Předmět: Tradiční a moderní biotechnologie

« Zpět
Název předmětu Tradiční a moderní biotechnologie
Kód předmětu TUIOZP/TK5TM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Purevdorj Khatantuul, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Biotechnologie základní pojmy, rozdělení, historie. Základy fermentačních technologií. - Kultivační a produkční média. Suroviny pro technologické využití. - Organizmy využívané v biotechnologiích. - Teoretické základy kultivace mikroorganizmů. Faktory ovlivňující kultivaci mikroorganizmů. - Využití mikroorganizmů při výrobě fermentovaných potravin a nápojů a zlepšení jejich vlastností - funkční potraviny a nutraceutika. - Biotechnologie organických kyselin. Výroba octa. - Biotechnologie v ochraně lidského zdraví. - Průmyslová výroba mikrobní biomasy, pekařské droždí. - Moderní biotechnologie v potravinářství. - Biotechnologické zpracování živočišných a rostlinných odpadů.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
vysvětlit základní pojmy využívané v biotechnologiích
vysvětlit základní pojmy využívané v biotechnologiích
vyjmenovat a popsat kultivační média a způsoby kultivace mikroorganizmů
vyjmenovat a popsat kultivační média a způsoby kultivace mikroorganizmů
vyjmenovat základní organizmy využívané v biotechnologiích
vyjmenovat základní organizmy využívané v biotechnologiích
vysvětlit, co se děje v procesu fermentace
vysvětlit, co se děje v procesu fermentace
vyjmenovat a popsat základní typy bioreaktorů
vyjmenovat a popsat základní typy bioreaktorů
Odborné dovednosti
navrhnout a naplánovat projekt
navrhnout a naplánovat projekt
provést samostatně mikrobiologickou analýzu
provést samostatně mikrobiologickou analýzu
vyhodnotit a zpracovat výsledky provedených analýz
vyhodnotit a zpracovat výsledky provedených analýz
vyvodit závěry plynoucí ze získaných výsledků
vyvodit závěry plynoucí ze získaných výsledků
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Přednášení
Přednášení
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza prezentace studenta
Analýza prezentace studenta
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Známkou
Známkou
Systematické pozorování studenta
Systematické pozorování studenta
Doporučená literatura
  • BENEŠOVÁ, E., FUSEK, M., HUBÁLKOVÁ, P. Bioléčiva, 2.vyd.. Praha: VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-955-6.
  • HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • LEE, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology, 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-38495-4.
  • MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr