Předmět: Trendy v biotechnologiích

« Zpět
Název předmětu Trendy v biotechnologiích
Kód předmětu TUIOZP/TWTB4
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Biotechnologie v potravinářském průmyslu. Základy fermentačních technologií. - Bezpečnost a rizika biotechnologií. Legislativní předpisy. - Organizmy využívané v biotechnologiích. Hlavní metabolické dráhy průmyslově významných mikroorganizmů. Mikrobiální metabolity a možnosti jejich využití. - Teoretické základy kultivace mikroorganizmů. Faktory ovlivňující kultivaci mikroorganizmů. Fermentační zařízení, bioreaktory. Kultivační a produkční média. Suroviny pro technologické využití. - Technologie výroby alkoholických nápojů. - Genové inženýrství mikroorganizmů, kulturních rostlin a živočichů. - Možnosti uplatnění geneticky modifikovaných organizmů v potravinářství, farmacii a zemědělství. - Omické přístupy v biotechnologiích. - Nutrigenomika: živiny a exprese genů. - Enzymové inženýrství. - Biotechnologie organických kyselin a aminokyselin. - Biosyntéza vitaminů, hormonů a sekundárních metabolitů. - Průmyslová výroba etanolu. Produkce bioplynu a biopaliv. - Role biotechnologií v životním prostředí.

Studijní aktivity a metody výuky
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student má pokročilé znalosti v oblasti biotechnologií.
Student má pokročilé znalosti v oblasti biotechnologií.
Vyučovací metody
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Analýza seminární práce
Analýza seminární práce
Doporučená literatura
  • ALBERTS, B. a kol. Základy buněčné biologie (český překlad). Espero Publishing, 2001.
  • Drobník, J. Biotechnologie a společnost. Karolinum, Praha, 2008. ISBN 978-80-246-1484-7.
  • GLICK, B.R., PASTERNAK, J.J., PATTEN, C.L. Molecular Biotechnology: Principles and Applications of Recombinant DNA. 4th Ed.. Washington: ASM Press, 2010.
  • HARZEVILI, F.D., CHEN, H. Microbial Biotechnology: Progress and Trends. Boca Raton: CRC Press, 2015.
  • Heller, K.J. Genetically Engineered Food. Methods and Detection. 2nd Ed.. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2006.
  • Lee, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology. 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015.
  • Lee, Y.K. Microbial Biotechnology. Principles and Applications. 3rd Ed.. Singapore: World Scientific Publishing Company, 2013.
  • Moo-Young, M. Comprehensive Biotechnology. 2nd Ed.. Amsterdam: Elsevier, 2011.
  • SIMOPOULOS, P., ORDOVAS, J.M. Nutrigenetics and Nutrigenomics. Basel: Kargel, 2004.
  • SOCCOL, C.R., PANDEY, A., LARROCHE, C. Fermentation Processes Engineering in the Food Industry. Boca Raton: CRC Press, 2013.
  • Vodrážka, Z. Biotechnologie. Praha: VŠCHT, 1991.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr