Předmět: Pokročilá mikrobiologie potravin

« Zpět
Název předmětu Pokročilá mikrobiologie potravin
Kód předmětu TUIOZP/TWPM4
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Růžička Jan, doc. RNDr. Ph.D.
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Úloha mikroorganizmů při výrobě potravin. Zdroje mikroorganizmů v potravinách. - Nežádoucí mikroorganizmy v potravinách - patogenní mikroorganizmy a mikroorganizmy způsobující zhoršení jakosti potravin. - Metabolizmus mikroorganizmů v potravinách - alkoholové, mléčné, propionové a octové kvašení, metabolizmus dusíkatých látek a lipidů. Mikrobiální metabolity znehodnocující potraviny. - Vnější a vnitřní faktory ovlivňující růst a přežívání mikroorganizmů v potravinách. - Přídatné látky a jejich interakce s mikroorganizmy v potravinách. - Inhibiční látky produkované potravinářsky významnými mikroorganizmy (bakteriociny, organické kyseliny, atd.) - využití v potravinářství. Nové postupy v konzervaci potravin. - Mikrobiologie nefermentovaných potravin. - Využití mikroorganizmů v technologii výroby fermentovaných potravin a nápojů. - Bakterie mléčného kvašení - klasifikace, fyziologie, genetika, význam a využití v technologii výroby fermentovaných potravin rostlinného a živočišného původu. - Metabolizmus bakterií mléčného kvašení - využívání sacharidů, přeměna pyruvátu, jablečno-mléčné kvašení, akceptory kyslíku a elektronů, metabolizmus dusíkatých látek a proteolytický systém. Vliv na organoleptické vlastnosti potravin. - Funkční potraviny ve vztahu k mikroorganizmům. Probiotika, prebiotika a synbiotika. - Přímá a nepřímá detekce mikroorganizmů a jejich metabolitů v potravinách. Kultivační a non-kultivační metody. Využití nových technik detekce (metody molekulární biologie a imunologie, detekce ATP, atd..). - Mikroorganizmy způsobující alimentární infekce a intoxikace. Typy toxinů a mechanizmus jejich působení. - Využití geneticky modifikovaných mikroorganizmů při produkci potravin. Zdravotní rizika. Detekce geneticky modifikovaných mikroorganizmů v potravinách.

Studijní aktivity a metody výuky
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student je schopen aktivně využívat znalosti pro ochranu potravin před nežádoucími účinky mikroorganizmů a také naopak využívat specifické druhy či skupiny mikroorganizmů pro řízenou produkci potravinářských výrobků.
Student je schopen aktivně využívat znalosti pro ochranu potravin před nežádoucími účinky mikroorganizmů a také naopak využívat specifické druhy či skupiny mikroorganizmů pro řízenou produkci potravinářských výrobků.
Vyučovací metody
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...)
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...)
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Adams M.R., Moss M.O. Food Microbiology. 2008.
  • Blackburn C. de W., McClure P.J. Foodborne Pathogens. Hazards, Risk, Analysis and Control. 2002.
  • Davidson P.M., Sofos J.N., Branen A.L. Antimicrobials in food. 2005.
  • de Blackburn C.V. Food Spoilage Microorganisms. 2006.
  • FarnWorth E.R. Handbook of fermentated functional foods. 2008.
  • Görner F., Valík Ľ. Aplikovaná mikrobiológia poživatin. 2004.
  • HARRIGAN W.F. Laboratory Methods in Food Microbiology. Academic Press Ltd., London, 1998.
  • Heller K.J. Genetically engineered food. Methods and detection and genomics. 2006.
  • ICMSF. Microorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities.
  • Jay J.M. Modern Food Microbiology. 2000.
  • Levin R.E. Rapid detection and characterization of foodborne pathogens by molecular techniques. 2010.
  • Lund B.M. et al. The Microbiological Safety and Qvality of Food. 2000.
  • Robinson R.K. Dairy microbiology handbook. The microbiology of milk and milk products. 2002.
  • Salminen S., von Wright A., Ouwehand A. Lactic Acid Bacteria. Microbiology and Functional Aspects. 2004.
  • ŠILHÁNKOVÁ L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia, Praha, 2004.
  • Yousef A.E., Carlstrom C. Food Microbiology: A Laboratory Manual. 2003.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr