Vyučující
|
-
Jančová Petra, Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1) Úvod do předmětu - historie a specializace toxikologie. Základní pojmy. 2) Toxikokinetika a toxikodynamika. 3) Orgánová toxicita. 4) Genotoxicita (karcinogeny, mutageny, teratogeny). 5) Experimentální toxikologie (testy in vitro, testy na zvířatech in vivo, biologické expoziční testy); alternativní metody testování toxicity chemických látek in silico. 6) Toxikologicky významné anorganické sloučeniny v životním prostředí a potravinách. 7) Radioaktivní látky. 8) Toxikologicky významné organické sloučeniny v životním prostředí a potravinách. 9) Omamné a psychotropní látky. Přírodní jedy. 10) Potravinářská toxikologie - mykotoxiny, fykotoxiny, toxiny bakterií. 11) Potravinářská toxikologie - potravinové doplňky, přídatné látky v potravinách, toxické látky vznikající při zpracování potravin. 12) Klinická toxikologie (eliminace xenobiotik z organizmu, antidota). 13) Analytická toxikologie (identifikace nox a jejich metabolitů). 14) Legislativa a práce s jedy a ostatními škodlivinami.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Účast na výuce
- 28 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 28 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti anorganické a organické chemie a základů biologie člověka. |
Znalosti anorganické a organické chemie a základů biologie člověka. |
Výsledky učení |
---|
vyjmenovat a popsat jednotlivé fáze toxikokinetiky |
vyjmenovat a popsat jednotlivé fáze toxikokinetiky |
charakterizovat mechanismy účinků toxických látek |
charakterizovat mechanismy účinků toxických látek |
popsat účinky toxikologicky významných anorganických sloučenin |
popsat účinky toxikologicky významných anorganických sloučenin |
charakterizovat významné skupiny organických toxických látek (zejména perzistentních organických polutantů) a popsat jejich účinky |
charakterizovat významné skupiny organických toxických látek (zejména perzistentních organických polutantů) a popsat jejich účinky |
popsat testy toxicity (in vitro, in vivo, in silico) |
popsat testy toxicity (in vitro, in vivo, in silico) |
Odborné dovednosti |
---|
definovat toxické účinky toxikologicky významných anorganických sloučenin vyskytujících se v potravinách nebo složkách životního prostředí |
definovat toxické účinky toxikologicky významných anorganických sloučenin vyskytujících se v potravinách nebo složkách životního prostředí |
definovat toxické účinky toxikologicky významných organických sloučenin vyskytujících se v potravinách nebo složkách životního prostředí |
definovat toxické účinky toxikologicky významných organických sloučenin vyskytujících se v potravinách nebo složkách životního prostředí |
popsat možnosti testování toxicity na různých modelech (in vitro, in vivo, in silico) |
popsat možnosti testování toxicity na různých modelech (in vitro, in vivo, in silico) |
orientovat se v možnostech terapie otrav (eliminace noxy, antidota) |
orientovat se v možnostech terapie otrav (eliminace noxy, antidota) |
orientovat se v legislativě týkající se práce s jedy a ostatními škodlivinami |
orientovat se v legislativě týkající se práce s jedy a ostatními škodlivinami |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Pozorování |
Pozorování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Hirt, M. Toxikologie a jiné laboratorní metody ve forenzní praxi. Brno, 2011. ISBN 978-80-210-5477-6.
-
Klaassen, C.D. Casarett and Doull´s Toxicology: The Basic Science of Poisons. 8th Ed.. McGraw-Hill Professional, 2013. ISBN 978-0-07-176922-8.
-
KLUSOŇ, P. Toxikologie. Ústí nad Labem: FŽP UJEP, 2014. ISBN 978-80-7414-834-7.
-
LINHART, I. Toxikologie: Interakce škodlivých látek s živými organismy, jejich mechanismy, projevy a důsledky. VŠCHT Praha. 2022.
-
Prokeš J. Základy toxikologie. Praha, 2005. ISBN 80-7262-301-X.
-
PÜSSA, T. Principles of Food Toxikology. 2nd Ed. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group. 2014.
|