Vyučující
|
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
-
Máčalová Daniela, Ing.
-
Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Úvod a historie mikrobiologie. - Buněčné organismy, základní charakteristika domén Archaea, Bacteria a Eucarya. - Fysiologie bakterií I - růst a množení, vliv faktorů prostředí. - Fysiologie bakterií II - způsoby získávání energie. - Fysiologie bakterií III - biosyntetický metabolismus. - Molekulární biologie bakteriálních buněk (základní procesy). - Regulace tvorby enzymů a jejich aktivity; genetické základy proměnlivosti bakterií. - Přehled hlavních bakteriálních skupin I (Actinobacteria, Cyanobacteria, Firmicutes). - Přehled hlavních bakteriálních skupin II (Proteobacteria, Spirochetes). - Výskyt bakterií ve vodách a půdách, kontrola pitných a teplých vod. - Bakteriální společenstva. Patogenní bakterie, toxiny a faktory patogenity. Epidemiologie. - Eukaryotické mikroorganismy I - Houby. - Eukaryotické mikroorganismy II - Prvoci. - Průmyslové využití mikroorganismů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalost základů biologie. |
Znalost základů biologie. |
Výsledky učení |
---|
Základní vlastnosti významných skupin mikroorganismů - bakterií, archaeí a eukaryotických mikroorganismů (kvasinek, vláknitých mikroskopických plísní a prvoků) |
Základní vlastnosti významných skupin mikroorganismů - bakterií, archaeí a eukaryotických mikroorganismů (kvasinek, vláknitých mikroskopických plísní a prvoků) |
Faktory prostředí působící na mikroorganismy včetně lidmi používaných protimikrobních látek a fyzikálních faktorů |
Faktory prostředí působící na mikroorganismy včetně lidmi používaných protimikrobních látek a fyzikálních faktorů |
Základní metabolické vlastnosti bakterií i dalších mikrobiálních skupin |
Základní metabolické vlastnosti bakterií i dalších mikrobiálních skupin |
Základní molekulárně biologické mechanismy fungování bakteriálních buněk (replikace, transkripce, translace) a na nich založené regulace bakteriálních metabolických dějů |
Základní molekulárně biologické mechanismy fungování bakteriálních buněk (replikace, transkripce, translace) a na nich založené regulace bakteriálních metabolických dějů |
Nejvýznamnější zástupci mikrobiálních skupin |
Nejvýznamnější zástupci mikrobiálních skupin |
Odborné dovednosti |
---|
Základní metody mikrobiologické práce včetně zásad bezpečnosti práce |
Základní metody mikrobiologické práce včetně zásad bezpečnosti práce |
Základní metody kultivace nejběžnějších mikroorganismů |
Základní metody kultivace nejběžnějších mikroorganismů |
Bakteriologický rozbor pitné vody |
Bakteriologický rozbor pitné vody |
Kultivační sledování základních vlastností kultivovatelných mikroorganismů |
Kultivační sledování základních vlastností kultivovatelných mikroorganismů |
Ověření protimikrobních účinků látek |
Ověření protimikrobních účinků látek |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Doporučená literatura
|
-
BUŇKOVÁ, L., DOLEŽALOVÁ, M. Obecná mikrobiologie. Skriptum.. UTB Zlín, 2010. ISBN 9788073189730.
-
HOGG S. Essential Microbiology. John Wiley & Sons Ltd, Chichester, UK, 2005. ISBN 0 471 49753 3.
-
NĚMEC, M., MATOULKOVÁ, D. Základy obecné mikrobiologie. Brno, 2015. ISBN 978-80-210-7923-6.
-
Růžička, Jan. Mikrobiologická cvičení. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2001. ISBN 8073180170.
-
Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 2. vyd., ve VP 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605716.
|