Vyučující
|
-
Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
-
Pleva Pavel, Ing. Ph.D.
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
-
Huňová Ivana, Ing.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod a historie mikrobiologie. 2. Buněčné organismy, základní charakteristika domén Archaea, Bacteria a Eucarya. 3. Fysiologie bakterií I - růst a množení, vliv faktorů prostředí. 4. Fysiologie bakterií II - způsoby získávání energie. 5. Fysiologie bakterií III - biosyntetický metabolismus. 6. Molekulární biologie bakteriálních buněk (základní procesy). 7. Regulace tvorby enzymů a jejich aktivity; genetické základy proměnlivosti bakterií. 8. Přehled hlavních bakteriálních skupin I (Actinobacteria, Cyanobacteria, Firmicutes). 9. Přehled hlavních bakteriálních skupin II (Proteobacteria, Spirochetes). 10. Výskyt bakterií ve vodách a půdách, kontrola pitných a teplých vod. 11. Bakteriální společenstva. Patogenní bakterie, toxiny a faktory patogenity. Epidemiologie. 12. Eukaryotické mikroorganismy I - Houby. 13. Eukaryotické mikroorganismy II - Prvoci. 14. Průmyslové využití mikroorganismů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Pozorování, Laborování, Týmová práce
- Účast na výuce
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 45 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 45 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 66 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti základů biologie, včetně laboratorních cvičení. |
Znalosti základů biologie, včetně laboratorních cvičení. |
Výsledky učení |
---|
Popsat základní vlastnosti významných skupin mikroorganismů - bakterií, archaeí a eukaryotických mikroorganismů (kvasinek, vláknitých mikroskopických plísní a prvoků) |
Popsat základní vlastnosti významných skupin mikroorganismů - bakterií, archaeí a eukaryotických mikroorganismů (kvasinek, vláknitých mikroskopických plísní a prvoků) |
Vyjmenovat faktory prostředí působící na mikroorganismy včetně lidmi používaných protimikrobních látek a fyzikálních faktorů |
Vyjmenovat faktory prostředí působící na mikroorganismy včetně lidmi používaných protimikrobních látek a fyzikálních faktorů |
Popsat základní metabolické vlastnosti bakterií i dalších mikrobiálních skupin |
Popsat základní metabolické vlastnosti bakterií i dalších mikrobiálních skupin |
Popsat základní molekulárně biologické mechanismy fungování bakteriálních buněk (replikace, transkripce, translace) a na nich založené regulace bakteriálních metabolických dějů |
Popsat základní molekulárně biologické mechanismy fungování bakteriálních buněk (replikace, transkripce, translace) a na nich založené regulace bakteriálních metabolických dějů |
Vyjmenovat nejvýznamnější zástupce mikrobiálních skupin |
Vyjmenovat nejvýznamnější zástupce mikrobiálních skupin |
Odborné dovednosti |
---|
Osvojit si základní metody mikrobiologické práce včetně zásad bezpečnosti práce |
Osvojit si základní metody mikrobiologické práce včetně zásad bezpečnosti práce |
Osvojit si a provádět základní metody kultivace nejběžnějších mikroorganismů |
Osvojit si a provádět základní metody kultivace nejběžnějších mikroorganismů |
Provést bakteriologický rozbor pitné vody |
Provést bakteriologický rozbor pitné vody |
Osvojit si kultivační sledování základních vlastností kultivovatelných mikroorganismů |
Osvojit si kultivační sledování základních vlastností kultivovatelných mikroorganismů |
Ověřit protimikrobní účinky látek |
Ověřit protimikrobní účinky látek |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Pozorování |
Pozorování |
Týmová práce |
Týmová práce |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Ústní zkouška |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Buňková, L., Doležalová, M. Obecná mikrobiologie. UTB ve Zlíně, 2010.
-
HOGG S. Essential Microbiology. John Wiley & Sons Ltd, Chichester, UK, 2005. ISBN 0 471 49753 3.
-
NĚMEC M., MATOULKOVÁ, D. Základy obecné mikrobiologie. Brno: MU Brno, 2015. ISBN 8-80-210-7923-6.
-
RŮŽIČKA, J. Elektronické studijní materiály předmětu Obecná mikrobiologie. 2015.
-
RŮŽIČKA, J. Mikrobiologická cvičení. Skriptum UTB Zlín, 2001. ISBN 8073180170.
-
Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 2. vyd., ve VP 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605716.
|