|
Vyučující
|
-
Mokrejš Pavel, prof. Ing. Ph.D.
-
Krejčí Ondřej, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Úloha a vymezení předmětu. Vznik, výskyt a úloha biopolymerů v přírodě. - Aminokyseliny jako základ bílkovin, jejich základní skelet a charakteristika vybraných kódovaných MK. - Vlastnosti aminokyselin, chování ve vodě, enantiomery D a L, chiralita a optická aktivita. - Peptidová vazba AMK, vznik bílkovin, peptidy, oligopeptidy, polypeptidy. - Vlastnosti peptidické vazby, její prostorové uspořádání, cis a trans konfigurace. C- a N- konec bílkoviny. - Struktura bílkovin, primární, sekundární, terciární a kvartérní. Šroubovice, skládaný list. Možné vazby zpevňující strukturu bílkovin. - Rozdělení bílkovin podle chemického hlediska a podle tvaru makromolekul. Proces denaturace bílkovin. - Strukturní bílkoviny, kolagen, keratin, elastin, jejich charakteristika a vlastnosti. - Základní charakteristika bílkovin masa, krve, vajec, mléka, obilnin, jejich funkce a praktický význam. - Životně důležité přírodní látky, enzymy a nukleové kyseliny, jejich funkce v přírodě a význam v průmyslových výrobách. - Biopolymery založené na sacharidech a polysacharidech. Syntéza sacharidů v přírodě, jejich rozdělení, vlastnosti a reakce. - Oligosacharidy a polysacharidy, jejich vznik a vlastnosti. Amino-cukry a rostlinné glykosidy. - Významné polysacharidy, jejich výskyt v přírodě, celulosa, škrob, hemicelulosy, pektiny, lignin, rostlinné slizy a gumy. Jejich význam pro praxi. - Polyfenolické sloučeniny, přírodní a syntetické třísloviny, jejich vznik, funkce v přírodě, rozdělení a praktický význam.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti organické chemie. |
| Znalosti organické chemie. |
| Výsledky učení |
|---|
| vyjmenuje rozdělení bílkovin, sacharidů |
| vyjmenuje rozdělení bílkovin, sacharidů |
| vysvětlí výskyt, složení a vlastnosti významných bílkovin |
| vysvětlí výskyt, složení a vlastnosti významných bílkovin |
| zdůvodní význam některých živočišných a rostlinných bílkovin v potravinářství a při zpracování na obalové aplikace |
| zdůvodní význam některých živočišných a rostlinných bílkovin v potravinářství a při zpracování na obalové aplikace |
| zhodnotí vhodnost potenciál některých rostlinných plnohodnotných bílkovin |
| zhodnotí vhodnost potenciál některých rostlinných plnohodnotných bílkovin |
| popíše význam nekovalentních interakcí |
| popíše význam nekovalentních interakcí |
| Odborné dovednosti |
|---|
| analyzovat základní složení a vlastnosti bílkovinných a polysacharidových vzorků |
| analyzovat základní složení a vlastnosti bílkovinných a polysacharidových vzorků |
| rozlišit a popsat vhodné metody pro analýzu zadaného vzorku |
| rozlišit a popsat vhodné metody pro analýzu zadaného vzorku |
| navrhnout způsob získávání bílkovin |
| navrhnout způsob získávání bílkovin |
| posoudit vhodnost využití tělních tekutin zvířat pro průmyslové aplikace |
| posoudit vhodnost využití tělních tekutin zvířat pro průmyslové aplikace |
| zdůvodnit význam plnohodnotných bílkovin ve výživě a nutričních výrobcích |
| zdůvodnit význam plnohodnotných bílkovin ve výživě a nutričních výrobcích |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Laborování |
| Laborování |
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Známkou |
| Ústní zkouška |
| Známkou |
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Ústní zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
Blažej, A. et al. Technologie kůže a kožešin. Praha, 1984.
-
Kolektiv autorů. Chemie organických sloučenin (2). Praha, 1991.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239145.
-
Vodrážka, Zdeněk. Biochemie. 2., opr. vyd. Praha : Academia, 1996. ISBN 80-200-0600-1.
-
Voet, Judith G. Biochemie. 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605449.
|