Vyučující
|
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
-
Purevdorj Khatantuul, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úlohy potravinářské mikrobiologie. Buňka mikroorganizmů. 2. Potravinářsky významné bakterie a viry. 3. Potravinářsky významné kvasinky a plísně. 4. Růst a množení mikroorganizmů v potravinách. 5. Vliv faktorů vnějšího prostředí a potravin na jejich mikrobiologickou jakost. 6. Metabolizmus mikroorganizmů ve vztahu k potravinářským technologiím. 7. Metody stanovení mikroorganizmů a jejich produktů v potravinách. 8. Indikátorové mikroorganizmy využívané při zkoumání potravin, patogenní mikroorganizmy v potravinách. 9. Mikrobiální kultury v potravinářském průmyslu. Probiotika a funkční potraviny. 10. Geneticky modifikované organizmy v potravinářských technologiích. 11. Mikrobiologie potravin živočišného původu (mléko a mléčné výrobky, maso, drůbež, ryby, vejce). 12. Mikrobiologie potravin rostlinného původu (obiloviny, pekárenské a cukrářské výrobky, oleje a tuky). 13. Mikrobiologie dalších gastronomických produktů (ovoce a zelenina, nápoje, lahůdky, polotovary, hotové pokrmy). 14. Základy konzervárenství a mikrobiologie konzervárenských produktů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Popsat základní vlastnosti významných skupin mikroorganizmů - bakterií, kvasinek a vláknitých mikroskopických hub |
Popsat základní vlastnosti významných skupin mikroorganizmů - bakterií, kvasinek a vláknitých mikroskopických hub |
Vyjmenovat faktory ovlivňující přítomnost a přežívání mikroorganizmů v potravinách |
Vyjmenovat faktory ovlivňující přítomnost a přežívání mikroorganizmů v potravinách |
Vyjmenovat nejvýznamnější bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách |
Vyjmenovat nejvýznamnější bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách |
Popsat mikrobiotu hlavních potravinářských komodit |
Popsat mikrobiotu hlavních potravinářských komodit |
Vyjmenovat a charakterizovat nejvýznamnější mikroorganizmy a parazity způsobující onemocnění z potravin |
Vyjmenovat a charakterizovat nejvýznamnější mikroorganizmy a parazity způsobující onemocnění z potravin |
Odborné dovednosti |
---|
Zhodnotit pokrmy z mikrobiologického hlediska |
Zhodnotit pokrmy z mikrobiologického hlediska |
Mikrobiologicky zhodnotit suroviny pro výrobu pokrmů |
Mikrobiologicky zhodnotit suroviny pro výrobu pokrmů |
Analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v gastronomických provozech |
Analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v gastronomických provozech |
Poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin |
Poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin |
Navrhnout postup mikrobiologické analýzy potravin a pokrmů |
Navrhnout postup mikrobiologické analýzy potravin a pokrmů |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Aktivizující (simulace, hry, dramatizace) |
Aktivizující (simulace, hry, dramatizace) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Didaktický test |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
ADAMS, M.R. Food Microbiology. Cambridge: RSC Publishing, 2008. ISBN 978-0-85404-284-5.
-
GÖRNER, F., VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia poživatín. Bratislava: Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
-
ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
-
NĚMEC, M., MATOULKOVÁ, D. Základy obecné mikrobiologie. Brno: MU, 2015. ISBN 978-80-210-7923-6.
-
RAY, B., BHUNIA, A. Fundamental Food Microbiology. 5th Ed.. Boca Raton: CRC Press, 2014. ISBN 978-1-4665-64435.
-
ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.
-
VLKOVÁ, E., RADA, V., KILLER, J. Potravinářská mikrobiologie. Praha: ČZU, 2011. ISBN 978-80-213-1988-2.
|