Vyučující
|
-
Krejčí Ondřej, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Historie používání, těžby a získávání surovin - Rudní suroviny a kovy - Nerudní suroviny a nekovy - Stavební suroviny - Anorganické pojiva, keramika a sklo - Ropa a její rafinace - Uhlí a zemní plyn - Vzduch a technické plyny - Polysacharidy - druhy, zpracování a využití - Bílkoviny - druhy, zpracování a využití - Kaučuky, latexy a pryskyřice - Lipidy - druhy, zpracování a využití - Voda - výskyt, vlastnosti a použití
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
definovat základní pojmy týkající se surovinových zdrojů |
definovat základní pojmy týkající se surovinových zdrojů |
popsat rozdělení tradičních surovinových zdrojů do kategorií |
popsat rozdělení tradičních surovinových zdrojů do kategorií |
vyjmenovat nejdůležitější surovinové zdroje a jejich využití v průmyslu |
vyjmenovat nejdůležitější surovinové zdroje a jejich využití v průmyslu |
shrnout základní informace o rudních a nerudních materiálech a možnostech jejich využití |
shrnout základní informace o rudních a nerudních materiálech a možnostech jejich využití |
objasnit původ, složení a využití surovin z řady kaustobiolitů |
objasnit původ, složení a využití surovin z řady kaustobiolitů |
Odborné dovednosti |
---|
diskutovat klady a zápory jednotlivých druhů surovin a možnosti jejich použití v průmyslu |
diskutovat klady a zápory jednotlivých druhů surovin a možnosti jejich použití v průmyslu |
použít teoretické poznatky z přednášek jako podklad pro přípravu stručného shrnutí vybraného problému |
použít teoretické poznatky z přednášek jako podklad pro přípravu stručného shrnutí vybraného problému |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Analýza prezentace studenta |
Analýza prezentace studenta |
Didaktický test |
Didaktický test |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Drdák, M. Základy potravinárskych technológií. Bratislava, 1996. ISBN 8096706411.
-
Klásek, A. Nauka o polymerech II: biopolymery. Praha, 1980.
-
Pačes, T. Voda a Země. Praha, 1982.
-
Smil, V. Ropa: průvodce pro začátečníky. Praha, 2018. ISBN 9788074737039.
|