Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
1. Bezpečnost práce. Přístrojové vybavení. Metody analýzy mikroorganizmů. 2. Růst a množení bakteriálních buněk. 3. Vliv vnějších faktorů na růst mikroorganizmů v kosmetických přípravcích. 4. Průkaz specifických mikroorganizmů v kosmetických přípravcích. 5. Hodnocení účinnosti konzervačních látek (zátěžový test konzervace). 6. Průkaz tvorby biofilmu. 7. Metody stanovení antimikrobní účinnosti látek.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Laborování, Týmová práce, Individuální práce studentů
- Domácí příprava na výuku
- 15 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 28 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 17 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti z oblasti obecné mikrobiologie. |
Znalosti z oblasti obecné mikrobiologie. |
Výsledky učení |
---|
student je schopen definovat pojmy pro aseptické pracovní podmínky |
student je schopen definovat pojmy pro aseptické pracovní podmínky |
student je schopen popsat pokročilé laboratorní techniky, jako například barvení Gramem včetně vyhodnocení |
student je schopen popsat pokročilé laboratorní techniky, jako například barvení Gramem včetně vyhodnocení |
student je schopen popsat průběh analýzy mikroorganismů |
student je schopen popsat průběh analýzy mikroorganismů |
student je schopen syntetizovat své znalosti a získané informace, aby správně aplikoval a uplatnil své znalosti při mikroskopování |
student je schopen syntetizovat své znalosti a získané informace, aby správně aplikoval a uplatnil své znalosti při mikroskopování |
student je schopen samostatně navrhnout průběh experimentu v mikrobiologických laboratořích |
student je schopen samostatně navrhnout průběh experimentu v mikrobiologických laboratořích |
Odborné dovednosti |
---|
student je schopen zajistit si aseptické pracovní podmínky |
student je schopen zajistit si aseptické pracovní podmínky |
student je schopen provádět pokročilé laboratorní techniky, jako například barvení Gramem včetně vyhodnocení |
student je schopen provádět pokročilé laboratorní techniky, jako například barvení Gramem včetně vyhodnocení |
student je schopen analyzovat vzorky mikroorganismů a stanovit jejich množství pomocí kvantitativních metod |
student je schopen analyzovat vzorky mikroorganismů a stanovit jejich množství pomocí kvantitativních metod |
student je schopen syntetizovat své znalosti a získané informace, aby správně aplikoval a uplatnil své znalosti při mikroskopování |
student je schopen syntetizovat své znalosti a získané informace, aby správně aplikoval a uplatnil své znalosti při mikroskopování |
student je schopen samostatně očkovat a kultivovat mikroorganismy |
student je schopen samostatně očkovat a kultivovat mikroorganismy |
student je schopen kriticky posoudit a hodnotit získané výsledky mikrobiologických experimentů a interpretovat je |
student je schopen kriticky posoudit a hodnotit získané výsledky mikrobiologických experimentů a interpretovat je |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Demonstrace |
Demonstrace |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Týmová práce |
Týmová práce |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Analýza výkonů studenta |
Analýza výkonů studenta |
Didaktický test |
Didaktický test |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Doporučená literatura
|
-
BAIRD, R.M., BLOOMFIELD, S.F. Microbial Quality Assurance in Cosmetics, Toiletries and Non-Sterile Pharmaceuticals. 2nd Ed.. Bristol, PA: Taylor & Francis, 1996. ISBN 0748404376.
-
Buňková, L., Doležalová, M. Obecná mikrobiologie. UTB ve Zlíně, 2010.
-
GARG, N., GARG, K.L., MUKERJI, K.G. Laboratory Manual of Food Microbiology. New Delhi: International Publishing House Pvt, 2010. ISBN 9380578016.
-
GEIS, P.A. Cosmetic Microbiology: A Practical Approach. 2nd Ed.. New York: Taylor & Francis, 2006. ISBN 9780849314537.
-
Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologické zkoumání potravin. Vyd. 1. Praha : VŠCHT, 1987.
-
WISTREICH, G.A. Microbiology Laboratory: Fundamentals and Applications.. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall, 1997. ISBN 0024289809.
|