Předmět: Geneticky modifikované organizmy v potravinářství

« Zpět
Název předmětu Geneticky modifikované organizmy v potravinářství
Kód předmětu TUIOZP/TP7GM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Koutný Marek, prof. Mgr. Ph.D.
  • Máčalová Daniela, Ing.
  • Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do genetických modifikací a biotechnologie 2. Molekulární základy genetických modifikací 3. Metagenomika a její využití v potravinářství 4. Bioinformatika a její využití v potravinářství 5. Metody detekce a identifikace GMO v potravinách 6. Geneticky modifikované mikroorganismy a produkce rekombinantních proteinů 7. GMO v rostlinné produkci 8. GMO v živočišné produkci 9. Legislativa a regulace GMO v potravinářství 10. Bezpečnost GMO v laboratoři a potravinářství 11. Syntetická biologie I - základy a principy 12. Syntetická biologie II - potravinářské aplikace 13. Syntetická biologie III - pokročilé přístupy a regulace 14. Budoucnost a etika GMO a syntetické biologie v potravinářství

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 16 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 24 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti molekulární biologie.
Znalosti molekulární biologie.
Výsledky učení
popsat principy základních metod přípravy GMO
popsat principy základních metod přípravy GMO
analyzovat informace o nových metodách a jejich využitelnosti
analyzovat informace o nových metodách a jejich využitelnosti
orientovat se v informačních zdrojích
orientovat se v informačních zdrojích
vyjmenovat příklady úspěšného využití GMO
vyjmenovat příklady úspěšného využití GMO
orientovat se v budoucích perspektivních aplikacích
orientovat se v budoucích perspektivních aplikacích
Odborné dovednosti
navrhnout komplementární úseky DNA vhodných vlastností
navrhnout komplementární úseky DNA vhodných vlastností
zkonstruovat expresní vektor in silico
zkonstruovat expresní vektor in silico
využívat vybrané softwarové nástroje
využívat vybrané softwarové nástroje
provádět základní operace v GMO laboratoři
provádět základní operace v GMO laboratoři
vyhledávat žádané sekvence v databázích a manipulovat s nimi
vyhledávat žádané sekvence v databázích a manipulovat s nimi
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Laborování
Laborování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Doporučená literatura
  • BLAIR, R., REGENSTEIN, J.M. Genetic modification and food quality: a down to earth analysis. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-82364-4.
  • SNUSTAD, D.P., SIMMONS, M.J., RELICHOVÁ, J. et al. Genetika. Brno: Masarykova univerzita, 2009.
  • VERMA, D.K., PATEL, A.R., BILLORIA, S., KAUSHIK, G., KAUR, M. (Ed.). Microbial Biotechnology in Food Processing and Health: Advances, Challenges, and Potential.. Palm Bay, 2023. ISBN 978-1-77463-728-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr