|
Vyučující
|
-
Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
-
Šerá Jana, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Úvod do problematiky - definice pojmů, členění biotechnologií a jejich přínos. - Mikroorganizmy využívané v biotechnologiích a jejich kultivace. - Sladařství a pivovarství. - Vinařství. - Lihovarnictví a výroba lihu. - Výroba pekařského droždí a mikrobní biomasy. Výroba octa. - Fermentované potraviny živočišného a rostlinného původu. - Enzymové biotechnologie. - Průmyslová produkce organických kyselin (mléčná, citronová, aminokyseliny ..). - Průmyslová produkce ostatních organických sloučenin a biopolymerů (glycerol, butanol, aceton, lipidy, polysacharidy, proteiny ..). - Průmyslová produkce vitaminů a alkaloidů. - Průmyslová produkce antibiotik a dalších farmakologických přípravků. - Environmentální biotechnologie, využití biotechnologií v zemědělství. - Nové aspekty biotechnologií - biosenzory, nanobiotechnologie.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
- Příprava na zkoušku
- 60 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 38 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| definovat jednotlivá biotechnologická odvětví |
| definovat jednotlivá biotechnologická odvětví |
| popsat biotechnologickou výrobu aminokyselin a organických kyselin |
| popsat biotechnologickou výrobu aminokyselin a organických kyselin |
| popsat biotechnologickou výrobu vybraných farmak |
| popsat biotechnologickou výrobu vybraných farmak |
| popsat výrobu biomasy |
| popsat výrobu biomasy |
| popsat výrobu etanolu a alkoholických nápojů |
| popsat výrobu etanolu a alkoholických nápojů |
| Odborné dovednosti |
|---|
| navrhnout postup výroby vybraných primárních metabolitů |
| navrhnout postup výroby vybraných primárních metabolitů |
| navrhnout postup výroby vybraných sekundárních metabolitů |
| navrhnout postup výroby vybraných sekundárních metabolitů |
| analyzovat využití organizmů při ochraně životního prostředí |
| analyzovat využití organizmů při ochraně životního prostředí |
| navrhnout postup výroby biomasy mikroorganizmů využitelných pro biotechnologické aplikace |
| navrhnout postup výroby biomasy mikroorganizmů využitelných pro biotechnologické aplikace |
| optimalizovat proces výroby piva a vína |
| optimalizovat proces výroby piva a vína |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Didaktický test |
| Známkou |
| Známkou |
| Didaktický test |
|
Doporučená literatura
|
-
BENEŠOVÁ, E., FUSEK, M., HUBÁLKOVÁ, P. Bioléčiva, 2.vyd.. Praha: VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-955-6.
-
HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
-
KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava: KEY Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
LEE, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology, 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-38495-4.
-
MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
|