Předmět: Přírodní polymery

« Zpět
Název předmětu Přírodní polymery
Kód předmětu TUIP/TE4PP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Mokrejš Pavel, prof. Ing. Ph.D.
  • Krejčí Ondřej, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Úloha a vymezení předmětu. Vznik, výskyt a úloha biopolymerů v přírodě. - Aminokyseliny jako základ bílkovin, jejich základní skelet a charakteristika vybraných kódovaných MK. - Vlastnosti aminokyselin, chování ve vodě, enantiomery D a L, chiralita a optická aktivita. - Peptidová vazba AMK, vznik bílkovin, peptidy, oligopeptidy, polypeptidy. - Vlastnosti peptidické vazby, její prostorové uspořádání, cis a trans konfigurace. C- a N- konec bílkoviny. - Struktura bílkovin, primární, sekundární, terciární a kvartérní. Šroubovice, skládaný list. Možné vazby zpevňující strukturu bílkovin. - Rozdělení bílkovin podle chemického hlediska a podle tvaru makromolekul. Proces denaturace bílkovin. - Strukturní bílkoviny, kolagen, keratin, elastin, jejich charakteristika a vlastnosti. - Základní charakteristika bílkovin masa, krve, vajec, mléka, obilnin, jejich funkce a praktický význam. - Životně důležité přírodní látky, enzymy a nukleové kyseliny, jejich funkce v přírodě a význam v průmyslových výrobách. - Biopolymery založené na sacharidech a polysacharidech. Syntéza sacharidů v přírodě, jejich rozdělení, vlastnosti a reakce. - Oligosacharidy a polysacharidy, jejich vznik a vlastnosti. Amino-cukry a rostlinné glykosidy. - Významné polysacharidy, jejich výskyt v přírodě, celulosa, škrob, hemicelulosy, pektiny, lignin, rostlinné slizy a gumy. Jejich význam pro praxi. - Polyfenolické sloučeniny, přírodní a syntetické třísloviny, jejich vznik, funkce v přírodě, rozdělení a praktický význam.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti organické chemie.
Znalosti organické chemie.
Výsledky učení
vyjmenuje rozdělení bílkovin, sacharidů
vyjmenuje rozdělení bílkovin, sacharidů
vysvětlí výskyt, složení a vlastnosti významných bílkovin
vysvětlí výskyt, složení a vlastnosti významných bílkovin
zdůvodní význam některých živočišných a rostlinných bílkovin v potravinářství a při zpracování na obalové aplikace
zdůvodní význam některých živočišných a rostlinných bílkovin v potravinářství a při zpracování na obalové aplikace
zhodnotí vhodnost potenciál některých rostlinných plnohodnotných bílkovin
zhodnotí vhodnost potenciál některých rostlinných plnohodnotných bílkovin
popíše význam nekovalentních interakcí
popíše význam nekovalentních interakcí
Odborné dovednosti
analyzovat základní složení a vlastnosti bílkovinných a polysacharidových vzorků
analyzovat základní složení a vlastnosti bílkovinných a polysacharidových vzorků
rozlišit a popsat vhodné metody pro analýzu zadaného vzorku
rozlišit a popsat vhodné metody pro analýzu zadaného vzorku
navrhnout způsob získávání bílkovin
navrhnout způsob získávání bílkovin
posoudit vhodnost využití tělních tekutin zvířat pro průmyslové aplikace
posoudit vhodnost využití tělních tekutin zvířat pro průmyslové aplikace
zdůvodnit význam plnohodnotných bílkovin ve výživě a nutričních výrobcích
zdůvodnit význam plnohodnotných bílkovin ve výživě a nutričních výrobcích
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Blažej, A. et al. Technologie kůže a kožešin. Praha, 1984.
  • Kolektiv autorů. Chemie organických sloučenin (2). Praha, 1991.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239145.
  • Vodrážka, Zdeněk. Biochemie. 2., opr. vyd. Praha : Academia, 1996. ISBN 80-200-0600-1.
  • Voet, Judith G. Biochemie. 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605449.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr