Předmět: Tradiční surovinové zdroje

« Zpět
Název předmětu Tradiční surovinové zdroje
Kód předmětu TUIP/TP1TZ
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Krejčí Ondřej, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Historie používání, těžby a získávání surovin - Rudní suroviny a kovy - Nerudní suroviny a nekovy - Stavební suroviny - Anorganické pojiva, keramika a sklo - Ropa a její rafinace - Uhlí a zemní plyn - Vzduch a technické plyny - Polysacharidy - druhy, zpracování a využití - Bílkoviny - druhy, zpracování a využití - Kaučuky, latexy a pryskyřice - Lipidy - druhy, zpracování a využití - Voda - výskyt, vlastnosti a použití

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
definovat základní pojmy týkající se surovinových zdrojů
definovat základní pojmy týkající se surovinových zdrojů
popsat rozdělení tradičních surovinových zdrojů do kategorií
popsat rozdělení tradičních surovinových zdrojů do kategorií
vyjmenovat nejdůležitější surovinové zdroje a jejich využití v průmyslu
vyjmenovat nejdůležitější surovinové zdroje a jejich využití v průmyslu
shrnout základní informace o rudních a nerudních materiálech a možnostech jejich využití
shrnout základní informace o rudních a nerudních materiálech a možnostech jejich využití
objasnit původ, složení a využití surovin z řady kaustobiolitů
objasnit původ, složení a využití surovin z řady kaustobiolitů
Odborné dovednosti
diskutovat klady a zápory jednotlivých druhů surovin a možnosti jejich použití v průmyslu
diskutovat klady a zápory jednotlivých druhů surovin a možnosti jejich použití v průmyslu
použít teoretické poznatky z přednášek jako podklad pro přípravu stručného shrnutí vybraného problému
použít teoretické poznatky z přednášek jako podklad pro přípravu stručného shrnutí vybraného problému
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza prezentace studenta
Analýza prezentace studenta
Didaktický test
Didaktický test
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Drdák, M. Základy potravinárskych technológií. Bratislava, 1996. ISBN 8096706411.
  • Klásek, A. Nauka o polymerech II: biopolymery. Praha, 1980.
  • Pačes, T. Voda a Země. Praha, 1982.
  • Smil, V. Ropa: průvodce pro začátečníky. Praha, 2018. ISBN 9788074737039.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr