Předmět: Biotechnologický projekt

« Zpět
Název předmětu Biotechnologický projekt
Kód předmětu TUIOZP/TK5BR
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
  • Pleva Pavel, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod, organizace, zadání témat projektů, diskuze. 2. Databáze, získávání informací, kontakty. 3. Možnosti a návrhy řešení jednotlivých projektů. 4.-7. Individuální řešení projektu, konzultace s vedoucím učitelem. 8.-10. Průběžné hodnocení projektu, ev. úpravy po konzultaci s vedoucím učitelem. 11.-12. Vypracování zprávy z řešeného projektu. 13. Příprava prezentace projektu. 14. Prezentace a obhájení výsledků projektu.

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Praktické procvičování
  • Příprava na zápočet - 90 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 90 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
popsat základní principy biotechnologického procesu
popsat základní principy biotechnologického procesu
charakterizovat jednotlivé kroky plánování, přípravy, průběhu a vyhodnocení biotechnologického procesu
charakterizovat jednotlivé kroky plánování, přípravy, průběhu a vyhodnocení biotechnologického procesu
Odborné dovednosti
připravit návrh samostatného vědeckého projektu odpovídajícího rozsahu s pomocí odborných zdrojů
připravit návrh samostatného vědeckého projektu odpovídajícího rozsahu s pomocí odborných zdrojů
naplánovat jednotlivé praktické kroky projektu včetně rozvržení času a přípravy materiálu
naplánovat jednotlivé praktické kroky projektu včetně rozvržení času a přípravy materiálu
provést mikrobiologické analýzy v rámci svého naplánovaného projektu
provést mikrobiologické analýzy v rámci svého naplánovaného projektu
vyhodnotit výsledky všech provedených analýz
vyhodnotit výsledky všech provedených analýz
prezentovat získané výsledky a vyvodit závěry
prezentovat získané výsledky a vyvodit závěry
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza prezentace studenta
Známkou
Známkou
Analýza prezentace studenta
Doporučená literatura
  • BAMFORTH, Ch.W., WARD, R.E. The Oxford handbook of food fermentations. Oxford: Oxford University Press, 2014. ISBN 978-0-19-974270-7.
  • CUSTERS, R. Průvodce biotechnologiemi: biotechnologie v zemědělství a potravinářství. Praha: Academia, 2006. ISBN 80-200-1350-4.
  • KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava: KEY Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
  • LEE, B.H. Fundamentals of Food Biotechnology, 2nd Ed.. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-38495-4.
  • MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
  • RENNEBERG, R. et al. Biotechnology for beginners, 2nd ed.. Amsterdam: Elsevier/AP, 2017. ISBN 978-0-12-801224-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr