Název předmětu | Trendy v biotechnologiích |
---|---|
Kód předmětu | TUIOZP/TWTB4 |
Organizační forma výuky | bez kontaktní výuky |
Úroveň předmětu | Doktorský |
Rok studia | nespecifikován |
Semestr | Zimní a letní |
Počet ECTS kreditů | 0 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | nespecifikováno |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
- Biotechnologie v potravinářském průmyslu. Základy fermentačních technologií. - Bezpečnost a rizika biotechnologií. Legislativní předpisy. - Organizmy využívané v biotechnologiích. Hlavní metabolické dráhy průmyslově významných mikroorganizmů. Mikrobiální metabolity a možnosti jejich využití. - Teoretické základy kultivace mikroorganizmů. Faktory ovlivňující kultivaci mikroorganizmů. Fermentační zařízení, bioreaktory. Kultivační a produkční média. Suroviny pro technologické využití. - Technologie výroby alkoholických nápojů. - Genové inženýrství mikroorganizmů, kulturních rostlin a živočichů. - Možnosti uplatnění geneticky modifikovaných organizmů v potravinářství, farmacii a zemědělství. - Omické přístupy v biotechnologiích. - Nutrigenomika: živiny a exprese genů. - Enzymové inženýrství. - Biotechnologie organických kyselin a aminokyselin. - Biosyntéza vitaminů, hormonů a sekundárních metabolitů. - Průmyslová výroba etanolu. Produkce bioplynu a biopaliv. - Role biotechnologií v životním prostředí.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
|
Výsledky učení |
Odborné znalosti |
Student má pokročilé znalosti v oblasti biotechnologií. |
Student má pokročilé znalosti v oblasti biotechnologií. |
Vyučovací metody |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
Odborné znalosti |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Analýza seminární práce |
Analýza seminární práce |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr |
---|