|
Vyučující
|
-
Koutný Marek, prof. Mgr. Ph.D.
-
Máčalová Daniela, Ing.
-
Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod do genetických modifikací a biotechnologie 2. Molekulární základy genetických modifikací 3. Metagenomika a její využití v potravinářství 4. Bioinformatika a její využití v potravinářství 5. Metody detekce a identifikace GMO v potravinách 6. Geneticky modifikované mikroorganismy a produkce rekombinantních proteinů 7. GMO v rostlinné produkci 8. GMO v živočišné produkci 9. Legislativa a regulace GMO v potravinářství 10. Bezpečnost GMO v laboratoři a potravinářství 11. Syntetická biologie I - základy a principy 12. Syntetická biologie II - potravinářské aplikace 13. Syntetická biologie III - pokročilé přístupy a regulace 14. Budoucnost a etika GMO a syntetické biologie v potravinářství
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 16 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 24 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti molekulární biologie. |
| Znalosti molekulární biologie. |
| Výsledky učení |
|---|
| popsat principy základních metod přípravy GMO |
| popsat principy základních metod přípravy GMO |
| analyzovat informace o nových metodách a jejich využitelnosti |
| analyzovat informace o nových metodách a jejich využitelnosti |
| orientovat se v informačních zdrojích |
| orientovat se v informačních zdrojích |
| vyjmenovat příklady úspěšného využití GMO |
| vyjmenovat příklady úspěšného využití GMO |
| orientovat se v budoucích perspektivních aplikacích |
| orientovat se v budoucích perspektivních aplikacích |
| Odborné dovednosti |
|---|
| navrhnout komplementární úseky DNA vhodných vlastností |
| navrhnout komplementární úseky DNA vhodných vlastností |
| zkonstruovat expresní vektor in silico |
| zkonstruovat expresní vektor in silico |
| využívat vybrané softwarové nástroje |
| využívat vybrané softwarové nástroje |
| provádět základní operace v GMO laboratoři |
| provádět základní operace v GMO laboratoři |
| vyhledávat žádané sekvence v databázích a manipulovat s nimi |
| vyhledávat žádané sekvence v databázích a manipulovat s nimi |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Laborování |
| Laborování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Známkou |
| Známkou |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
|
Doporučená literatura
|
-
BLAIR, R., REGENSTEIN, J.M. Genetic modification and food quality: a down to earth analysis. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-82364-4.
-
SNUSTAD, D.P., SIMMONS, M.J., RELICHOVÁ, J. et al. Genetika. Brno: Masarykova univerzita, 2009.
-
VERMA, D.K., PATEL, A.R., BILLORIA, S., KAUSHIK, G., KAUR, M. (Ed.). Microbial Biotechnology in Food Processing and Health: Advances, Challenges, and Potential.. Palm Bay, 2023. ISBN 978-1-77463-728-9.
|