Předmět: Obecná mikrobiologie

« Zpět
Název předmětu Obecná mikrobiologie
Kód předmětu TUIOZP/TK3MB
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
  • Pleva Pavel, Ing. Ph.D.
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
  • Huňová Ivana, Ing.
Obsah předmětu
1. Úvod a historie mikrobiologie. 2. Buněčné organismy, základní charakteristika domén Archaea, Bacteria a Eucarya. 3. Fysiologie bakterií I - růst a množení, vliv faktorů prostředí. 4. Fysiologie bakterií II - způsoby získávání energie. 5. Fysiologie bakterií III - biosyntetický metabolismus. 6. Molekulární biologie bakteriálních buněk (základní procesy). 7. Regulace tvorby enzymů a jejich aktivity; genetické základy proměnlivosti bakterií. 8. Přehled hlavních bakteriálních skupin I (Actinobacteria, Cyanobacteria, Firmicutes). 9. Přehled hlavních bakteriálních skupin II (Proteobacteria, Spirochetes). 10. Výskyt bakterií ve vodách a půdách, kontrola pitných a teplých vod. 11. Bakteriální společenstva. Patogenní bakterie, toxiny a faktory patogenity. Epidemiologie. 12. Eukaryotické mikroorganismy I - Houby. 13. Eukaryotické mikroorganismy II - Prvoci. 14. Průmyslové využití mikroorganismů.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Pozorování, Laborování, Týmová práce
  • Účast na výuce - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 45 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 45 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 66 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti základů biologie, včetně laboratorních cvičení.
Znalosti základů biologie, včetně laboratorních cvičení.
Výsledky učení
Popsat základní vlastnosti významných skupin mikroorganismů - bakterií, archaeí a eukaryotických mikroorganismů (kvasinek, vláknitých mikroskopických plísní a prvoků)
Popsat základní vlastnosti významných skupin mikroorganismů - bakterií, archaeí a eukaryotických mikroorganismů (kvasinek, vláknitých mikroskopických plísní a prvoků)
Vyjmenovat faktory prostředí působící na mikroorganismy včetně lidmi používaných protimikrobních látek a fyzikálních faktorů
Vyjmenovat faktory prostředí působící na mikroorganismy včetně lidmi používaných protimikrobních látek a fyzikálních faktorů
Popsat základní metabolické vlastnosti bakterií i dalších mikrobiálních skupin
Popsat základní metabolické vlastnosti bakterií i dalších mikrobiálních skupin
Popsat základní molekulárně biologické mechanismy fungování bakteriálních buněk (replikace, transkripce, translace) a na nich založené regulace bakteriálních metabolických dějů
Popsat základní molekulárně biologické mechanismy fungování bakteriálních buněk (replikace, transkripce, translace) a na nich založené regulace bakteriálních metabolických dějů
Vyjmenovat nejvýznamnější zástupce mikrobiálních skupin
Vyjmenovat nejvýznamnější zástupce mikrobiálních skupin
Odborné dovednosti
Osvojit si základní metody mikrobiologické práce včetně zásad bezpečnosti práce
Osvojit si základní metody mikrobiologické práce včetně zásad bezpečnosti práce
Osvojit si a provádět základní metody kultivace nejběžnějších mikroorganismů
Osvojit si a provádět základní metody kultivace nejběžnějších mikroorganismů
Provést bakteriologický rozbor pitné vody
Provést bakteriologický rozbor pitné vody
Osvojit si kultivační sledování základních vlastností kultivovatelných mikroorganismů
Osvojit si kultivační sledování základních vlastností kultivovatelných mikroorganismů
Ověřit protimikrobní účinky látek
Ověřit protimikrobní účinky látek
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Pozorování
Pozorování
Týmová práce
Týmová práce
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • Buňková, L., Doležalová, M. Obecná mikrobiologie. UTB ve Zlíně, 2010.
  • HOGG S. Essential Microbiology. John Wiley & Sons Ltd, Chichester, UK, 2005. ISBN 0 471 49753 3.
  • NĚMEC M., MATOULKOVÁ, D. Základy obecné mikrobiologie. Brno: MU Brno, 2015. ISBN 8-80-210-7923-6.
  • RŮŽIČKA, J. Elektronické studijní materiály předmětu Obecná mikrobiologie. 2015.
  • RŮŽIČKA, J. Mikrobiologická cvičení. Skriptum UTB Zlín, 2001. ISBN 8073180170.
  • Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 2. vyd., ve VP 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605716.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr