Vyučující
|
-
Mokrejš Pavel, prof. Ing. Ph.D.
-
Krejčí Ondřej, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Histologie kůže, chemické složení kůže. 2. Zpracování kůže na useň. 3. Zpracování kolagenu na klih a želatinu. 4. Technologický postup výroby klihů a želatin z klihovek. 5. Technologický postup výroby klihů a želatin z kostí. 6. Výroba plošných materiálů na bási kolagenu. 7. Výroba hydrolysátů kolagenu (z nativního kolagenu, chromočiněných postružin, manipulačních usňových odpadů). 8. Zpracování klihovek na tuk a krmivo. 9. Kompostování kolagenních (bílkovinných) odpadů. 10. Zpracování keratinového odpadu. 11. Získávání kaseinu, vlastnosti kaseinu, výroba sýrů. 12. Získávání sojového proteinu. 13. Výroba bramborového a pšeničného škrobu. 14. Výroba bioplastů ze škrobu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování
- Příprava na zkoušku
- 180 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti z oblasti přírodních polymerů. |
Znalosti z oblasti přírodních polymerů. |
Výsledky učení |
---|
vyjmenuje průmyslové obory zpracovávající přírodní polymery |
vyjmenuje průmyslové obory zpracovávající přírodní polymery |
vysvětlí význam a zpracování kolagenu v koželužském průmyslu |
vysvětlí význam a zpracování kolagenu v koželužském průmyslu |
zdůvodní výhody zpracování rostlinných surovinových zdrojů |
zdůvodní výhody zpracování rostlinných surovinových zdrojů |
zhodnotí vhodnost využití významných částí jatečných zvířat na výrobu želatin a klihů |
zhodnotí vhodnost využití významných částí jatečných zvířat na výrobu želatin a klihů |
popíše způsoby průmyslové výroby hydrolyzovaných bílkovin |
popíše způsoby průmyslové výroby hydrolyzovaných bílkovin |
Odborné dovednosti |
---|
navrhnout vhodnou technologii přeměny kůže na useň |
navrhnout vhodnou technologii přeměny kůže na useň |
vyrobit a analyzovat želatinu z vedlejších bílkovinných zdrojů |
vyrobit a analyzovat želatinu z vedlejších bílkovinných zdrojů |
otestovat a upravit technologie pro zpracování polysacharidových materiálů |
otestovat a upravit technologie pro zpracování polysacharidových materiálů |
posoudit vhodnost aplikace želatin v různých oborech |
posoudit vhodnost aplikace želatin v různých oborech |
zhodnotit vhodnost mléčných bílkovin a sójového proteinu pro zpracování v obalovém průmyslu |
zhodnotit vhodnost mléčných bílkovin a sójového proteinu pro zpracování v obalovém průmyslu |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
Blažej, A. et al. Technologie kůže a kožešin. Praha, 1984.
-
Domb, A. J. et al. Handbook of Biodegradable Polymers. CRC Press, 1998.
-
Chum, H. L. Polymers from Biobased Materials. New Persey, 1991.
-
Mokrejš, Pavel. Aplikace přírodních polymerů. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008. ISBN 978-80-7318-674-6.
-
Park, J. B., Bronzino, J. D. Biomaterials: Principles and Applications. CRC Press, 2002.
-
Vodrážka, Z. Biochemie. Praha, 1999.
-
Voet, D., Voetová, J.G. Biochemie. Praha, 1995.
-
WOOL R.P., SUN X.S.. Bio-Based Polymers and Composites. Academic Press. ISBN 0-12-763952-7.
|