Předmět: Přírodní polymery

« Zpět
Název předmětu Přírodní polymery
Kód předmětu TUIP/TK4PP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mokrejš Pavel, prof. Ing. Ph.D.
  • Krejčí Ondřej, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Látkové složení lidského těla, rostlin a jednobuněčných organismů. 2. Nekovalentní vazby, principy chemické stavby a konformace biopolymerů. 3. Rozdělení bílkovin, získávání bílkovin (výběr zdroje a separace). 4. Aminokyseliny, peptidová vazba, průmyslová výroba aminokyselin, struktura bílkovin. 5. Kolagen - aminokyselinové složení, struktura, vlastnosti, typy. 6. Význam kolagenu a přehled jeho průmyslového zpracování. 7. Elastin - aminokyselinové složení, struktura, vlastnosti. 8. Keratin - aminokyselinové složení, struktura, vlastnosti, disulfidová vazba. 9. Bílkoviny masa (myofibrilární, stromatické, sarkoplasmatické) - složení, vlastnosti, funkce. 10. Bílkoviny mléka (kasein, syrovátka), složení, nutriční význam, isoelektrické srážení kaseinu; kaseináty. 11. Vaječné bílkoviny (bílek, žloutek) - složení, vlastnosti, nutriční hodnota. 12. Bílkoviny krve, druhy krve, získávání krve, stabilizace krve a její zpracování. 13. Pšeničný gluten a kukuřičný zein - složení, vlastnosti, získávání, aplikační potenciál. 14. Sojový protein, složení sojových bobů, bílkovinný koncentrát a isolát, nutriční hodnota sojové bílkoviny.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování, Práce studentů ve dvojicích
  • Příprava na zkoušku - 45 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 54 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 35 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Základní znalosti z oblasti chemie, fyziky.
Základní znalosti z oblasti chemie, fyziky.
Výsledky učení
vyjmenuje rozdělení bílkovin, sacharidů
vyjmenuje rozdělení bílkovin, sacharidů
vysvětlí výskyt, složení a vlastnosti významných bílkovin
vysvětlí výskyt, složení a vlastnosti významných bílkovin
zdůvodní význam některých živočišných a rostlinných bílkovin v potravinářství a při zpracování na obalové aplikace
zdůvodní význam některých živočišných a rostlinných bílkovin v potravinářství a při zpracování na obalové aplikace
zhodnotí vhodnost potenciál některých rostlinných plnohodnotných bílkovin
zhodnotí vhodnost potenciál některých rostlinných plnohodnotných bílkovin
popíše význam nekovalentních interakcí
popíše význam nekovalentních interakcí
Odborné dovednosti
analyzovat základní složení a vlastnosti bílkovinných a polysacharidových vzorků
analyzovat základní složení a vlastnosti bílkovinných a polysacharidových vzorků
rozlišit a popsat vhodné metody pro analýzu zadaného vzorku
rozlišit a popsat vhodné metody pro analýzu zadaného vzorku
navrhnout způsob získávání bílkovin
navrhnout způsob získávání bílkovin
posoudit vhodnost využití tělních tekutin zvířat pro průmyslové aplikace
posoudit vhodnost využití tělních tekutin zvířat pro průmyslové aplikace
zdůvodnit význam plnohodnotných bílkovin ve výživě a nutričních výrobcích
zdůvodnit význam plnohodnotných bílkovin ve výživě a nutričních výrobcích
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Práce studentů ve dvojicích
Práce studentů ve dvojicích
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • DUMITRIU,S., POPA,V.I. Polymeric biomaterials. Boca Raton, Fla.: CRC Press, 2013. ISBN 9781420094718.
  • DUMITRU S. Polymeric Biomaterials, 2nd ed.. CRC Press, 2001.
  • CHUM H. L. Polymers from Biobased Materials. New Persey: Park Ridge, 1991.
  • Park. Biomaterials. London, 2002.
  • Vodrážka, Zdeněk. Biochemie. 2., opr. vyd. Praha : Academia, 1996. ISBN 80-200-0600-1.
  • Voet, Judith G. Biochemie. 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605449.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr