Předmět: Ekologie mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a při produkci potravin

« Zpět
Název předmětu Ekologie mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a při produkci potravin
Kód předmětu TUIOZP/TP7EM
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šerá Jana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do ekologie mikroorganizmů. Vývoj prvních mikroorganizmů. Evoluce mikroorganizmů. 2. Biotechnologický potenciál mikroorganizmů. 3. Taxonomické zařazení a příbuzenské vztahy vybraných biotechnologicky významných mikroorganizmů. 4. Mikrobiální konsorcia. Diverzita a indexy diverzity. 5. Studium mikrobiální diverzity a ekologických interakcí s využitím moderních biotechnologických metod. 6. Ekologická valence. Podmínky optimálního růstu mikroorganizmů, především v antropogenních ekosystémech. 7. Interakce mezi mikroorganizmy a dalšími složkami ekosystému a vliv těchto vztahů na produkci potravin. Patogenita, symbióza. 8. Ekologie mikroorganizmů využívaných při výrobě potravin. 9. Ekologie mikroorganizmů obývajících extrémní habitaty a jejich biotechnologické využití. 10. Ekologie mikroorganizmů s potenciálem degradovat škodlivé látky v životním prostředí. 11. Mikrobiální ekologie v kontextu udržitelného rozvoje. Trvale udržitelný rozvoj. 12. Mikroorganismy v regenerativním zemědělství. Ekologické funkce a interakce půdních mikroorganismů v systémech podporujících regeneraci půdy. 13. Biotechnologie pro adaptaci a mitigaci klimatické změny. Klimatická změna. Skleníkové plyny. Uhlíková stopa. 14. Nejnovější poznatky a trendy z oblasti ekologie mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a při produkci potravin.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Domácí příprava na výuku - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 22 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti anorganické a organické chemie a základů biologie člověka.
Znalosti anorganické a organické chemie a základů biologie člověka.
Výsledky učení
Porozumění ekologickým faktorům ovlivňujícím růst a interakce mikroorganismů v antropogenních, extrémních a přírodních ekosystémech. Znalost ekologických vztahů mikroorganismů v různých ekosystémech a jejich vlivu na produkci potravin a biotechnologické procesy. Orientace v nejnovějších poznatcích a trendech v ekologii mikroorganismů využívaných v biotechnologiích a potravinářské výrobě, včetně jejich role v udržitelném rozvoji a mitigaci klimatických změn. Porozumění principům mikrobiální ekologie v kontextu trvale udržitelného rozvoje, regenerativního zemědělství a environmentální obnovy.
Porozumění ekologickým faktorům ovlivňujícím růst a interakce mikroorganismů v antropogenních, extrémních a přírodních ekosystémech. Znalost ekologických vztahů mikroorganismů v různých ekosystémech a jejich vlivu na produkci potravin a biotechnologické procesy. Orientace v nejnovějších poznatcích a trendech v ekologii mikroorganismů využívaných v biotechnologiích a potravinářské výrobě, včetně jejich role v udržitelném rozvoji a mitigaci klimatických změn. Porozumění principům mikrobiální ekologie v kontextu trvale udržitelného rozvoje, regenerativního zemědělství a environmentální obnovy.
Odborné dovednosti
Schopnost aplikovat moderní biotechnologické a molekulární metody ke studiu mikrobiální diverzity a ekologických interakcí v různých prostředích. Dovednost analyzovat a interpretovat ekologické vztahy mikroorganismů vrůzných ekosystémech s ohledem na jejich vliv na biotechnologické procesy a produkci potravin. Schopnost hodnotit vliv antropogenních faktorů a extrémních podmínek na růst a ekologii mikroorganismů a navrhovat udržitelné postupy využívající mikrobiální ekosystémy. Dovednost využívat aktuální poznatky z oblasti mikrobiální ekologie k podpoře regenerativního zemědělství, udržitelného rozvoje, adaptace a mitigace dopadů klimatické změny.
Schopnost aplikovat moderní biotechnologické a molekulární metody ke studiu mikrobiální diverzity a ekologických interakcí v různých prostředích. Dovednost analyzovat a interpretovat ekologické vztahy mikroorganismů vrůzných ekosystémech s ohledem na jejich vliv na biotechnologické procesy a produkci potravin. Schopnost hodnotit vliv antropogenních faktorů a extrémních podmínek na růst a ekologii mikroorganismů a navrhovat udržitelné postupy využívající mikrobiální ekosystémy. Dovednost využívat aktuální poznatky z oblasti mikrobiální ekologie k podpoře regenerativního zemědělství, udržitelného rozvoje, adaptace a mitigace dopadů klimatické změny.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Exkurze
Exkurze
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Exkurze
Exkurze
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • BEGON, M.; HOWARTH, W. R.; TOWNSEND, R. C. Essentials of ecology. 4th ed.. Hoboken: Wiley, 2014. ISBN 9780470909133.
  • ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
  • KLABAN, V. Ekologie mikroorganismů: ilustrovaný lexikon biologie, ekologie a patogenity mikroorganismů. Praha: Galén, 2011. ISBN 978-80-7262-770-7.
  • Singh, H.B., Vaishnav, A. New and Future Developments in Microbial Biotechnology and Bioengineering: Sustainable Agriculture. Amsterdam, 2022. ISBN 9780323855778.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr