Vyučující
|
-
Mokrejš Pavel, prof. Ing. Ph.D.
-
Krejčí Ondřej, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Látkové složení lidského těla, rostlin a jednobuněčných organismů. 2. Nekovalentní vazby, principy chemické stavby a konformace biopolymerů. 3. Rozdělení bílkovin, získávání bílkovin (výběr zdroje a separace). 4. Aminokyseliny, peptidová vazba, průmyslová výroba aminokyselin, struktura bílkovin. 5. Kolagen - aminokyselinové složení, struktura, vlastnosti, typy. 6. Význam kolagenu a přehled jeho průmyslového zpracování. 7. Elastin - aminokyselinové složení, struktura, vlastnosti. 8. Keratin - aminokyselinové složení, struktura, vlastnosti, disulfidová vazba. 9. Bílkoviny masa (myofibrilární, stromatické, sarkoplasmatické) - složení, vlastnosti, funkce. 10. Bílkoviny mléka (kasein, syrovátka), složení, nutriční význam, isoelektrické srážení kaseinu; kaseináty. 11. Vaječné bílkoviny (bílek, žloutek) - složení, vlastnosti, nutriční hodnota. 12. Bílkoviny krve, druhy krve, získávání krve, stabilizace krve a její zpracování. 13. Pšeničný gluten a kukuřičný zein - složení, vlastnosti, získávání, aplikační potenciál. 14. Sojový protein, složení sojových bobů, bílkovinný koncentrát a isolát, nutriční hodnota sojové bílkoviny.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování, Práce studentů ve dvojicích
- Příprava na zkoušku
- 45 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 54 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 35 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Základní znalosti z oblasti chemie, fyziky. |
Základní znalosti z oblasti chemie, fyziky. |
Výsledky učení |
---|
vyjmenuje rozdělení bílkovin, sacharidů |
vyjmenuje rozdělení bílkovin, sacharidů |
vysvětlí výskyt, složení a vlastnosti významných bílkovin |
vysvětlí výskyt, složení a vlastnosti významných bílkovin |
zdůvodní význam některých živočišných a rostlinných bílkovin v potravinářství a při zpracování na obalové aplikace |
zdůvodní význam některých živočišných a rostlinných bílkovin v potravinářství a při zpracování na obalové aplikace |
zhodnotí vhodnost potenciál některých rostlinných plnohodnotných bílkovin |
zhodnotí vhodnost potenciál některých rostlinných plnohodnotných bílkovin |
popíše význam nekovalentních interakcí |
popíše význam nekovalentních interakcí |
Odborné dovednosti |
---|
analyzovat základní složení a vlastnosti bílkovinných a polysacharidových vzorků |
analyzovat základní složení a vlastnosti bílkovinných a polysacharidových vzorků |
rozlišit a popsat vhodné metody pro analýzu zadaného vzorku |
rozlišit a popsat vhodné metody pro analýzu zadaného vzorku |
navrhnout způsob získávání bílkovin |
navrhnout způsob získávání bílkovin |
posoudit vhodnost využití tělních tekutin zvířat pro průmyslové aplikace |
posoudit vhodnost využití tělních tekutin zvířat pro průmyslové aplikace |
zdůvodnit význam plnohodnotných bílkovin ve výživě a nutričních výrobcích |
zdůvodnit význam plnohodnotných bílkovin ve výživě a nutričních výrobcích |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Práce studentů ve dvojicích |
Práce studentů ve dvojicích |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
DUMITRIU,S., POPA,V.I. Polymeric biomaterials. Boca Raton, Fla.: CRC Press, 2013. ISBN 9781420094718.
-
DUMITRU S. Polymeric Biomaterials, 2nd ed.. CRC Press, 2001.
-
CHUM H. L. Polymers from Biobased Materials. New Persey: Park Ridge, 1991.
-
Park. Biomaterials. London, 2002.
-
Vodrážka, Zdeněk. Biochemie. 2., opr. vyd. Praha : Academia, 1996. ISBN 80-200-0600-1.
-
Voet, Judith G. Biochemie. 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605449.
|