Předmět: Biotechnologický projekt

« Zpět
Název předmětu Biotechnologický projekt
Kód předmětu TUIOZP/TP5BR
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
  • Pleva Pavel, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod, organizace, zadání témat projektů, diskuze. 2. Databáze, získávání informací, kontakty. 3. Možnosti a návrhy řešení jednotlivých projektů. 4.-7. Individuální řešení projektu, konzultace s vedoucím učitelem. 8.-10. Průběžné hodnocení projektu, ev. úpravy po konzultaci s vedoucím učitelem. 11.-12. Vypracování zprávy z řešeného projektu. 13. Příprava prezentace projektu. 14. Prezentace a obhájení výsledků projektu.

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Praktické procvičování
  • Příprava na zápočet - 90 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 90 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
popsat základní principy biotechnologického procesu
popsat základní principy biotechnologického procesu
charakterizovat jednotlivé kroky plánování, přípravy, průběhu a vyhodnocení biotechnologického procesu
charakterizovat jednotlivé kroky plánování, přípravy, průběhu a vyhodnocení biotechnologického procesu
Odborné dovednosti
připravit návrh samostatného vědeckého projektu odpovídajícího rozsahu s pomocí odborných zdrojů
připravit návrh samostatného vědeckého projektu odpovídajícího rozsahu s pomocí odborných zdrojů
naplánovat jednotlivé praktické kroky projektu včetně rozvržení času a přípravy materiálu
naplánovat jednotlivé praktické kroky projektu včetně rozvržení času a přípravy materiálu
provést mikrobiologické analýzy v rámci svého naplánovaného projektu
provést mikrobiologické analýzy v rámci svého naplánovaného projektu
vyhodnotit výsledky všech provedených analýz
vyhodnotit výsledky všech provedených analýz
prezentovat získané výsledky a vyvodit závěry
prezentovat získané výsledky a vyvodit závěry
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza prezentace studenta
Známkou
Známkou
Analýza prezentace studenta
Doporučená literatura
  • BAMFORTH, Ch.W., WARD, R.E. The Oxford handbook of food fermentations. Oxford: Oxford University Press, 2014. ISBN 978-0-19-974270-7.
  • CUSTERS, R. Průvodce biotechnologiemi: biotechnologie v zemědělství a potravinářství. Praha: Academia, 2006. ISBN 80-200-1350-4.
  • KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava: KEY Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
  • LEE, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology, 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-38495-4.
  • MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
  • RENNEBERG, R. et al. Biotechnology for beginners, 2nd ed.. Amsterdam: Elsevier/AP, 2017. ISBN 978-0-12-801224-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr