|
Vyučující
|
|
|
|
Obsah předmětu
|
1. Úlohy potravinářské mikrobiologie. Buňka mikroorganizmů. 2. Potravinářsky významné bakterie a viry. 3. Potravinářsky významné kvasinky a plísně. 4. Růst a množení mikroorganizmů v potravinách. 5. Vliv faktorů vnějšího prostředí a potravin na jejich mikrobiologickou jakost. 6. Metabolizmus mikroorganizmů ve vztahu k potravinářským technologiím. 7. Metody stanovení mikroorganizmů a jejich produktů v potravinách. 8. Indikátorové mikroorganizmy využívané při zkoumání potravin, patogenní mikroorganizmy v potravinách. 9. Mikrobiální kultury v potravinářském průmyslu. Probiotika a funkční potraviny. 10. Geneticky modifikované organizmy v potravinářských technologiích. 11. Mikrobiologie potravin živočišného původu (mléko a mléčné výrobky, maso, drůbež, ryby, vejce). 12. Mikrobiologie potravin rostlinného původu (obiloviny, pekárenské a cukrářské výrobky, oleje a tuky). 13. Mikrobiologie dalších gastronomických produktů (ovoce a zelenina, nápoje, lahůdky, polotovary, hotové pokrmy). 14. Základy konzervárenství a mikrobiologie konzervárenských produktů.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 28 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Popsat základní vlastnosti významných skupin mikroorganizmů - bakterií, kvasinek a vláknitých mikroskopických hub |
| Popsat základní vlastnosti významných skupin mikroorganizmů - bakterií, kvasinek a vláknitých mikroskopických hub |
| Vyjmenovat faktory ovlivňující přítomnost a přežívání mikroorganizmů v potravinách |
| Vyjmenovat faktory ovlivňující přítomnost a přežívání mikroorganizmů v potravinách |
| Vyjmenovat nejvýznamnější bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách |
| Vyjmenovat nejvýznamnější bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách |
| Popsat mikrobiotu hlavních potravinářských komodit |
| Popsat mikrobiotu hlavních potravinářských komodit |
| Vyjmenovat a charakterizovat nejvýznamnější mikroorganizmy a parazity způsobující onemocnění z potravin |
| Vyjmenovat a charakterizovat nejvýznamnější mikroorganizmy a parazity způsobující onemocnění z potravin |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Zhodnotit pokrmy z mikrobiologického hlediska |
| Zhodnotit pokrmy z mikrobiologického hlediska |
| Mikrobiologicky zhodnotit suroviny pro výrobu pokrmů |
| Mikrobiologicky zhodnotit suroviny pro výrobu pokrmů |
| Analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v gastronomických provozech |
| Analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v gastronomických provozech |
| Poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin |
| Poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin |
| Navrhnout postup mikrobiologické analýzy potravin a pokrmů |
| Navrhnout postup mikrobiologické analýzy potravin a pokrmů |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Aktivizující (simulace, hry, dramatizace) |
| Aktivizující (simulace, hry, dramatizace) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Známkou |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
ADAMS, M.R. Food Microbiology. Cambridge: RSC Publishing, 2008. ISBN 978-0-85404-284-5.
-
GÖRNER, F., VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia poživatín. Bratislava: Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
-
ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
-
NĚMEC, M., MATOULKOVÁ, D. Základy obecné mikrobiologie. Brno: MU, 2015. ISBN 978-80-210-7923-6.
-
RAY, B., BHUNIA, A. Fundamental Food Microbiology. 5th Ed.. Boca Raton: CRC Press, 2014. ISBN 978-1-4665-64435.
-
ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.
-
VLKOVÁ, E., RADA, V., KILLER, J. Potravinářská mikrobiologie. Praha: ČZU, 2011. ISBN 978-80-213-1988-2.
|