL, Praha, 1978.
  • Sandler, Stanley I. Chemical, biochemical, and engineering thermodynamics. 4th ed. Hoboken, N.J. : John Wiley, 2006. ISBN 978-0-471-66174-0.
  • Vodrážka, Zdeněk. Bioorganická chemie. 1. vyd. Praha : SNTL, 1991. ISBN 80-03-00547-7.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr