|
Vyučující
|
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Biotechnologie základní pojmy, rozdělení, historie. Základy fermentačních technologií. - Fermentační zařízení, bioreaktory. Kultivační a produkční média. Suroviny pro technologické využití. - Organizmy využívané v biotechnologiích. Hlavní metabolické dráhy průmyslově významných mikroorganizmů. Mikrobiální metabolity a možnosti jejich využití. Využití enzymů v biotechnologiích. - Teoretické základy kultivace mikroorganizmů. Faktory ovlivňující kultivaci mikroorganizmů. - Využití mikroorganizmů při výrobě fermentovaných potravin a nápojů a zlepšení jejich vlastností - funkční potraviny a nutraceutika. - Biotechnologie organických kyselin. Výroba octa. - Biosyntéza aminokyselin, vitaminů a léčiv. - Průmyslová výroba mikrobní biomasy, pekařské droždí. - Moderní biotechnologie získávání geneticky modifikovaných organizmů a jejich využití v biotechnologiích. - Genomika. Transgenní rostliny. Genetika hospodářských zvířat. - Moderní biotechnologie v potravinářství. Genové inženýrství a jeho využití při produkci čistých kultur používaných v potravinářství. Detekce geneticky modifikovaných organizmů. - Biotechnologie v ochraně lidského zdraví. - Biotechnologické zpracování živočišných a rostlinných odpadů. Environmentální biotechnologie. - Bezpečnost a rizika biotechnologií.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| vysvětlit základní pojmy využívané v biotechnologiích |
| vysvětlit základní pojmy využívané v biotechnologiích |
| vyjmenovat a popsat kultivační média a způsoby kultivace mikroorganizmů |
| vyjmenovat a popsat kultivační média a způsoby kultivace mikroorganizmů |
| vyjmenovat základní organizmy využívané v biotechnologiích |
| vyjmenovat základní organizmy využívané v biotechnologiích |
| vysvětlit, co se děje v procesu fermentace |
| vysvětlit, co se děje v procesu fermentace |
| vyjmenovat a popsat základní typy bioreaktorů |
| vyjmenovat a popsat základní typy bioreaktorů |
| Odborné dovednosti |
|---|
| navrhnout a naplánovat projekt |
| navrhnout a naplánovat projekt |
| provést samostatně mikrobiologickou analýzu |
| provést samostatně mikrobiologickou analýzu |
| vyhodnotit a zpracovat výsledky provedených analýz |
| vyhodnotit a zpracovat výsledky provedených analýz |
| vyvodit závěry plynoucí ze získaných výsledků |
| vyvodit závěry plynoucí ze získaných výsledků |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Známkou |
| Známkou |
| Analýza prezentace studenta |
| Analýza prezentace studenta |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
BENEŠOVÁ, E., FUSEK, M., HUBÁLKOVÁ, P. Bioléčiva, 2.vyd.. Praha: VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-955-6.
-
HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
LEE, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology, 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-38495-4.
-
MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
|