Předmět: Tradiční a moderní biotechnologie

« Zpět
Název předmětu Tradiční a moderní biotechnologie
Kód předmětu TUIOZP/TP5TM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Biotechnologie základní pojmy, rozdělení, historie. Základy fermentačních technologií. - Fermentační zařízení, bioreaktory. Kultivační a produkční média. Suroviny pro technologické využití. - Organizmy využívané v biotechnologiích. Hlavní metabolické dráhy průmyslově významných mikroorganizmů. Mikrobiální metabolity a možnosti jejich využití. Využití enzymů v biotechnologiích. - Teoretické základy kultivace mikroorganizmů. Faktory ovlivňující kultivaci mikroorganizmů. - Využití mikroorganizmů při výrobě fermentovaných potravin a nápojů a zlepšení jejich vlastností - funkční potraviny a nutraceutika. - Biotechnologie organických kyselin. Výroba octa. - Biosyntéza aminokyselin, vitaminů a léčiv. - Průmyslová výroba mikrobní biomasy, pekařské droždí. - Moderní biotechnologie získávání geneticky modifikovaných organizmů a jejich využití v biotechnologiích. - Genomika. Transgenní rostliny. Genetika hospodářských zvířat. - Moderní biotechnologie v potravinářství. Genové inženýrství a jeho využití při produkci čistých kultur používaných v potravinářství. Detekce geneticky modifikovaných organizmů. - Biotechnologie v ochraně lidského zdraví. - Biotechnologické zpracování živočišných a rostlinných odpadů. Environmentální biotechnologie. - Bezpečnost a rizika biotechnologií.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
vysvětlit základní pojmy využívané v biotechnologiích
vysvětlit základní pojmy využívané v biotechnologiích
vyjmenovat a popsat kultivační média a způsoby kultivace mikroorganizmů
vyjmenovat a popsat kultivační média a způsoby kultivace mikroorganizmů
vyjmenovat základní organizmy využívané v biotechnologiích
vyjmenovat základní organizmy využívané v biotechnologiích
vysvětlit, co se děje v procesu fermentace
vysvětlit, co se děje v procesu fermentace
vyjmenovat a popsat základní typy bioreaktorů
vyjmenovat a popsat základní typy bioreaktorů
Odborné dovednosti
navrhnout a naplánovat projekt
navrhnout a naplánovat projekt
provést samostatně mikrobiologickou analýzu
provést samostatně mikrobiologickou analýzu
vyhodnotit a zpracovat výsledky provedených analýz
vyhodnotit a zpracovat výsledky provedených analýz
vyvodit závěry plynoucí ze získaných výsledků
vyvodit závěry plynoucí ze získaných výsledků
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Analýza prezentace studenta
Analýza prezentace studenta
Známkou
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Doporučená literatura
  • BENEŠOVÁ, E., FUSEK, M., HUBÁLKOVÁ, P. Bioléčiva, 2.vyd.. Praha: VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-955-6.
  • HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • LEE, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology, 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-38495-4.
  • MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr