Předmět: Využití mikroorganizmů v biotechnologiích

« Zpět
Název předmětu Využití mikroorganizmů v biotechnologiích
Kód předmětu TUIOZP/TP7MB
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Máčalová Daniela, Ing.
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
  • Riemel Jakub, Ing.
Obsah předmětu
Aplikovaná mikrobiologie a její úlohy. Rozdíly mezi prokaryotickými a eukaryotickými mikroorganizmy. Prokaryotické mikroorganizmy využívané v biotechnologiích Kvasinky využívané v biotechnologiích. Mikroskopické vláknité houby využívané v biotechnologiích. Fyziologie růstu mikroorganizmů, buněčné regulace. Vnější a vnitřní faktory ovlivňující kultivaci mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích. Přehled hlavních drah primárního a sekundárního metabolizmu mikroorganizmů a jejich význam v biotechnologiích. Regulace metabolických dějů. Geneticky modifikované mikroorganizmy - význam a využití v biotechnologiích. Geneticky modifikované mikroorganizmy - legislativa a zdravotní rizika, detekce geneticky modifikovaných mikroorganizmů. Úloha mikroorganizmů při výrobě fermentovaných potravin a nápojů. Úloha mikroorganizmů při produkci vitaminů, antibiotik a dalších farmakologických preparátů. Úloha mikroorganizmů při produkci organických sloučenin a biopolymerů. Úloha mikroorganizmů v ostatních biotechnologických aplikacích.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 16 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 24 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti obecné a potravinářské mikrobiologie a biochemie.
Znalosti obecné a potravinářské mikrobiologie a biochemie.
Výsledky učení
vyjmenovat a popsat úlohu mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a mikroorganizmů kontaminujících produkty biotechnologií
vyjmenovat a popsat úlohu mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a mikroorganizmů kontaminujících produkty biotechnologií
popsat a vysvětlit působení vnějších faktorů na činnost mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích
popsat a vysvětlit působení vnějších faktorů na činnost mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích
popsat a vysvětlit metabolizmus mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a mikroorganizmů kontaminujících produkty biotechnologií
popsat a vysvětlit metabolizmus mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a mikroorganizmů kontaminujících produkty biotechnologií
vysvětlit mechanizmy tvorby biofilmu v biotechnologických provozech, popsat jeho vlastnosti a možnosti odstranění
vysvětlit mechanizmy tvorby biofilmu v biotechnologických provozech, popsat jeho vlastnosti a možnosti odstranění
popsat a vysvětlit význam a využití geneticky modifikovaných mikroorganizmů v biotechnologiích
popsat a vysvětlit význam a využití geneticky modifikovaných mikroorganizmů v biotechnologiích
Odborné dovednosti
zhodnotit produkty biotechnologií z mikrobiologického hlediska
zhodnotit produkty biotechnologií z mikrobiologického hlediska
analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v produktech biotechnologií
analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v produktech biotechnologií
navrhnout postup mikrobiologické analýzy a realizovat mikrobiologickou analýzu vybraných komodit biotechnologií
navrhnout postup mikrobiologické analýzy a realizovat mikrobiologickou analýzu vybraných komodit biotechnologií
poukázat na mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost produktů biotechnologií
poukázat na mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost produktů biotechnologií
navrhnout postupy minimalizace rizik výskytu nežádoucích mikroorganizmů v produktech biotechnologií
navrhnout postupy minimalizace rizik výskytu nežádoucích mikroorganizmů v produktech biotechnologií
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Laborování
Laborování
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Práce studentů ve dvojicích
Práce studentů ve dvojicích
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Pozorování
Pozorování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Demonstrace
Demonstrace
Týmová práce
Týmová práce
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Známkou
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Didaktický test
Didaktický test
Zpracování prezentace
Zpracování prezentace
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Systematické pozorování studenta
Systematické pozorování studenta
Doporučená literatura
  • EL-MANSI, M., H?IRIIS NIELSEN, J., MOUSDALE, D.M., ALLMAN, T., CARLSON, R. Fermentation Microbiology and Biotechnology. 4th Ed. Boca Raten, CRC Press, 2019.
  • HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
  • ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
  • KLABAN, V. Ekologie mikroorganismů: ilustrovaný lexikon biologie, ekologie a patogenity mikroorganismů. Praha: Galén, 2011. ISBN 978-80-7262-770-7.
  • MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
  • Moo-Young, M. Comprehensive Biotechnology. 2nd Ed.. Amsterdam: Elsevier, 2011.
  • RAY, B., BHUNIA, A. Fundamental Food Microbiology. 5th Ed.. Boca Raton: CRS Press, 2014. ISBN 978-1-4665-6443-5.
  • ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr