Vyučující
|
-
Šerá Jana, Ing. Ph.D.
-
Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Úvod do problematiky - definice pojmů, členění biotechnologií a jejich přínos. - Mikroorganizmy využívané v biotechnologiích a jejich kultivace. - Sladařství a pivovarství. - Vinařství. - Lihovarnictví a výroba lihu. - Výroba pekařského droždí a mikrobní biomasy. Výroba octa. - Fermentované potraviny živočišného a rostlinného původu. - Enzymové biotechnologie. - Průmyslová produkce organických kyselin (mléčná, citronová, aminokyseliny ..). - Průmyslová produkce ostatních organických sloučenin a biopolymerů (glycerol, butanol, aceton, lipidy, polysacharidy, proteiny ..). - Průmyslová produkce vitaminů a alkaloidů. - Průmyslová produkce antibiotik a dalších farmakologických přípravků. - Environmentální biotechnologie, využití biotechnologií v zemědělství. - Nové aspekty biotechnologií - biosenzory, nanobiotechnologie.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
definovat jednotlivá biotechnologická odvětví |
definovat jednotlivá biotechnologická odvětví |
popsat biotechnologickou výrobu aminokyselin a organických kyselin |
popsat biotechnologickou výrobu aminokyselin a organických kyselin |
popsat biotechnologickou výrobu vybraných farmak |
popsat biotechnologickou výrobu vybraných farmak |
popsat výrobu biomasy |
popsat výrobu biomasy |
popsat výrobu etanolu a alkoholických nápojů |
popsat výrobu etanolu a alkoholických nápojů |
Odborné dovednosti |
---|
navrhnout postup výroby vybraných primárních metabolitů |
navrhnout postup výroby vybraných primárních metabolitů |
navrhnout postup výroby vybraných sekundárních metabolitů |
navrhnout postup výroby vybraných sekundárních metabolitů |
analyzovat využití organizmů při ochraně životního prostředí |
analyzovat využití organizmů při ochraně životního prostředí |
navrhnout postup výroby biomasy mikroorganizmů využitelných pro biotechnologické aplikace |
navrhnout postup výroby biomasy mikroorganizmů využitelných pro biotechnologické aplikace |
optimalizovat proces výroby piva a vína |
optimalizovat proces výroby piva a vína |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Známkou |
Známkou |
Didaktický test |
Doporučená literatura
|
-
BENEŠOVÁ, E., FUSEK, M., HUBÁLKOVÁ, P. Bioléčiva, 2.vyd.. Praha: VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-955-6.
-
HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
-
KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava: KEY Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
LEE, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology, 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-38495-4.
-
MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
|