Předmět: Tradiční a moderní biotechnologie

« Zpět
Název předmětu Tradiční a moderní biotechnologie
Kód předmětu TUIOZP/TZTMB
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Význam a využití biotechnologií. 2. Rozdělení biotechnologií. Biotechnologický průmysl. 3. Produkce aminokyselin. 4. Produkce organických kyselin. Výroba octa. 5. Produkce vitaminů a doplňků stravy. 6. Produkce antibiotik a dalších farmakologických produktů. 7. Enzymové biotechnologie. 8. Environmentální biotechnologie, využití biotechnologií v zemědělství. 9. Výroba mikrobní biomasy a droždí. 10. Sladařství a pivovarství. 11. Technologie výroby vína. 12. Lihovarnictví a výroba lihovin. 13. Výroba fermentovaných potravin. 14. Základní analýza a operace s DNA - amplifikace, klonování, manipulace, mutageneze, sekvenace. 15. Geneticky modifikované organizmy, genové inženýrství, genové terapie, expresní systémy. Genomika, genové knihovny, mapování genomu. 16. Využití a aplikace DNA technologií v potravinářství, průmyslu, lékařských a přírodních vědách, zemědělství. 17. Informační technologie v biotechnologiích. 18. Etické aspekty a možnosti zneužití biotechnologií.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • BROWN, T.A. Gene Cloning and DNA Analysis: An Introduction. 7th Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2016. ISBN 978-1-119-07256-0.
  • Kadlec P., Melzoch, K., Voldřich, M. a kol. Přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • Lee, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology. 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015.
  • MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
  • RUML, T., RUMLOVÁ, M., PAČES, V. Genové inženýrství. VŠCHT, Praha, 2012.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr