Předmět: Obecná mikrobiologie

« Zpět
Název předmětu Obecná mikrobiologie
Kód předmětu TUIOZP/TK5OM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
  • Máčalová Daniela, Ing.
  • Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Úvod a historie mikrobiologie. - Buněčné organismy, základní charakteristika domén Archaea, Bacteria a Eucarya. - Fysiologie bakterií I - růst a množení, vliv faktorů prostředí. - Fysiologie bakterií II - způsoby získávání energie. - Fysiologie bakterií III - biosyntetický metabolismus. - Molekulární biologie bakteriálních buněk (základní procesy). - Regulace tvorby enzymů a jejich aktivity; genetické základy proměnlivosti bakterií. - Přehled hlavních bakteriálních skupin I (Actinobacteria, Cyanobacteria, Firmicutes). - Přehled hlavních bakteriálních skupin II (Proteobacteria, Spirochetes). - Výskyt bakterií ve vodách a půdách, kontrola pitných a teplých vod. - Bakteriální společenstva. Patogenní bakterie, toxiny a faktory patogenity. Epidemiologie. - Eukaryotické mikroorganismy I - Houby. - Eukaryotické mikroorganismy II - Prvoci. - Průmyslové využití mikroorganismů.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalost základů biologie.
Znalost základů biologie.
Výsledky učení
Základní vlastnosti významných skupin mikroorganismů - bakterií, archaeí a eukaryotických mikroorganismů (kvasinek, vláknitých mikroskopických plísní a prvoků)
Základní vlastnosti významných skupin mikroorganismů - bakterií, archaeí a eukaryotických mikroorganismů (kvasinek, vláknitých mikroskopických plísní a prvoků)
Faktory prostředí působící na mikroorganismy včetně lidmi používaných protimikrobních látek a fyzikálních faktorů
Faktory prostředí působící na mikroorganismy včetně lidmi používaných protimikrobních látek a fyzikálních faktorů
Základní metabolické vlastnosti bakterií i dalších mikrobiálních skupin
Základní metabolické vlastnosti bakterií i dalších mikrobiálních skupin
Základní molekulárně biologické mechanismy fungování bakteriálních buněk (replikace, transkripce, translace) a na nich založené regulace bakteriálních metabolických dějů
Základní molekulárně biologické mechanismy fungování bakteriálních buněk (replikace, transkripce, translace) a na nich založené regulace bakteriálních metabolických dějů
Nejvýznamnější zástupci mikrobiálních skupin
Nejvýznamnější zástupci mikrobiálních skupin
Odborné dovednosti
Základní metody mikrobiologické práce včetně zásad bezpečnosti práce
Základní metody mikrobiologické práce včetně zásad bezpečnosti práce
Základní metody kultivace nejběžnějších mikroorganismů
Základní metody kultivace nejběžnějších mikroorganismů
Bakteriologický rozbor pitné vody
Bakteriologický rozbor pitné vody
Kultivační sledování základních vlastností kultivovatelných mikroorganismů
Kultivační sledování základních vlastností kultivovatelných mikroorganismů
Ověření protimikrobních účinků látek
Ověření protimikrobních účinků látek
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Doporučená literatura
  • BUŇKOVÁ, L., DOLEŽALOVÁ, M. Obecná mikrobiologie. Skriptum.. UTB Zlín, 2010. ISBN 9788073189730.
  • HOGG S. Essential Microbiology. John Wiley & Sons Ltd, Chichester, UK, 2005. ISBN 0 471 49753 3.
  • NĚMEC, M., MATOULKOVÁ, D. Základy obecné mikrobiologie. Brno, 2015. ISBN 978-80-210-7923-6.
  • Růžička, Jan. Mikrobiologická cvičení. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2001. ISBN 8073180170.
  • Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 2. vyd., ve VP 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605716.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr