Předmět: Laboratoř mikrobiologie potravin

« Zpět
Název předmětu Laboratoř mikrobiologie potravin
Kód předmětu TUIOZP/TP6LM
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Pleva Pavel, Ing. Ph.D.
  • Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Bezpečnost práce, přístroje v laboratoři, organizace a úvod do laboratorních cvičení. 2. Indikátorové mikroorganizmy v potravinách - selektivně-diagnostické půdy 3. Indikátorové a patogenní mikroorganizmy v potravinách - chromogenní půdy. 4. Růst a množení bakteriálních buněk v prostředí antimikrobiálních látek - difúzní metody. 5. Růst a množení bakteriálních buněk v prostředí antimikrobiálních látek - diluční metody. 6. Patogenní mikroorganizmy v potravinách - stanovení dle ČSN (Salmonella). 7. Patogenní mikroorganizmy v potravinách - stanovení dle ČSN (Listeria monocytogenes). 8. Mikroorganizmy v potravinách živočišného původu (stanovení dle ČSN 56 9609). 9. Mikroorganizmy v potravinách rostlinného původu (stanovení dle ČSN 56 9609). 10. Zápočtová písemka, kontrola protokolů, zápočet.

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování, Praktické procvičování
  • Příprava na zápočet - 90 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Vymezit základní pojmy v mikrobiologii, a to zejména sterilizace, desinfekce, kontaminace a související.
Vymezit základní pojmy v mikrobiologii, a to zejména sterilizace, desinfekce, kontaminace a související.
Odborné dovednosti
Pracovat dle zásad aseptické práce.
Pracovat dle zásad aseptické práce.
Inokulovat živná média různými technikami včetně křížového roztěru.
Inokulovat živná média různými technikami včetně křížového roztěru.
Provést Gramovo barvení a vyhodnotit.
Provést Gramovo barvení a vyhodnotit.
Provést mikrobiologický rozbor potraviny.
Provést mikrobiologický rozbor potraviny.
Výsledky učení
Odborné znalosti
Vysvětlit rozdíl mezi kvantitativním a kvalitativním stanovením citlivosti na antimikrobiální látky.
Vysvětlit rozdíl mezi kvantitativním a kvalitativním stanovením citlivosti na antimikrobiální látky.
Popsat principy fungování základních selektivně-diagnostických a chromogenních půd v potravinářské mikrobiologii.
Popsat principy fungování základních selektivně-diagnostických a chromogenních půd v potravinářské mikrobiologii.
Vyhledat a navrhnout stanovení parametrů pro mikrobiologický rozbor potravin dle legislativních limitů či norem.
Vyhledat a navrhnout stanovení parametrů pro mikrobiologický rozbor potravin dle legislativních limitů či norem.
Rozeznat základní skupiny mikroorganizmů významné v potravinách na základě jejich vlastností získaných makroskopickými, mikroskopickými a biochemickými testy.
Rozeznat základní skupiny mikroorganizmů významné v potravinách na základě jejich vlastností získaných makroskopickými, mikroskopickými a biochemickými testy.
Vysvětlit význam patogenních mikroorganizmů v potravinách.
Vysvětlit význam patogenních mikroorganizmů v potravinách.
Odborné dovednosti
Zhodnotit vliv antimikrobiálních látek na mikroorganismy kvantitativními a kvalitativními metodami.
Zhodnotit vliv antimikrobiálních látek na mikroorganismy kvantitativními a kvalitativními metodami.
Kultivovat a vyhodnotit růst mikroorganizmů na základních, selektivních, selektivně-diagnostických a chromogenních půdách.
Kultivovat a vyhodnotit růst mikroorganizmů na základních, selektivních, selektivně-diagnostických a chromogenních půdách.
Navrhnout a provést stanovení patogenů Salmonella a Listeria monocytogenes v potravinách.
Navrhnout a provést stanovení patogenů Salmonella a Listeria monocytogenes v potravinách.
Provádět stanovení indikátorových mikroorganismů v potravinách a zhodnotit dle limitů ČSN 569609 a Nařízení Komise 2073/2005.
Provádět stanovení indikátorových mikroorganismů v potravinách a zhodnotit dle limitů ČSN 569609 a Nařízení Komise 2073/2005.
Identifikovat bakterie pomocí mikroskopických a biochemických metod.
Identifikovat bakterie pomocí mikroskopických a biochemických metod.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Didaktický test
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Didaktický test
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • ČSN normy v platném znění.
  • ALBERTS, B. Základy buněčné biologie. Ústí nad Labem: Espero, 2001. ISBN 80-902906-2-0.
  • Černíková, M. Praktická cvičení z potravinářské mikrobiologie. UTB ve Zlíně, 2010. ISBN 978-80-7318-749-1.
  • DOYLE, M.P., BUCHANAN, R. Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. 4th Ed.. Washington: ASM Press, 2013. ISBN 978-1-55581-626-1.
  • MONTVILLE, T.J., MATTHEWS, K.R., KNIEL, K.E. Food Microbiology: An Introduction. 3rd Ed.. Washington: ASM Press, 2012. ISBN 978-1-55581-636-0.
  • ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr