Předmět: Laboratoř z mikrobiologie

« Zpět
Název předmětu Laboratoř z mikrobiologie
Kód předmětu TUIOZP/TK9LM
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Pleva Pavel, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Bezpečnost práce. Přístrojové vybavení. Metody analýzy mikroorganizmů. 2. Růst a množení bakteriálních buněk. 3. Vliv vnějších faktorů na růst mikroorganizmů v kosmetických přípravcích. 4. Průkaz specifických mikroorganizmů v kosmetických přípravcích. 5. Hodnocení účinnosti konzervačních látek (zátěžový test konzervace). 6. Průkaz tvorby biofilmu. 7. Metody stanovení antimikrobní účinnosti látek.

Studijní aktivity a metody výuky
Laborování, Týmová práce, Individuální práce studentů
  • Účast na výuce - 8 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 27 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z oblasti obecné mikrobiologie.
Znalosti z oblasti obecné mikrobiologie.
Výsledky učení
student je schopen definovat pojmy pro aseptické pracovní podmínky
student je schopen definovat pojmy pro aseptické pracovní podmínky
student je schopen popsat pokročilé laboratorní techniky, jako například barvení Gramem včetně vyhodnocení
student je schopen popsat pokročilé laboratorní techniky, jako například barvení Gramem včetně vyhodnocení
student je schopen popsat průběh analýzy mikroorganismů
student je schopen popsat průběh analýzy mikroorganismů
student je schopen syntetizovat své znalosti a získané informace, aby správně aplikoval a uplatnil své znalosti při mikroskopování
student je schopen syntetizovat své znalosti a získané informace, aby správně aplikoval a uplatnil své znalosti při mikroskopování
student je schopen samostatně navrhnout průběh experimentu v mikrobiologických laboratořích
student je schopen samostatně navrhnout průběh experimentu v mikrobiologických laboratořích
Odborné dovednosti
student je schopen zajistit si aseptické pracovní podmínky
student je schopen zajistit si aseptické pracovní podmínky
student je schopen provádět pokročilé laboratorní techniky, jako například barvení Gramem včetně vyhodnocení
student je schopen provádět pokročilé laboratorní techniky, jako například barvení Gramem včetně vyhodnocení
student je schopen analyzovat vzorky mikroorganismů a stanovit jejich množství pomocí kvantitativních metod
student je schopen analyzovat vzorky mikroorganismů a stanovit jejich množství pomocí kvantitativních metod
student je schopen syntetizovat své znalosti a získané informace, aby správně aplikoval a uplatnil své znalosti při mikroskopování
student je schopen syntetizovat své znalosti a získané informace, aby správně aplikoval a uplatnil své znalosti při mikroskopování
student je schopen samostatně očkovat a kultivovat mikroorganismy
student je schopen samostatně očkovat a kultivovat mikroorganismy
student je schopen kriticky posoudit a hodnotit získané výsledky mikrobiologických experimentů a interpretovat je
student je schopen kriticky posoudit a hodnotit získané výsledky mikrobiologických experimentů a interpretovat je
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Demonstrace
Demonstrace
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Týmová práce
Týmová práce
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza výkonů studenta
Analýza výkonů studenta
Didaktický test
Didaktický test
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Doporučená literatura
  • BAIRD, R.M., BLOOMFIELD, S.F. Microbial Quality Assurance in Cosmetics, Toiletries and Non-Sterile Pharmaceuticals. 2nd Ed.. Bristol, PA: Taylor & Francis, 1996. ISBN 0748404376.
  • Buňková, L., Doležalová, M. Obecná mikrobiologie. UTB ve Zlíně, 2010.
  • Doležálek, Jiří. Mikrobiologie mlékárenského a tukařského průmyslu. Vyd. 1. Praha : Státní nakladatelství technické literatury, 1962.
  • GARG, N., GARG, K.L., MUKERJI, K.G. Laboratory Manual of Food Microbiology. New Delhi: International Publishing House Pvt, 2010. ISBN 9380578016.
  • GEIS, P.A. Cosmetic Microbiology: A Practical Approach. 2nd Ed.. New York: Taylor & Francis, 2006. ISBN 9780849314537.
  • Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologické zkoumání potravin. Vyd. 1. Praha : VŠCHT, 1987.
  • WISTREICH, G.A. Microbiology Laboratory: Fundamentals and Applications.. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall, 1997. ISBN 0024289809.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr