|
Vyučující
|
-
Máčalová Daniela, Ing.
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
-
Riemel Jakub, Ing.
|
|
Obsah předmětu
|
Aplikovaná mikrobiologie a její úlohy. Rozdíly mezi prokaryotickými a eukaryotickými mikroorganizmy. Prokaryotické mikroorganizmy využívané v biotechnologiích Kvasinky využívané v biotechnologiích. Mikroskopické vláknité houby využívané v biotechnologiích. Fyziologie růstu mikroorganizmů, buněčné regulace. Vnější a vnitřní faktory ovlivňující kultivaci mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích. Přehled hlavních drah primárního a sekundárního metabolizmu mikroorganizmů a jejich význam v biotechnologiích. Regulace metabolických dějů. Geneticky modifikované mikroorganizmy - význam a využití v biotechnologiích. Geneticky modifikované mikroorganizmy - legislativa a zdravotní rizika, detekce geneticky modifikovaných mikroorganizmů. Úloha mikroorganizmů při výrobě fermentovaných potravin a nápojů. Úloha mikroorganizmů při produkci vitaminů, antibiotik a dalších farmakologických preparátů. Úloha mikroorganizmů při produkci organických sloučenin a biopolymerů. Úloha mikroorganizmů v ostatních biotechnologických aplikacích.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích
- Účast na výuce
- 70 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 40 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 60 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti obecné a potravinářské mikrobiologie a biochemie. |
| Znalosti obecné a potravinářské mikrobiologie a biochemie. |
| Výsledky učení |
|---|
| vyjmenovat a popsat úlohu mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a mikroorganizmů kontaminujících produkty biotechnologií |
| vyjmenovat a popsat úlohu mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a mikroorganizmů kontaminujících produkty biotechnologií |
| popsat a vysvětlit působení vnějších faktorů na činnost mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích |
| popsat a vysvětlit působení vnějších faktorů na činnost mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích |
| popsat a vysvětlit metabolizmus mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a mikroorganizmů kontaminujících produkty biotechnologií |
| popsat a vysvětlit metabolizmus mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a mikroorganizmů kontaminujících produkty biotechnologií |
| vysvětlit mechanizmy tvorby biofilmu v biotechnologických provozech, popsat jeho vlastnosti a možnosti odstranění |
| vysvětlit mechanizmy tvorby biofilmu v biotechnologických provozech, popsat jeho vlastnosti a možnosti odstranění |
| popsat a vysvětlit význam a využití geneticky modifikovaných mikroorganizmů v biotechnologiích |
| popsat a vysvětlit význam a využití geneticky modifikovaných mikroorganizmů v biotechnologiích |
| Odborné dovednosti |
|---|
| zhodnotit produkty biotechnologií z mikrobiologického hlediska |
| zhodnotit produkty biotechnologií z mikrobiologického hlediska |
| analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v produktech biotechnologií |
| analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v produktech biotechnologií |
| navrhnout postup mikrobiologické analýzy a realizovat mikrobiologickou analýzu vybraných komodit biotechnologií |
| navrhnout postup mikrobiologické analýzy a realizovat mikrobiologickou analýzu vybraných komodit biotechnologií |
| poukázat na mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost produktů biotechnologií |
| poukázat na mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost produktů biotechnologií |
| navrhnout postupy minimalizace rizik výskytu nežádoucích mikroorganizmů v produktech biotechnologií |
| navrhnout postupy minimalizace rizik výskytu nežádoucích mikroorganizmů v produktech biotechnologií |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Přednášení |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Laborování |
| Laborování |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Laborování |
| Laborování |
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Práce studentů ve dvojicích |
| Práce studentů ve dvojicích |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Pozorování |
| Pozorování |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Analýza prezentace |
| Analýza prezentace |
| Demonstrace |
| Demonstrace |
| Týmová práce |
| Týmová práce |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Známkou |
| Známkou |
| Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
| Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Zpracování prezentace |
| Zpracování prezentace |
| Příprava a přednes prezentace |
| Příprava a přednes prezentace |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Systematické pozorování studenta |
| Systematické pozorování studenta |
|
Doporučená literatura
|
-
EL-MANSI, M., H?IRIIS NIELSEN, J., MOUSDALE, D.M., ALLMAN, T., CARLSON, R. Fermentation Microbiology and Biotechnology. 4th Ed. Boca Raten, CRC Press, 2019.
-
HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
-
ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
-
KLABAN, V. Ekologie mikroorganismů: ilustrovaný lexikon biologie, ekologie a patogenity mikroorganismů. Praha: Galén, 2011. ISBN 978-80-7262-770-7.
-
MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
-
Moo-Young, M. Comprehensive Biotechnology. 2nd Ed.. Amsterdam: Elsevier, 2011.
-
RAY, B., BHUNIA, A. Fundamental Food Microbiology. 5th Ed.. Boca Raton: CRS Press, 2014. ISBN 978-1-4665-6443-5.
-
ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.
|