Vyučující
|
-
Purevdorj Khatantuul, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Biotechnologie základní pojmy, rozdělení, historie. Základy fermentačních technologií. - Kultivační a produkční média. Suroviny pro technologické využití. - Organizmy využívané v biotechnologiích. - Teoretické základy kultivace mikroorganizmů. Faktory ovlivňující kultivaci mikroorganizmů. - Využití mikroorganizmů při výrobě fermentovaných potravin a nápojů a zlepšení jejich vlastností - funkční potraviny a nutraceutika. - Biotechnologie organických kyselin. Výroba octa. - Biotechnologie v ochraně lidského zdraví. - Průmyslová výroba mikrobní biomasy, pekařské droždí. - Moderní biotechnologie v potravinářství. - Biotechnologické zpracování živočišných a rostlinných odpadů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
vysvětlit základní pojmy využívané v biotechnologiích |
vysvětlit základní pojmy využívané v biotechnologiích |
vyjmenovat a popsat kultivační média a způsoby kultivace mikroorganizmů |
vyjmenovat a popsat kultivační média a způsoby kultivace mikroorganizmů |
vyjmenovat základní organizmy využívané v biotechnologiích |
vyjmenovat základní organizmy využívané v biotechnologiích |
vysvětlit, co se děje v procesu fermentace |
vysvětlit, co se děje v procesu fermentace |
vyjmenovat a popsat základní typy bioreaktorů |
vyjmenovat a popsat základní typy bioreaktorů |
Odborné dovednosti |
---|
navrhnout a naplánovat projekt |
navrhnout a naplánovat projekt |
provést samostatně mikrobiologickou analýzu |
provést samostatně mikrobiologickou analýzu |
vyhodnotit a zpracovat výsledky provedených analýz |
vyhodnotit a zpracovat výsledky provedených analýz |
vyvodit závěry plynoucí ze získaných výsledků |
vyvodit závěry plynoucí ze získaných výsledků |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Přednášení |
Přednášení |
Analýza prezentace |
Analýza prezentace |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Analýza prezentace studenta |
Analýza prezentace studenta |
Příprava a přednes prezentace |
Příprava a přednes prezentace |
Známkou |
Známkou |
Systematické pozorování studenta |
Systematické pozorování studenta |
Doporučená literatura
|
-
BENEŠOVÁ, E., FUSEK, M., HUBÁLKOVÁ, P. Bioléčiva, 2.vyd.. Praha: VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-955-6.
-
HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
LEE, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology, 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-38495-4.
-
MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
|