Předmět: Aplikace přírodních polymerů

« Zpět
Název předmětu Aplikace přírodních polymerů
Kód předmětu TUIP/TE8AP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Mokrejš Pavel, prof. Ing. Ph.D.
  • Krejčí Ondřej, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Přehled potravinářských, farmaceutických, lékařských a technických aplikací přírodních polymerů a kolagenu. 2. Modifikace vlastností polymerů. 3. Aplikace kolagenu v potravinářství - obalové materiály (vyrobené extrusní a ko-extrusní technologií). 4. Aktivní a inteligentní obaly - vlastnosti a příklady použití. 5. Aplikace kolagenu v humánní medicíně - vlákna, fólie, membrány, pěny, prášky, kloubní preparáty. 6. Aplikace hydrolysátů kolagenu v potravinářském průmyslu. 7. Aplikace hydrolysátů kolagenu v zemědělství - růstové stimulátory. 8. Aplikace kolagenu a dalších živočišných bílkovin (keratinu, elastinu) v kosmetologii. 9. Aplikace želatin ve farmaceutickém průmyslu - měkké (SGC) a tvrdé (HGC) želatinové kapsle, tablety. 10. Využití želatin ve fotografickém průmyslu a pro technické aplikace. 11. Aplikace mikro-kapslí (obal na basi přírodních polymerů - bílkovin) v potravinářství, zemědělství, farmacii. 12. Aplikace redukovaných forem keratinu (hydrolysátů), využití zvířecí srsti. 13. Aplikace mléčných bílkovin (kasein, syrovátka) v potravinářském průmyslu. 14. Aplikace rostlinných bílkovin (kukuřičný zein, pšeničný gluten, sojový protein) v potravinářství.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné dovednosti
The student is able to design the technology of edible packaging production process.
The student is able to design the technology of edible packaging production process.
The student can analyse the effect of gelatine mixture composition on the production of pharmaceutical dosage matrices.
The student can analyse the effect of gelatine mixture composition on the production of pharmaceutical dosage matrices.
The student can assess the suitability of the application of gelatins in various fields.
The student can assess the suitability of the application of gelatins in various fields.
The student can evaluate the suitability of polymer processing techniques for various applications.
The student can evaluate the suitability of polymer processing techniques for various applications.
The student can design applications of other biomaterials to consumer products.
The student can design applications of other biomaterials to consumer products.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Ústní zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Doporučená literatura
  • Biodegradable polymers for industrial applications. Boca Raton : CRC Press, 2005. ISBN 0-8493-3466-7.
  • Food Packaging and Preservation. 1st ed. London : Blackie Academic & Professional, 1994. ISBN 075140182X.
  • Handbook of biodegradable polymers. Amsterdam : OPA, 1997. ISBN 9057021536.
  • Dumitru, S. Polymeric Biomaterials. New York, 2001. ISBN 0824705696.
  • Ching, Ch. Biodegradable Polymers and Packaging. Lancaster, 1993. ISBN 1-56676-008-9.
  • Martina, C. M., Seiller, M. Actifs et additifs en cosmétologie. Paris : Lavoisier, 1992.
  • Mokrejš, Pavel. Aplikace přírodních polymerů. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008. ISBN 978-80-7318-674-6.
  • Parry, D. A. D., Creamer, L. K. Fibrous Proteins. Scientific Industrial and Medical Aspects. London : Acad. Press, 1979. ISBN 0125457014.
  • Schrooyen, P. Feather keratins: Modification and Film Formation. Enschede, 1999.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr