Předmět: Tradiční a průmyslové biotechnologie

« Zpět
Název předmětu Tradiční a průmyslové biotechnologie
Kód předmětu TUIOZP/TP5TP
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šerá Jana, Ing. Ph.D.
  • Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Úvod do problematiky - definice pojmů, členění biotechnologií a jejich přínos. - Mikroorganizmy využívané v biotechnologiích a jejich kultivace. - Sladařství a pivovarství. - Vinařství. - Lihovarnictví a výroba lihu. - Výroba pekařského droždí a mikrobní biomasy. Výroba octa. - Fermentované potraviny živočišného a rostlinného původu. - Enzymové biotechnologie. - Průmyslová produkce organických kyselin (mléčná, citronová, aminokyseliny ..). - Průmyslová produkce ostatních organických sloučenin a biopolymerů (glycerol, butanol, aceton, lipidy, polysacharidy, proteiny ..). - Průmyslová produkce vitaminů a alkaloidů. - Průmyslová produkce antibiotik a dalších farmakologických přípravků. - Environmentální biotechnologie, využití biotechnologií v zemědělství. - Nové aspekty biotechnologií - biosenzory, nanobiotechnologie.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
definovat jednotlivá biotechnologická odvětví
definovat jednotlivá biotechnologická odvětví
popsat biotechnologickou výrobu aminokyselin a organických kyselin
popsat biotechnologickou výrobu aminokyselin a organických kyselin
popsat biotechnologickou výrobu vybraných farmak
popsat biotechnologickou výrobu vybraných farmak
popsat výrobu biomasy
popsat výrobu biomasy
popsat výrobu etanolu a alkoholických nápojů
popsat výrobu etanolu a alkoholických nápojů
Odborné dovednosti
navrhnout postup výroby vybraných primárních metabolitů
navrhnout postup výroby vybraných primárních metabolitů
navrhnout postup výroby vybraných sekundárních metabolitů
navrhnout postup výroby vybraných sekundárních metabolitů
analyzovat využití organizmů při ochraně životního prostředí
analyzovat využití organizmů při ochraně životního prostředí
navrhnout postup výroby biomasy mikroorganizmů využitelných pro biotechnologické aplikace
navrhnout postup výroby biomasy mikroorganizmů využitelných pro biotechnologické aplikace
optimalizovat proces výroby piva a vína
optimalizovat proces výroby piva a vína
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Známkou
Známkou
Didaktický test
Doporučená literatura
  • BENEŠOVÁ, E., FUSEK, M., HUBÁLKOVÁ, P. Bioléčiva, 2.vyd.. Praha: VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-955-6.
  • HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
  • KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava: KEY Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • LEE, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology, 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-38495-4.
  • MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr