Předmět: Struktura a vlastnosti polymerů

« Zpět
Název předmětu Struktura a vlastnosti polymerů
Kód předmětu TUIP/TEZSV
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Čermák Roman, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1 Polyetyleny, monomer, postupy přípravy, struktura, vlastnosti a použití. PE-LD, PE-HD, PE-UHMW. Kopolymery etylenu (PE-LLD, E/?-olefin, E/EVA, E/MMK, EPM a EPDM). Polypropylen, monomer, postupy přípravy, struktura, vlastnosti a použití. Jeho kopolymery. Kompozity s PE a PP matricí. 2 Styrenové polymery. Polystyren, monomer, výrobní postupy polymeru, vlastnosti zpracování a aplikace. EPS, HIPS, ABS, SAN, ASA. Polymerní směsi ABS+PC, ABS+PA, HIPS+PPE. 3 PVC, monomer, typy polymerace, vlastnosti a použití v jednotlivých formách. Používané přísady - kompozity s PVC matricí. Kopolymery vinylchloridu VC/VDC, VC/VAC, VC/E/VAC a chlorovaný PVC. PVAL, PVFM, PVB. 4 PMMA a jeho kopolymery MMA/S, MMA/AN, monomer, výroba, vlastnosti a aplikace. Hydrogely a PAN. 5 Fluoropolymery. PTFE a jeho kopolymer, ETFE, získávání monomeru, výroba polymeru ? typy, vlastnosti, zpracování a aplikace včetně modifikací. Další fluoroplasty: PCTFE, PVF, PVDF a kopolymer PFA. 6 Polyacetaly a polyétery, POM, PPO, PEEK, PEOX a PPOX, chemická struktura, příprava monomerů, výroba polymerů, vlastnosti a použití. Epoxidová pryskyřice, chemické složení, příprava pryskyřice, metody síťování (vytvrzování), vlastnosti a aplikace. Kompozity s epoxidovou matricí. 7 Polyestery a jejich rozdělení. PET, PBT a PC, monomery, výroba, struktura, vlastnosti, zpracování a aplikace. Nenasycená polyesterová pryskyřice, výchozí suroviny, metody přípravy, způsoby vytvrzování, vlastnosti, způsoby zpracování a aplikace včetně kompozitů. 8 Polyamidy, typy výrobních postupů. PA 6, PA 66, PA 610, PA 11, PA 12, jejich výroba, struktura, vlastnosti, zpracování a aplikace. Pokročilé materiály - aromatické polyamidy a jejich aplikace. Kompozity s PA matricí. 9 Polyuretany, složky pro jejich výrobu, typy polyuretanů, výroba lehčených PUR, vláken a filmů. Polyuretanové elastomery, licí pryskyřice, lepidla, nátěry a pojiva. Způsob výroby, vlastnosti a aplikace. 10 Fenol-formaldehydové a močovino-formaldehydové pryskyřice, monomery, typy reakcí při jejich přípravě. Způsoby síťování, zpracování, vlastnosti a aplikace včetně kompozitů. 11 Zvířecí kůže, pokožka, škára, podkožní vazivo, chemické složení kůže, druhy kůží. Kůže jako průmyslová surovina (jaká průmyslová odvětví ji zpracovávají a na jaké výrobky). Zpracování zvířecích kůží v koželužnách (typy koželužských výrob). 12 Složení a vlastnosti želatin a klihů. Želatiny z alternativních surovinových zdrojů (ryby, drůbeží tkáně), výhody/nevýhody. Potenciál vedlejších (bílkovinných) produktů z potravinářských výrob. 13 Tvrdé želatinové kapsle (HGC), složení směsi na výrobu HGC, kvalitativní požadavky na želatiny; vlastnosti, výhody, nevýhody a aplikace HGC 14 Měkké želatinové kapsle (SGC), princip výroby SGC, složení směsi na výrobu SGC, kvalitativní požadavky na želatiny; vlastnosti, výhody, nevýhody a aplikace SGC. 15 Kolagen, elastin a keratin v kosmetologii. Přednosti bílkovinných preparátů v kosmetice, fysikální formy bílkovinných preparátů, aplikace, deklarovaný efekt. Růstové stimulátory (kapalné, pevné) na basi kolagenních hydrolysátů, složení, vlastnosti, použití. 16 Definice kaučuků. Vulkanizace. Kaučuková elasticita. Přírodní kaučuk. 17 Styren-butadienový kaučuk. SBS elastomer. Butadienový kaučuk. Isoprenový kaučuk. 18 Etylen-propylenový a etylen-propylen-dienový kaučuk. Chloroprenový kaučuk. Nitril kaučuk. 19 Modifikovaný nitril kaučuk. Butyl a halobutyl kaučuk. Chlorsulfonovaný polyetylen. 20 Akrylátový a etylenakrylátový kaučuk. Epichlorhydrinový kaučuk. Polynorbornen. Fluorokaučuk a perfluorokaučuk.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr