Předmět: Mikrobiologie v gastronomii

« Zpět
Název předmětu Mikrobiologie v gastronomii
Kód předmětu TUIOZP/TP1MG
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
  • Purevdorj Khatantuul, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úlohy potravinářské mikrobiologie. Buňka mikroorganizmů. 2. Potravinářsky významné bakterie a viry. 3. Potravinářsky významné kvasinky a plísně. 4. Růst a množení mikroorganizmů v potravinách. 5. Vliv faktorů vnějšího prostředí a potravin na jejich mikrobiologickou jakost. 6. Metabolizmus mikroorganizmů ve vztahu k potravinářským technologiím. 7. Metody stanovení mikroorganizmů a jejich produktů v potravinách. 8. Indikátorové mikroorganizmy využívané při zkoumání potravin, patogenní mikroorganizmy v potravinách. 9. Mikrobiální kultury v potravinářském průmyslu. Probiotika a funkční potraviny. 10. Geneticky modifikované organizmy v potravinářských technologiích. 11. Mikrobiologie potravin živočišného původu (mléko a mléčné výrobky, maso, drůbež, ryby, vejce). 12. Mikrobiologie potravin rostlinného původu (obiloviny, pekárenské a cukrářské výrobky, oleje a tuky). 13. Mikrobiologie dalších gastronomických produktů (ovoce a zelenina, nápoje, lahůdky, polotovary, hotové pokrmy). 14. Základy konzervárenství a mikrobiologie konzervárenských produktů.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Popsat základní vlastnosti významných skupin mikroorganizmů - bakterií, kvasinek a vláknitých mikroskopických hub
Popsat základní vlastnosti významných skupin mikroorganizmů - bakterií, kvasinek a vláknitých mikroskopických hub
Vyjmenovat faktory ovlivňující přítomnost a přežívání mikroorganizmů v potravinách
Vyjmenovat faktory ovlivňující přítomnost a přežívání mikroorganizmů v potravinách
Vyjmenovat nejvýznamnější bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách
Vyjmenovat nejvýznamnější bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách
Popsat mikrobiotu hlavních potravinářských komodit
Popsat mikrobiotu hlavních potravinářských komodit
Vyjmenovat a charakterizovat nejvýznamnější mikroorganizmy a parazity způsobující onemocnění z potravin
Vyjmenovat a charakterizovat nejvýznamnější mikroorganizmy a parazity způsobující onemocnění z potravin
Odborné dovednosti
Zhodnotit pokrmy z mikrobiologického hlediska
Zhodnotit pokrmy z mikrobiologického hlediska
Mikrobiologicky zhodnotit suroviny pro výrobu pokrmů
Mikrobiologicky zhodnotit suroviny pro výrobu pokrmů
Analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v gastronomických provozech
Analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v gastronomických provozech
Poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin
Poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin
Navrhnout postup mikrobiologické analýzy potravin a pokrmů
Navrhnout postup mikrobiologické analýzy potravin a pokrmů
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Aktivizující (simulace, hry, dramatizace)
Aktivizující (simulace, hry, dramatizace)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • ADAMS, M.R. Food Microbiology. Cambridge: RSC Publishing, 2008. ISBN 978-0-85404-284-5.
  • GÖRNER, F., VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia poživatín. Bratislava: Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
  • ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
  • NĚMEC, M., MATOULKOVÁ, D. Základy obecné mikrobiologie. Brno: MU, 2015. ISBN 978-80-210-7923-6.
  • RAY, B., BHUNIA, A. Fundamental Food Microbiology. 5th Ed.. Boca Raton: CRC Press, 2014. ISBN 978-1-4665-64435.
  • ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.
  • VLKOVÁ, E., RADA, V., KILLER, J. Potravinářská mikrobiologie. Praha: ČZU, 2011. ISBN 978-80-213-1988-2.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr