Předmět: Potravinářské technologie

« Zpět
Název předmětu Potravinářské technologie
Kód předmětu TUIOZP/TZPTT
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Obiloviny využívané při výrobě potravin a mlýnské zpracování pšenice. 2. Technologie výroby chleba, běžného a trvanlivého pečiva. 3. Technologie výroby těstovin. 4. Technologie výroby cukru. 5. Technologie výroby cukrovinek a čokolády. 6. Sladařství a pivovarství. 7. Technologie výroby vína. 8. Složení a vlastnosti kravského mléka. 9. Technologické operace při výrobě konzumního mléka. 10. Technologie výroby kysaných mléčných výrobků. 11. Technologie výroby sýrů. 12. Chemické, nutriční a technologické vlastnosti hlavních druhů masa jatečných zvířat, jateční zpracování, zrání, bourání a vady masa. 13. Technologie výroby tepelně opracovaných masných výrobků. 14. Technologie výroby trvanlivých masných výrobků. 15. Složení, technologické vlastnosti a nutriční hodnota drůbežího masa. Jateční zpracování drůbeže, porcování a zpracování drůbežího masa do drůbežích masných výrobků. 16. Chemické složení, vlastnosti a požadavky na jakost konzumních vajec. Technologie zpracování vajec na vaječné výrobky. 17. Chemické složení a vlastnosti rybího masa. Technologie zpracování ryb.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • BASAŘOVÁ, G. a kol. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. Praha, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
  • KADLEC, P. a kol. Procesy potravinářských a biotechnologických výrob. ISBN 80-7080-527-7.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II.. Praha, 2008. ISBN 978-80-7080-510-7.
  • KADLEC, P. Technologie potravin I.. Praha: VŠCHT, 2002. ISBN 978-80-7080-509-1.
  • VELÍŠEK, J. A J. HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Praha, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr