Předmět: Aplikace přírodních polymerů

« Zpět
Název předmětu Aplikace přírodních polymerů
Kód předmětu TUIP/TE8AP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Mokrejš Pavel, prof. Ing. Ph.D.
  • Krejčí Ondřej, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Přehled potravinářských, farmaceutických, lékařských a technických aplikací přírodních polymerů a kolagenu. 2. Modifikace vlastností polymerů. 3. Aplikace kolagenu v potravinářství - obalové materiály (vyrobené extrusní a ko-extrusní technologií). 4. Aktivní a inteligentní obaly - vlastnosti a příklady použití. 5. Aplikace kolagenu v humánní medicíně - vlákna, fólie, membrány, pěny, prášky, kloubní preparáty. 6. Aplikace hydrolysátů kolagenu v potravinářském průmyslu. 7. Aplikace hydrolysátů kolagenu v zemědělství - růstové stimulátory. 8. Aplikace kolagenu a dalších živočišných bílkovin (keratinu, elastinu) v kosmetologii. 9. Aplikace želatin ve farmaceutickém průmyslu - měkké (SGC) a tvrdé (HGC) želatinové kapsle, tablety. 10. Využití želatin ve fotografickém průmyslu a pro technické aplikace. 11. Aplikace mikro-kapslí (obal na basi přírodních polymerů - bílkovin) v potravinářství, zemědělství, farmacii. 12. Aplikace redukovaných forem keratinu (hydrolysátů), využití zvířecí srsti. 13. Aplikace mléčných bílkovin (kasein, syrovátka) v potravinářském průmyslu. 14. Aplikace rostlinných bílkovin (kukuřičný zein, pšeničný gluten, sojový protein) v potravinářství.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
charakterisovat aplikace želatin v potravinářství, farmacii, fotografii, technických oborech
charakterisovat aplikace želatin v potravinářství, farmacii, fotografii, technických oborech
vysvětlit použití živočišných bílkovin v lékařských aplikacích
vysvětlit použití živočišných bílkovin v lékařských aplikacích
zdůvodnit výhody jedlých kolagenních obalů
zdůvodnit výhody jedlých kolagenních obalů
zhodnotit vhodnost využití živočišných bílkovin v zemědělství, kosmetice
zhodnotit vhodnost využití živočišných bílkovin v zemědělství, kosmetice
popsat aplikaci mikrokapslí v potravinářství, farmacii, lékařství, zemědělství a jiných oblastech
popsat aplikaci mikrokapslí v potravinářství, farmacii, lékařství, zemědělství a jiných oblastech
Odborné dovednosti
provést komplexní chemickou analýzu bílkovinných a polysacharidových materiálů
provést komplexní chemickou analýzu bílkovinných a polysacharidových materiálů
navrhnout vhodnou metodu pro zjištění požadované vlastnosti výrobku
navrhnout vhodnou metodu pro zjištění požadované vlastnosti výrobku
analysovat vliv složení želatinové směsi na výrobu farmaceutických dávkovacích matric
analysovat vliv složení želatinové směsi na výrobu farmaceutických dávkovacích matric
posoudit vhodnost aplikace želatin v různých oborech
posoudit vhodnost aplikace želatin v různých oborech
navrhnout aplikace ostatních biomateriálů na spotřební výrobky
navrhnout aplikace ostatních biomateriálů na spotřební výrobky
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Doporučená literatura
  • Biodegradable polymers for industrial applications. Boca Raton : CRC Press, 2005. ISBN 0-8493-3466-7.
  • Food Packaging and Preservation. 1st ed. London : Blackie Academic & Professional, 1994. ISBN 075140182X.
  • Handbook of biodegradable polymers. Amsterdam : OPA, 1997. ISBN 9057021536.
  • Dumitru, S. Polymeric Biomaterials. New York, 2001. ISBN 0824705696.
  • Ching, Ch. Biodegradable Polymers and Packaging. Lancaster, 1993. ISBN 1-56676-008-9.
  • Martina, C. M., Seiller, M. Actifs et additifs en cosmétologie. Paris : Lavoisier, 1992.
  • Mokrejš, Pavel. Aplikace přírodních polymerů. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008. ISBN 978-80-7318-674-6.
  • Parry, D. A. D., Creamer, L. K. Fibrous Proteins. Scientific Industrial and Medical Aspects. London : Acad. Press, 1979. ISBN 0125457014.
  • Schrooyen, P. Feather keratins: Modification and Film Formation. Enschede, 1999.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr