Vyučující
|
-
Mokrejš Pavel, prof. Ing. Ph.D.
-
Krejčí Ondřej, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Přehled potravinářských, farmaceutických, lékařských a technických aplikací přírodních polymerů a kolagenu. 2. Modifikace vlastností polymerů. 3. Aplikace kolagenu v potravinářství - obalové materiály (vyrobené extrusní a ko-extrusní technologií). 4. Aktivní a inteligentní obaly - vlastnosti a příklady použití. 5. Aplikace kolagenu v humánní medicíně - vlákna, fólie, membrány, pěny, prášky, kloubní preparáty. 6. Aplikace hydrolysátů kolagenu v potravinářském průmyslu. 7. Aplikace hydrolysátů kolagenu v zemědělství - růstové stimulátory. 8. Aplikace kolagenu a dalších živočišných bílkovin (keratinu, elastinu) v kosmetologii. 9. Aplikace želatin ve farmaceutickém průmyslu - měkké (SGC) a tvrdé (HGC) želatinové kapsle, tablety. 10. Využití želatin ve fotografickém průmyslu a pro technické aplikace. 11. Aplikace mikro-kapslí (obal na basi přírodních polymerů - bílkovin) v potravinářství, zemědělství, farmacii. 12. Aplikace redukovaných forem keratinu (hydrolysátů), využití zvířecí srsti. 13. Aplikace mléčných bílkovin (kasein, syrovátka) v potravinářském průmyslu. 14. Aplikace rostlinných bílkovin (kukuřičný zein, pšeničný gluten, sojový protein) v potravinářství.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné dovednosti |
---|
The student is able to design the technology of edible packaging production process. |
The student is able to design the technology of edible packaging production process. |
The student can analyse the effect of gelatine mixture composition on the production of pharmaceutical dosage matrices. |
The student can analyse the effect of gelatine mixture composition on the production of pharmaceutical dosage matrices. |
The student can assess the suitability of the application of gelatins in various fields. |
The student can assess the suitability of the application of gelatins in various fields. |
The student can evaluate the suitability of polymer processing techniques for various applications. |
The student can evaluate the suitability of polymer processing techniques for various applications. |
The student can design applications of other biomaterials to consumer products. |
The student can design applications of other biomaterials to consumer products. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Známkou |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Ústní zkouška |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Doporučená literatura
|
-
Biodegradable polymers for industrial applications. Boca Raton : CRC Press, 2005. ISBN 0-8493-3466-7.
-
Food Packaging and Preservation. 1st ed. London : Blackie Academic & Professional, 1994. ISBN 075140182X.
-
Handbook of biodegradable polymers. Amsterdam : OPA, 1997. ISBN 9057021536.
-
Dumitru, S. Polymeric Biomaterials. New York, 2001. ISBN 0824705696.
-
Ching, Ch. Biodegradable Polymers and Packaging. Lancaster, 1993. ISBN 1-56676-008-9.
-
Martina, C. M., Seiller, M. Actifs et additifs en cosmétologie. Paris : Lavoisier, 1992.
-
Mokrejš, Pavel. Aplikace přírodních polymerů. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008. ISBN 978-80-7318-674-6.
-
Parry, D. A. D., Creamer, L. K. Fibrous Proteins. Scientific Industrial and Medical Aspects. London : Acad. Press, 1979. ISBN 0125457014.
-
Schrooyen, P. Feather keratins: Modification and Film Formation. Enschede, 1999.
|