Vyučující
|
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Biotechnologie v potravinářském průmyslu. Základy fermentačních technologií. - Bezpečnost a rizika biotechnologií. Legislativní předpisy. - Organizmy využívané v biotechnologiích. Hlavní metabolické dráhy průmyslově významných mikroorganizmů. Mikrobiální metabolity a možnosti jejich využití. - Teoretické základy kultivace mikroorganizmů. Faktory ovlivňující kultivaci mikroorganizmů. Fermentační zařízení, bioreaktory. Kultivační a produkční média. Suroviny pro technologické využití. - Technologie výroby alkoholických nápojů. - Genové inženýrství mikroorganizmů, kulturních rostlin a živočichů. - Možnosti uplatnění geneticky modifikovaných organizmů v potravinářství, farmacii a zemědělství. - Omické přístupy v biotechnologiích. - Nutrigenomika: živiny a exprese genů. - Enzymové inženýrství. - Biotechnologie organických kyselin a aminokyselin. - Biosyntéza vitaminů, hormonů a sekundárních metabolitů. - Průmyslová výroba etanolu. Produkce bioplynu a biopaliv. - Role biotechnologií v životním prostředí.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
popsat pojmy v oblasti rekombinantních technologií |
popsat pojmy v oblasti rekombinantních technologií |
rozumět principům a aplikacím informačních technologií v oblasti biotechnologií a molekulární biologie |
rozumět principům a aplikacím informačních technologií v oblasti biotechnologií a molekulární biologie |
uvést příklady použití metod rekombinantní DNA v potravinářství, zemědělství, biotechnologii a zdravotnictví |
uvést příklady použití metod rekombinantní DNA v potravinářství, zemědělství, biotechnologii a zdravotnictví |
chápat princip tvorby fylogenetických stromů pro analýzu evolučních vztahů mezi organismy nebo geny |
chápat princip tvorby fylogenetických stromů pro analýzu evolučních vztahů mezi organismy nebo geny |
popsat etické problémy a možnosti zneužití biotechnologií |
popsat etické problémy a možnosti zneužití biotechnologií |
Odborné dovednosti |
---|
zdůvodnit využití technik rekombinantní DNA |
zdůvodnit využití technik rekombinantní DNA |
analyzovat použití vektorů při transgenozi u prokaryot i eukaryot |
analyzovat použití vektorů při transgenozi u prokaryot i eukaryot |
používat bioinformatické nástroje k analýze genomových sekvencí a zjišťování genetických variací |
používat bioinformatické nástroje k analýze genomových sekvencí a zjišťování genetických variací |
používat softwarové nástroje pro tvorbu fylogenetických stromů a jejich analýzu |
používat softwarové nástroje pro tvorbu fylogenetických stromů a jejich analýzu |
kriticky posoudit etické problémy spojené s produkcí geneticky modifikovaných organizmů |
kriticky posoudit etické problémy spojené s produkcí geneticky modifikovaných organizmů |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Individuální práce studentů |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Analýza seminární práce |
Analýza seminární práce |
Doporučená literatura
|
-
ALBERTS, B. a kol. Základy buněčné biologie (český překlad). Espero Publishing, 2001.
-
Drobník, J. Biotechnologie a společnost. Karolinum, Praha, 2008. ISBN 978-80-246-1484-7.
-
GLICK, B.R., PASTERNAK, J.J., PATTEN, C.L. Molecular Biotechnology: Principles and Applications of Recombinant DNA. 4th Ed.. Washington: ASM Press, 2010.
-
HARZEVILI, F.D., CHEN, H. Microbial Biotechnology: Progress and Trends. Boca Raton: CRC Press, 2015.
-
Heller, K.J. Genetically Engineered Food. Methods and Detection. 2nd Ed.. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2006.
-
Lee, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology. 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015.
-
Lee, Y.K. Microbial Biotechnology. Principles and Applications. 3rd Ed.. Singapore: World Scientific Publishing Company, 2013.
-
Moo-Young, M. Comprehensive Biotechnology. 2nd Ed.. Amsterdam: Elsevier, 2011.
-
SIMOPOULOS, P., ORDOVAS, J.M. Nutrigenetics and Nutrigenomics. Basel: Kargel, 2004.
-
SOCCOL, C.R., PANDEY, A., LARROCHE, C. Fermentation Processes Engineering in the Food Industry. Boca Raton: CRC Press, 2013.
-
Vodrážka, Z. Biotechnologie. Praha: VŠCHT, 1991.
|