Vyučující
|
-
Koutný Marek, prof. Mgr. Ph.D.
-
Máčalová Daniela, Ing.
-
Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod do genetických modifikací a biotechnologie 2. Molekulární základy genetických modifikací 3. Metagenomika a její využití v potravinářství 4. Bioinformatika a její využití v potravinářství 5. Metody detekce a identifikace GMO v potravinách 6. Geneticky modifikované mikroorganismy a produkce rekombinantních proteinů 7. GMO v rostlinné produkci 8. GMO v živočišné produkci 9. Legislativa a regulace GMO v potravinářství 10. Bezpečnost GMO v laboratoři a potravinářství 11. Syntetická biologie I - základy a principy 12. Syntetická biologie II - potravinářské aplikace 13. Syntetická biologie III - pokročilé přístupy a regulace 14. Budoucnost a etika GMO a syntetické biologie v potravinářství
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 16 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 24 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti molekulární biologie. |
Znalosti molekulární biologie. |
Výsledky učení |
---|
popsat principy základních metod přípravy GMO |
popsat principy základních metod přípravy GMO |
analyzovat informace o nových metodách a jejich využitelnosti |
analyzovat informace o nových metodách a jejich využitelnosti |
orientovat se v informačních zdrojích |
orientovat se v informačních zdrojích |
vyjmenovat příklady úspěšného využití GMO |
vyjmenovat příklady úspěšného využití GMO |
orientovat se v budoucích perspektivních aplikacích |
orientovat se v budoucích perspektivních aplikacích |
Odborné dovednosti |
---|
navrhnout komplementární úseky DNA vhodných vlastností |
navrhnout komplementární úseky DNA vhodných vlastností |
zkonstruovat expresní vektor in silico |
zkonstruovat expresní vektor in silico |
využívat vybrané softwarové nástroje |
využívat vybrané softwarové nástroje |
provádět základní operace v GMO laboratoři |
provádět základní operace v GMO laboratoři |
vyhledávat žádané sekvence v databázích a manipulovat s nimi |
vyhledávat žádané sekvence v databázích a manipulovat s nimi |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Laborování |
Laborování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Známkou |
Známkou |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Doporučená literatura
|
-
BLAIR, R., REGENSTEIN, J.M. Genetic modification and food quality: a down to earth analysis. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-82364-4.
-
SNUSTAD, D.P., SIMMONS, M.J., RELICHOVÁ, J. et al. Genetika. Brno: Masarykova univerzita, 2009.
-
VERMA, D.K., PATEL, A.R., BILLORIA, S., KAUSHIK, G., KAUR, M. (Ed.). Microbial Biotechnology in Food Processing and Health: Advances, Challenges, and Potential.. Palm Bay, 2023. ISBN 978-1-77463-728-9.
|