Předmět: Analýza mikroorganizmů a jejich produktů

« Zpět
Název předmětu Analýza mikroorganizmů a jejich produktů
Kód předmětu TUIOZP/TP8AM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 7
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Jančová Petra, Mgr. Ph.D.
  • Riemel Jakub, Ing.
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Přehled metod využívaných v mikrobiologii. Odběr a zpracování vzorků pro mikrobiologickou analýzu. Konvenční mikrobiologické metody - kultivační metody. Konvenční mikrobiologické metody - mikroskopické metody. Metody identifikace mikroorganizmů. Molekulárně-biologické metody využívané v mikrobiologii - PCR, hybridizace. Molekulárně-biologické metody využívané v mikrobiologii - sekvenace, analýza genomu, bioinformatika. Imunochemické metody stanovení mikroorganizmů - precipitační metody; neprecipitační metody se značkou; neprecipitační metody bez značky. Metody využívané v klinické mikrobiologii. Instrumentální metody využívané v mikrobiologii - metody spektrometrické, chromatografické, elektromigrační; průtoková cytometrie. Citlivost mikroorganizmů k antimikrobním látkám - disková difuzní metoda, diluční testy, genotypové stanovení. Stanovení metabolitů mikroorganizmů - proteiny a jejich deriváty. Stanovení metabolitů mikroorganizmů - sacharidy, lipidy a jejich deriváty. Významné mikrobiální toxiny a metody jejich stanovení. Stanovení ostatních sekundárních metabolitů mikroorganizmů - pigmenty, antibiotika, vitaminy a další.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Laborování, Týmová práce, Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích
  • Domácí příprava na výuku - 14 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 25 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalost obecné mikrobiologie.
Znalost obecné mikrobiologie.
Odborné dovednosti
Pracovat v (mikro)biologické laboratoři.
Pracovat v (mikro)biologické laboratoři.
Výsledky učení
Odborné znalosti
objasnit specifika práce s mikroorganizmy a biologickým materiálem
objasnit specifika práce s mikroorganizmy a biologickým materiálem
popsat a vysvětlit jednotlivé kroky mikrobiologické analýzy
popsat a vysvětlit jednotlivé kroky mikrobiologické analýzy
popsat a vysvětit rozdíly mezi konvenčními a moderními mikrobiologickými metodami
popsat a vysvětit rozdíly mezi konvenčními a moderními mikrobiologickými metodami
vysvětlit princip metod stanovení citlivosti mikroorganizmů k antimikrobním látkám a jejich využití
vysvětlit princip metod stanovení citlivosti mikroorganizmů k antimikrobním látkám a jejich využití
uvést a charakterizovat příklady metod stanovení hlavních mikrobních metabolitů a toxinů
uvést a charakterizovat příklady metod stanovení hlavních mikrobních metabolitů a toxinů
Odborné dovednosti
aplikovat zásady práce s mikroorganizmy a biologickým materiálem
aplikovat zásady práce s mikroorganizmy a biologickým materiálem
navrhnout vhodné metody analýzy daného vzorku
navrhnout vhodné metody analýzy daného vzorku
provést běžné způsoby izolace vybraných složek vzorku pro jejich následné stanovení
provést běžné způsoby izolace vybraných složek vzorku pro jejich následné stanovení
obsluhovat laboratorní přístroje
obsluhovat laboratorní přístroje
prakticky aplikovat konvenční a moderní mikrobiologické metody (kultivace, mikroskopie, molekulárně-biologické metody, instrumentální metody)
prakticky aplikovat konvenční a moderní mikrobiologické metody (kultivace, mikroskopie, molekulárně-biologické metody, instrumentální metody)
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Laborování
Laborování
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Práce studentů ve dvojicích
Práce studentů ve dvojicích
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Pozorování
Pozorování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Demonstrace
Demonstrace
Týmová práce
Týmová práce
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Známkou
Známkou
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Didaktický test
Didaktický test
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Zpracování prezentace
Zpracování prezentace
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Systematické pozorování studenta
Systematické pozorování studenta
Doporučená literatura
  • Bisen P.S. a Sharma A. Introduction to Instrumentation in Life Sciences. Boca Raten, CRC Press. 2012.
  • Bursová Š a kol. Mikrobiologické laboratorní metody. Brno, VFU. 2014.
  • Hodek, P., Páca, J., & Šulc, M. Laboratorní cvičení z biologie a biochemie mikroorganismů. Praha: Karolinum, 2009.
  • Kolářová L. Obecná a klinická mikrobiologie. Praha. 2020.
  • Leboffe M.J. a Pierce B.E. Microbiology: Laboratory Theory & Application. 3rd Ed. Englewood. 2010.
  • Levin R.E. Rapid detection and characterization of foodborne pathogens by molecular techniques. 2010.
  • Melter O. a Malmgren A. Principy a praktika lékařské mikrobiologie. Praha. 2014.
  • Votava M. Lékařská mikrobiologie ? vyšetřovací metody. Brno. 2010.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr