Vyučující
|
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Význam a využití biotechnologií. 2. Rozdělení biotechnologií. Biotechnologický průmysl. 3. Produkce aminokyselin. 4. Produkce organických kyselin. Výroba octa. 5. Produkce vitaminů a doplňků stravy. 6. Produkce antibiotik a dalších farmakologických produktů. 7. Enzymové biotechnologie. 8. Environmentální biotechnologie, využití biotechnologií v zemědělství. 9. Výroba mikrobní biomasy a droždí. 10. Sladařství a pivovarství. 11. Technologie výroby vína. 12. Lihovarnictví a výroba lihovin. 13. Výroba fermentovaných potravin. 14. Základní analýza a operace s DNA - amplifikace, klonování, manipulace, mutageneze, sekvenace. 15. Geneticky modifikované organizmy, genové inženýrství, genové terapie, expresní systémy. Genomika, genové knihovny, mapování genomu. 16. Využití a aplikace DNA technologií v potravinářství, průmyslu, lékařských a přírodních vědách, zemědělství. 17. Informační technologie v biotechnologiích. 18. Etické aspekty a možnosti zneužití biotechnologií.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
BROWN, T.A. Gene Cloning and DNA Analysis: An Introduction. 7th Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2016. ISBN 978-1-119-07256-0.
-
Kadlec P., Melzoch, K., Voldřich, M. a kol. Přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
Lee, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology. 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015.
-
MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
-
RUML, T., RUMLOVÁ, M., PAČES, V. Genové inženýrství. VŠCHT, Praha, 2012.
|