Vyučující
|
-
Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
-
Pleva Pavel, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod, organizace, zadání témat projektů, diskuze. 2. Databáze, získávání informací, kontakty. 3. Možnosti a návrhy řešení jednotlivých projektů. 4.-7. Individuální řešení projektu, konzultace s vedoucím učitelem. 8.-10. Průběžné hodnocení projektu, ev. úpravy po konzultaci s vedoucím učitelem. 11.-12. Vypracování zprávy z řešeného projektu. 13. Příprava prezentace projektu. 14. Prezentace a obhájení výsledků projektu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Praktické procvičování
- Příprava na zápočet
- 90 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 90 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
popsat základní principy biotechnologického procesu |
popsat základní principy biotechnologického procesu |
charakterizovat jednotlivé kroky plánování, přípravy, průběhu a vyhodnocení biotechnologického procesu |
charakterizovat jednotlivé kroky plánování, přípravy, průběhu a vyhodnocení biotechnologického procesu |
Odborné dovednosti |
---|
připravit návrh samostatného vědeckého projektu odpovídajícího rozsahu s pomocí odborných zdrojů |
připravit návrh samostatného vědeckého projektu odpovídajícího rozsahu s pomocí odborných zdrojů |
naplánovat jednotlivé praktické kroky projektu včetně rozvržení času a přípravy materiálu |
naplánovat jednotlivé praktické kroky projektu včetně rozvržení času a přípravy materiálu |
provést mikrobiologické analýzy v rámci svého naplánovaného projektu |
provést mikrobiologické analýzy v rámci svého naplánovaného projektu |
vyhodnotit výsledky všech provedených analýz |
vyhodnotit výsledky všech provedených analýz |
prezentovat získané výsledky a vyvodit závěry |
prezentovat získané výsledky a vyvodit závěry |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Analýza prezentace studenta |
Známkou |
Známkou |
Analýza prezentace studenta |
Doporučená literatura
|
-
BAMFORTH, Ch.W., WARD, R.E. The Oxford handbook of food fermentations. Oxford: Oxford University Press, 2014. ISBN 978-0-19-974270-7.
-
CUSTERS, R. Průvodce biotechnologiemi: biotechnologie v zemědělství a potravinářství. Praha: Academia, 2006. ISBN 80-200-1350-4.
-
KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava: KEY Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
-
LEE, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology, 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-38495-4.
-
MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
-
RENNEBERG, R. et al. Biotechnology for beginners, 2nd ed.. Amsterdam: Elsevier/AP, 2017. ISBN 978-0-12-801224-6.
|