|
Vyučující
|
|
|
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod do ekologie mikroorganizmů. Vývoj prvních mikroorganizmů. Evoluce mikroorganizmů. 2. Biotechnologický potenciál mikroorganizmů. 3. Taxonomické zařazení a příbuzenské vztahy vybraných biotechnologicky významných mikroorganizmů. 4. Mikrobiální konsorcia. Diverzita a indexy diverzity. 5. Studium mikrobiální diverzity a ekologických interakcí s využitím moderních biotechnologických metod. 6. Ekologická valence. Podmínky optimálního růstu mikroorganizmů, především v antropogenních ekosystémech. 7. Interakce mezi mikroorganizmy a dalšími složkami ekosystému a vliv těchto vztahů na produkci potravin. Patogenita, symbióza. 8. Ekologie mikroorganizmů využívaných při výrobě potravin. 9. Ekologie mikroorganizmů obývajících extrémní habitaty a jejich biotechnologické využití. 10. Ekologie mikroorganizmů s potenciálem degradovat škodlivé látky v životním prostředí. 11. Mikrobiální ekologie v kontextu udržitelného rozvoje. Trvale udržitelný rozvoj. 12. Mikroorganismy v regenerativním zemědělství. Ekologické funkce a interakce půdních mikroorganismů v systémech podporujících regeneraci půdy. 13. Biotechnologie pro adaptaci a mitigaci klimatické změny. Klimatická změna. Skleníkové plyny. Uhlíková stopa. 14. Nejnovější poznatky a trendy z oblasti ekologie mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a při produkci potravin.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Domácí příprava na výuku
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 22 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 28 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti anorganické a organické chemie a základů biologie člověka. |
| Znalosti anorganické a organické chemie a základů biologie člověka. |
| Výsledky učení |
|---|
| Porozumění ekologickým faktorům ovlivňujícím růst a interakce mikroorganismů v antropogenních, extrémních a přírodních ekosystémech. Znalost ekologických vztahů mikroorganismů v různých ekosystémech a jejich vlivu na produkci potravin a biotechnologické procesy. Orientace v nejnovějších poznatcích a trendech v ekologii mikroorganismů využívaných v biotechnologiích a potravinářské výrobě, včetně jejich role v udržitelném rozvoji a mitigaci klimatických změn. Porozumění principům mikrobiální ekologie v kontextu trvale udržitelného rozvoje, regenerativního zemědělství a environmentální obnovy. |
| Porozumění ekologickým faktorům ovlivňujícím růst a interakce mikroorganismů v antropogenních, extrémních a přírodních ekosystémech. Znalost ekologických vztahů mikroorganismů v různých ekosystémech a jejich vlivu na produkci potravin a biotechnologické procesy. Orientace v nejnovějších poznatcích a trendech v ekologii mikroorganismů využívaných v biotechnologiích a potravinářské výrobě, včetně jejich role v udržitelném rozvoji a mitigaci klimatických změn. Porozumění principům mikrobiální ekologie v kontextu trvale udržitelného rozvoje, regenerativního zemědělství a environmentální obnovy. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Schopnost aplikovat moderní biotechnologické a molekulární metody ke studiu mikrobiální diverzity a ekologických interakcí v různých prostředích. Dovednost analyzovat a interpretovat ekologické vztahy mikroorganismů vrůzných ekosystémech s ohledem na jejich vliv na biotechnologické procesy a produkci potravin. Schopnost hodnotit vliv antropogenních faktorů a extrémních podmínek na růst a ekologii mikroorganismů a navrhovat udržitelné postupy využívající mikrobiální ekosystémy. Dovednost využívat aktuální poznatky z oblasti mikrobiální ekologie k podpoře regenerativního zemědělství, udržitelného rozvoje, adaptace a mitigace dopadů klimatické změny. |
| Schopnost aplikovat moderní biotechnologické a molekulární metody ke studiu mikrobiální diverzity a ekologických interakcí v různých prostředích. Dovednost analyzovat a interpretovat ekologické vztahy mikroorganismů vrůzných ekosystémech s ohledem na jejich vliv na biotechnologické procesy a produkci potravin. Schopnost hodnotit vliv antropogenních faktorů a extrémních podmínek na růst a ekologii mikroorganismů a navrhovat udržitelné postupy využívající mikrobiální ekosystémy. Dovednost využívat aktuální poznatky z oblasti mikrobiální ekologie k podpoře regenerativního zemědělství, udržitelného rozvoje, adaptace a mitigace dopadů klimatické změny. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Přednášení |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
BEGON, M.; HOWARTH, W. R.; TOWNSEND, R. C. Essentials of ecology. 4th ed.. Hoboken: Wiley, 2014. ISBN 9780470909133.
-
ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
-
KLABAN, V. Ekologie mikroorganismů: ilustrovaný lexikon biologie, ekologie a patogenity mikroorganismů. Praha: Galén, 2011. ISBN 978-80-7262-770-7.
-
Singh, H.B., Vaishnav, A. New and Future Developments in Microbial Biotechnology and Bioengineering: Sustainable Agriculture. Amsterdam, 2022. ISBN 9780323855778.
|