Předmět: Biotechnologické zpracování vedlejších potravinářských produktů

« Zpět
Název předmětu Biotechnologické zpracování vedlejších potravinářských produktů
Kód předmětu TUIP/TP8BZ
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mokrejš Pavel, prof. Ing. Ph.D.
  • Bystricky-Berezvai Orsolya, Ing.
  • Novotná Tereza, Ing.
Obsah předmětu
1. Cirkulární bio-ekonomika, využití odpadních vedlejších produktů biotechnologickým zpracováním: současný stav, příležitosti, výzvy. Faktory minimalisující množství potravinářských odpadů. 2. Význam biotechnologií v potravinářském průmyslu; enzymy, fermentace. 3. Vedlejší produkty vznikající při zpracování vepřového a hovězího dobytka: druhy, množství, složení, nevyužitý potenciál. 4. Vedlejší produkty vznikající při zpracování drůbeže: druhy, množství, složení, nevyužitý potenciál. 5. Vedlejší produkty mlékárenského průmyslu; vedlejší produkty vznikající při zpracování mléka a sýrů. Vedlejší produkty při zpracování vajec a jejich ekonomický potenciál. 6. Bioaktivní peptidy z rybích kolagenních vedlejších produktů; další bioaktivní sloučeniny z vedlejších živočišných produktů. 7. Organická hnojiva a biopesticidy. Typy, vlastnosti, výroba, benefity a použití. 8. Zpracování vedlejších drůbežích kolagenních produktů na želatiny a hydrolysáty s využitím mikrobiálních enzymů. 9. Zpracování vedlejších rybích tkání technologií demineralisace a působení proteolytických enzymů na kolagenní produkty. 10. Enzymové technologie při zpracování nevyužitých keratinových částí (např. peří, ovčí vlna) zvířat na produkty s vysokou přidanou hodnotou. 11. Využití plánovaných experimentů (DOE) v bioinženýrském výzkumu a průmyslové praxi pro optimalisaci procesů. 12. Výroba bio-ethanolu z odpadů; současný stav, perspektivy, výzvy. Technologie zpracování odpadní rostlinné biomasy na energii. 13. Mikrobiální enzymy získané z odpadů vznikajících při zpracování ryb. 14. Biologické a mikrobiální technologie pro zpracování odpadů z ovoce a zeleniny.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování
  • Příprava na zápočet - 25 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 35 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 70 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Základní znalosti biotechnologických procesů, rostlinných a živočišných potravinářských surovin a odpadů vznikajících při jejich zpracování.
Základní znalosti biotechnologických procesů, rostlinných a živočišných potravinářských surovin a odpadů vznikajících při jejich zpracování.
Výsledky učení
Popsat a orientovat se v technikách zpracování vedlejších produktů ze zpracování masa, mléka, vajec a ryb, zdůvodnit k čemu se připravené produkty mohou využít.
Popsat a orientovat se v technikách zpracování vedlejších produktů ze zpracování masa, mléka, vajec a ryb, zdůvodnit k čemu se připravené produkty mohou využít.
Vysvětlit význam mikrobiálních enzymů při zpracování živočišných a rostlinných produktů.
Vysvětlit význam mikrobiálních enzymů při zpracování živočišných a rostlinných produktů.
Zdůvodnit výhody cirkulární bio-ekonomiky a zpracování odpadní rostlinné biomasy na energii.
Zdůvodnit výhody cirkulární bio-ekonomiky a zpracování odpadní rostlinné biomasy na energii.
Zhodnotit vhodnost využití vedlejších živočišných produktů na výrobu bioaktivních peptidů a želatin.
Zhodnotit vhodnost využití vedlejších živočišných produktů na výrobu bioaktivních peptidů a želatin.
Popsat význam biotechnologií v potravinářském průmyslu.
Popsat význam biotechnologií v potravinářském průmyslu.
Odborné dovednosti
Vypočítat navážky složek kaučukové do vnitřního hnětiče.
Vypočítat navážky složek kaučukové do vnitřního hnětiče.
Namíchat kaučukovou směs.
Namíchat kaučukovou směs.
Změřit a vyhodnotit vulkanizační charakteristiky, viskozitu Mooney, měření na RPA.
Změřit a vyhodnotit vulkanizační charakteristiky, viskozitu Mooney, měření na RPA.
Připravit vulkanizované a nevulkanizované zkušební tělíska.
Připravit vulkanizované a nevulkanizované zkušební tělíska.
Změřit mechanické a chemické vlastnosti pryže, vyhodnotit výsledky.
Změřit mechanické a chemické vlastnosti pryže, vyhodnotit výsledky.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Exkurze
Exkurze
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Odborné dovednosti
Exkurze
Laborování
Exkurze
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Antony, J. Design of Experiments for Engineers and Scientists. London, 2014. ISBN 9780080994178.
  • Custer, R. Průvodce biotechnologiemi: biotechnologie v zemědělství a potravinářství. Praha, 2006. ISBN 8020013504.
  • Daugherty, E. Biotechnology: Science for the New Millennium. St. Paul, 2012. ISBN 9780763842857.
  • Ockerman, H.W., Hansen C.I. Animal By-product Processing and Utilization. London, 2000. ISBN 9781482293920.
  • Salar, R.K. Biotechnology: Prospects and Applications. New Delhi, 2013. ISBN 9788132216827.
  • Simpson, B.K., Aryee, A.N.A., Toldrá, F. Byproducts from Agriculture and Fisheries: Adding Value for Food, Feed, Pharma, and Fuels. Chichester, 2020. ISBN 9781119383956.
  • Singh, H.B., Vaishnav, A. New and Future Developments in Microbial Biotechnology and Bioengineering: Sustainable Agriculture. Amsterdam, 2022. ISBN 9780323855778.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr