Vyučující
|
-
Koutný Marek, prof. Mgr. Ph.D.
-
Pleva Pavel, Ing. Ph.D.
-
Jančová Petra, Mgr. Ph.D.
-
Baťová Adéla, Mgr.
-
Sotolářová Jitka, Ing.
-
Šenkárová Lenka, Ing. Ph.D.
-
Bábková Dagmar, Ing.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvodní hodina: Školení bezpečnosti práce v laboratoři, vážení, pipetování, měření na UV/VIS spektrofotometru, příprava pufrů. 2. Sacharidy: Chemické vlastnosti sacharidů, důkazové reakce skupin monosacharidů, identifikace neznámého vzorku, hydrolýza polysacharidu. 3. Aminokyseliny, proteiny: Důkazové reakce postranních řetězců aminokyselin, identifikace neznámého vzorku, denaturace proteinů. 4. Afinitní chromatografie: Izolace a purifikace laktátdehydrogenasy z biologického materiálu, detekce aktivity. 5. Enzymy, enzymová aktivita: Sledování a kvantifikace aktivity amylasy z lidských slin, důkaz peroxidasové aktivity v mléce. 6. Purifikace enzymu: Dvou stupňová purifikace fenoloxidasy z plodnice žampionu, frakcionace acetonem, chromatografie na iontoměniči, detekce aktivity. 7. Lipidy: Izolace fosfolipidů z vaječného žloutku; důkazové reakce (cholesterol, cholin, kyselina fosforečná); emulgační schopnost fosfatidů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Laborování
- Účast na výuce
- 28 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 22 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalost organické chemie a biochemie. |
Znalost organické chemie a biochemie. |
Výsledky učení |
---|
Zná základní pojmy používané v biochemické laboratoři. |
Zná základní pojmy používané v biochemické laboratoři. |
Má teoretické základy základních operací používaných v biochemické laboratoři. |
Má teoretické základy základních operací používaných v biochemické laboratoři. |
Odborné dovednosti |
---|
má praktické zkušenosti se základními operacemi v biochemické laboratoři. |
má praktické zkušenosti se základními operacemi v biochemické laboratoři. |
umí připravit pufry a pracovat v puflovaném prostředí. |
umí připravit pufry a pracovat v puflovaném prostředí. |
umí základy práce s proteiny a enzymy. |
umí základy práce s proteiny a enzymy. |
umí základy purifikace proteinů. |
umí základy purifikace proteinů. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...) |
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...) |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
KODÍČEK M., VALENTOVÁ O., HYNEK R. Biochemie; chemický pohled na biologický svět. Praha: VŠCHT v Praze, 2015. ISBN 978-80-7080-927-3.
-
Robert K. Murray. Harperova ilustrovaná biochemie. Galén, spol. s r.o., 2012. ISBN 978-80-7262-907-7.
|