Předmět: Potravinářská mikrobiologie

« Zpět
Název předmětu Potravinářská mikrobiologie
Kód předmětu TUIOZP/TP5PM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Purevdorj Khatantuul, Ing. Ph.D.
  • Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
  • Pleva Pavel, Ing. Ph.D.
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Úlohy potravinářské mikrobiologie. Morfologie mikroorganizmů. - Potravinářsky významné bakterie a viry. - Potravinářsky významné kvasinky a plísně. - Vliv faktorů vnějšího prostředí a potravin na jejich mikrobiologickou jakost. - Metabolizmus mikroorganizmů ve vztahu k potravinářským technologiím. - Metody stanovení mikroorganizmů a jejich produktů v potravinách. - Indikátorové mikroorganizmy využívané při zkoumání potravin. - Onemocnění mikrobiálního původu způsobená potravinami. - Mikrobiální kultury v potravinářském průmyslu. Probiotika a funkční potraviny. - Geneticky modifikované organizmy v potravinářských technologiích. - Mikrobiologie mléka, nefermentovaných a fermentovaných mléčných výrobků a sýrů. - Mikrobiologie masa a masných produktů, drůbeže, ryb, vajec a vaječných produktů. - Mikrobiologie potravin rostlinného původu (obiloviny, pekárenské a cukrářské výrobky, oleje a tuky). - Mikrobiologie ostatních potravin a surovin (ovoce a zelenina, nápoje, lahůdky, polotovary, hotové pokrmy).

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování, Týmová práce
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti obecné mikrobiologie.
Znalosti obecné mikrobiologie.
Výsledky učení
popsat rozdíly mezi prokaryotickými a eukaryotickými mikroorganizmy vyskytujícími se v potravinách
popsat rozdíly mezi prokaryotickými a eukaryotickými mikroorganizmy vyskytujícími se v potravinách
vyjmenovat nejvýznamější bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách
vyjmenovat nejvýznamější bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách
vyjmenovat a charakterizovat nejvýznamnější mikroorganizmy a parazity způsobující onemocnění z potravin
vyjmenovat a charakterizovat nejvýznamnější mikroorganizmy a parazity způsobující onemocnění z potravin
vyjmenovat faktory ovlivňující přítomnost a přežívání mikroorganizmů v potravinách
vyjmenovat faktory ovlivňující přítomnost a přežívání mikroorganizmů v potravinách
vysvětlit rozdíly mezi alimentárními infekcemi a intoxikacemi
vysvětlit rozdíly mezi alimentárními infekcemi a intoxikacemi
Odborné dovednosti
realizovat použití norem (ISO, ISO EN, ČSN) pro stanovení vybraných indikátorových mikroorganizmů v potravinách
realizovat použití norem (ISO, ISO EN, ČSN) pro stanovení vybraných indikátorových mikroorganizmů v potravinách
využívat selektivní a selektivně diagnostická kultivační média pro indikátorové mikroorganizmy
využívat selektivní a selektivně diagnostická kultivační média pro indikátorové mikroorganizmy
navrhnout postup mikrobiologické analýzy potravin
navrhnout postup mikrobiologické analýzy potravin
mikrobiologicky zhodnotit potraviny a suroviny pro výrobu potravin
mikrobiologicky zhodnotit potraviny a suroviny pro výrobu potravin
poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin
poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Týmová práce
Týmová práce
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Známkou
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • ADAMS, M.R. Food Microbiology. Cambridge: RSC Publishing, 2008. ISBN 978-0-85404-284-5.
  • GÖRNER, F., VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia poživatín. Bratislava: Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
  • ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
  • RAY, B., BHUNIA, A. Fundamental Food Microbiology. 5th Ed.. Boca Raton: CRS Press, 2014. ISBN 978-1-4665-6443-5.
  • ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.
  • VLKOVÁ, E., RADA, V., KILLER, J. Potravinářská mikrobiologie. Praha: ČZU v Praze, 2011. ISBN 978-80-213-1988-2.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr